wat is de betekenis van beide dienstverleningen?

Payrolling betekent dat je als werkgever zelf personeel selecteert, werft en begeleidt, maar de risico’s en juridische verplichtingen van het werkgeverschap uitbesteedt. Met andere woorden: jouw personeel staat bij een payrollbedrijf onder contract en deze partij regelt alle administratieve, financiële en juridische zaken rondom je medewerkers. In deze video leggen we je alles uit over payroll.

Uitzenden aan de andere kant, is een vorm van dienstverlening waarbij het uitzendbureau personeel aan jou ter beschikking stelt. Het uitzendbureau is formeel de werkgever, jij hebt de dagelijkse leiding en je stuurt zelf je werknemer aan. Het uitzendbureau doet zelf de werving en selectie en alle administratieve handelingen en ziekterisico’s liggen ook bij hen.

wat is het verschil tussen payroll en uitzenden?

Nu je weet wat beide opties inhouden, laten we eens kijken naar enkele factoren die je kunnen helpen beslissen welke het beste bij jouw bedrijf past. Dit leggen we je graag in de volgende zes punten uit:

1. arbeidsvoorwaarden

Payroll: bij payrolling is het belangrijk dat alle arbeidsvoorwaarden in het arbeidscontract in lijn zijn met de brancheregels van de inlener. Dit omvat functies, salarissen, toeslagen, contracttypes, vakantiedagen, en andere vergoedingen. De geldende cao in die branche moet gevolgd worden, evenals de arbeidsvoorwaarden die gelden voor vaste werknemers van het bedrijf.

Uitzenden: in een uitzendovereenkomst zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de inlenersbeloning, die te vinden is in de cao voor uitzendkrachten. Dit omvat onder andere het basisloon in de juiste salarisschaal, arbeidsduurverkorting, toeslagen voor overwerk of onregelmatige uren, initiële loonsverhogingen en vergoedingen zoals reiskosten.

2. werving en selectie proces

Payroll: bij payrolling zoekt de opdrachtgever zelf een medewerker, maar geeft het juridisch werkgeverschap uit handen aan een payrollorganisatie.

Uitzenden: bij uitzenden zoekt het uitzendbureau een geschikte medewerker voor de opdrachtgever en brengt ze samen.

3. flexibiliteit met contracten

Payroll: bij payroll heb je dezelfde flexibiliteit als je in je eigen CAO, dus meestal drie contracten in drie jaar. Dit komt door de ketenregeling in plaats van faseregeling. Deze regeling bepaalt dat een werknemer maximaal drie contracten, bepaalde tijd of tijdelijke contracten, mag aanbieden binnen een periode van drie jaar.

Uitzenden: bij uitzenden werk je juist met een faseregeling. Dit betekent dat een werknemer gedurende vier jaar flexibele contracten krijgt, in tegenstelling tot de drie contracten in drie jaar die gelden bij payrolling. Dit betekent meer flexibiliteit maar dus ook meer onzekerheid voor flexkracht en opdrachtgever.

4. vervanging bij ziekte

Payroll: als een werknemer ziek is of met vakantie gaat, is het de verantwoordelijkheid van het bedrijf om zelf voor vervanging te zorgen, aangezien het payrollbedrijf dit niet regelt.

Uitzenden: in het geval van een uitzendovereenkomst kun je het uitzendbureau vragen om vervanging te regelen. Op deze manier hoef je als bedrijf nooit zonder personeel te zitten en kan het werk gewoon doorgaan.

5. exclusiviteit van de werknemer

Payroll: bij payroll werkt de medewerker uitsluitend voor de opdrachtgever.

Uitzenden: bij uitzenden kan de medewerker meerdere opdrachten voor verschillende bedrijven tegelijkertijd uitvoeren, wat betekent dat hij of zij niet exclusief voor jou werkt.

6. kosten voor de diensten

Payroll: payrolling kan vaak kostenefficiënter zijn omdat je zelf de werving en selectie doet. Bekijk hier hoe we de payroll kosten berekenen.

Uitzenden: bij uitzenden zijn de kosten meestal hoger omdat het uitzendbureau de wervings- en selectiekosten draagt. Bekijk hier wat de kosten voor uitzenden zijn.

wat is de beste keuze voor jou?

De keuze tussen payroll en uitzenden hangt af van je specifieke behoeften, budget en administratieve voorkeuren. Praat met experts in beide gebieden voor advies voordat je beslist, en onthoud dat beide opties waardevol kunnen zijn voor je personeelsbehoeften. Als je meer wilt weten over het verschil, staan onze collega's Max en Luka klaar om je te helpen. Neem contact op en krijg binnen één werkdag reactie!