docent vacatures

Docent, Randstad Onderwijs

 • Tilburg
 • € 3.301 - 5.030 per maand
 • 16 - 40 uur, 2 - 5 dagen p.w.
 • HBO
 • Randstad Onderwijs

Ben jij een bevoegd leerkracht basisonderwijs en wil je de stap maken richting het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs? Wellicht dat wij je hierin kunnen helpen. Randstad Onderwijs heeft directe contacten met grote onderwijsinstellingen in de regio, samen met jou kunnen we kijken wat er bij je past en wat er voor je mogelijk is. Parttime of fulltime, alles is bespreekbaar ...

bekijk vacature

Docent Nederlands (2e graads), Randstad Onderwijs

 • Utrecht
 • € 2.500 per maand
 • 24 - 32 uur, 3 - 4 dagen p.w.
 • HBO
 • Randstad Onderwijs

Op zoek naar een nieuwe uitdaging in het nieuwe schooljaar? Wij zijn op zoek naar enthousiaste eerste- en tweedegraads docenten Nederlands, die parttime of fulltime willen werken. We komen graag met je in contact! Ben jij een docent Nederlands in de regio Utrecht en op zoek naar een andere baan? Of ben je nog met je opleiding bezig en wil je ervaring opdoen voor de klas? Wij helpen je graag ...

bekijk vacature

Een hbo-docent is een leraar in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Je begeleidt studenten in hun ontwikkeling naar echte beroepsprofessionals. Dit doe je door je eigen kennis en praktijkervaring aan ze over te brengen. Je geeft les, voorziet studenten van feedback én nog belangrijker: je zet studenten aan tot nieuwe inzichten. 

Als hbo-docent help je studenten in hun ontwikkeling, op zowel vakinhoudelijk als sociaal gebied. Je leert ze bijvoorbeeld ook belangrijke soft skills als samenwerken, feedback geven en presenteren. Zo zijn ze nog beter voorbereid op hun toekomst! 

Goed om te weten is dat je ook hbo-docent kan worden naast je huidige werk. Hybride docent heet dat. Je geeft dan een paar uur per week les aan studenten, terwijl je ook blijft werken in je huidige baan. Zo kan je jouw praktijkervaring direct overbrengen aan je studenten, win-win!  

wat doet een hbo-docent?

Als hbo-docent ben je verantwoordelijk voor:

 • het voorbereiden van lessen:
  een goede les vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding. Ook bereid je als hbo-docent lesmateriaal voor, zoals een syllabus of opdrachten voor je studenten.

 • het geven van inspirerende lessen:
  dit is natuurlijk waar je het voor doet! Je deelt je kennis, daagt studenten uit én maakt ze nog enthousiaster over je vakgebied.

 • het begeleiden van studenten:
  als hbo-docent ben je ook een soort coach voor je studenten. Je helpt ze bij hun ontwikkeling tot beroepsprofessional. Ze kunnen met allerlei vragen bij je terecht. Van vakinhoudelijke vragen tot vragen over netwerken en solliciteren. Maar je helpt ze ook met hun problemen en onzekerheden. Zo gaan ze met een flinke dosis zelfvertrouwen en kennis de werkende wereld in. Mooi toch?

 • het bijhouden van je kennis:
  als docent op een hogeschool ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen je vakgebied. Zo blijven je lessen actueel. Je overlegt met collega’s, gaat naar interessante workshops en leest de belangrijkste literatuur. Zo blijf je lekker up-to-date!

Wil je weten wat je gaat verdienen als hbo-docent? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Wanneer je als hbo-docent aan de slag gaat, word je betaald volgens de cao-hbo. Ook al je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zo prima geregeld. 

Als hbo-docent heb je heel wat doorgroeimogelijkheden binnen het onderwijs. Allereerst natuurlijk als docent zelf! Hoe langer je voor de klas staat, hoe beter je wordt. En daar groeit je salaris ook in mee. 

Maar je kan als leraar ook doorgroeien tot:

 • intern begeleider van docenten

 • coördinator of teamleider

 • directeur

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Zin om aan de slag te gaan als hbo-docent? Dan heb je vaak twee mogelijkheden. Je kan werken als: 

 • fulltime hbo-docent: je werkt voltijds als leraar op een hogeschool.

 • hybride hbo-docent: je geeft een aantal uur per week les op een hogeschool náást je huidige baan. Bijvoorbeeld als verpleegkundige, jurist of HR medewerker. Dit maakt het mogelijk om je huidige baan gemakkelijk te combineren met werken als hbo-docent! Lees hier alles over hybride docent worden.

Als hbo-docent breng je elke dag jouw passie over aan je studenten. Je laat ze zien wat het vakgebied zo interessant maakt. Zo raken ze nog enthousiaster! Wat kan je verwachten als je gaat werken als hbo-docent? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als hbo-docent

Je belangrijkste taak taak als hbo-docent? Lesgeven natuurlijk. Het leuke aan lesgeven op een hogeschool is dat je écht contact maakt met je studenten. Je geeft vaak les in kleinere projectgroepen, waardoor je samen de diepte in kan duiken. Zo maak je de ontwikkeling van je studenten van dichtbij mee. En zie je direct resultaat. Dit maakt je werk erg waardevol: 

 • lessen voorbereiden:
  Je lessen zijn afwisselend, actueel en dagen studenten uit om zelf na te denken en aan de slag te gaan. Dit vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding. Je denkt de structuur uit, zorgt dat de verplichte leerstof erin terugkomt en wisselt af in je onderwijsmethoden. Zo blijven je studenten geboeid, van de eerste tot de laatste minuut. 

 • beoordelen van studenten:
  Als hbo-docent ben je ook bezig met het beoordelen van studenten. Zoals examens en papers, maar ook presentaties in de klas. Je geeft de studenten feedback en helpt motiveert ze om alles uit zichzelf te halen.  

 • begeleiden van studenten:
  Als hbo-docent bent je vertrouwenspersoon én aanspreekpunt voor al je studenten. Je laat zien dat je er voor je studenten bent en bouwt een persoonlijke band met ze op. Je leert ze - naast vakinhoudelijke kennis - ook een hoop soft skills die straks belangrijk zijn in hun werkende leven. Van samenwerken tot solliciteren: je zorgt dat ze later vol vertrouwen aan hun eerste baan beginnen! 

 • bijhouden van je vakkennis:
  je leert je studenten een hoop over jouw mooie vak, maar jij blijft jezelf ook steeds ontwikkelen! Allereerst doordat je er natuurlijk elke dag met je vakgebied bezig bent, samen met je studenten. Maar ook omdat je als hbo-docent de kans krijgt om zelf opleidingen, interne masterclasses van lectoren of colleges van gastdocenten te volgen. Zo blijft je kennisniveau op peil! 

 • overleggen met andere docenten:
  als hbo-docent heb je veel contact met andere collega’s. Je overlegt bijvoorbeeld met andere docenten over de voortgang van jullie studenten. Maar jullie vergaderen ook met elkaar over de opleiding zelf en brainstormen over nieuwe invalshoeken. Zo blijven jullie elkaar uitdagen! 

wie zijn je collega’s?

Als docent hbo werk je in het onderwijs. Je werkt op een hogeschool, en iedereen die daar ook werkt mag je jouw collega noemen. Dat zijn natuurlijk vooral hbo-docenten, maar je hebt contact met ander onderwijspersoneel. Zoals de directeur, teamleiders en onderzoekers. Maar ook facilitair medewerkers, roostermakers en kantinepersoneel. Samen zorgen jullie dat de hogeschool een plek is waar studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. 

werkdag van een hbo-docent

Benieuwd hoe je werkdag er nou écht uit ziet als hbo-docent? Lonneke liep een dagje mee als hogeschooldocent HBO Human Resource Management in Rotterdam

je werkplek: op een hogeschool

Als hbo-docent werk je op een hogeschool. Er zijn bijna veertig verschillende hogescholen in Nederland, dus grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt zit!

Een voordeel van hbo-docent zijn is dat je werkplek lekker flexibel is. De ene dag geef je college of begeleid je een groepje studenten op de hogeschool. De andere dag werk je lekker vanuit huis om je lessen voor te bereiden en wat papers na te kijken. Je hoeft als hbo-docent dus niet elke dag aanwezig te zijn op de hogeschool zelf. 

de werktijden van een hbo-docent

De meeste lessen op een hogeschool vinden overdag plaats, tussen half negen ‘s ochtends en half zes ‘s avonds. Soms komt het voor dat je ‘s avonds les moet geven, maar dit staat altijd duidelijk aangegeven in een vacature als dit nodig is. 

Je lestijden als hbo-docent staan trouwens vast, maar je andere taken kan je lekker flexibel indelen. Zeker het werk dat je ook vanuit huis kan doen. ‘s Ochtends sporten en dan ‘s avonds wat langer doorwerken om papers na te kijken? Kan prima! 
Er zijn zowel parttime als fulltime functies voor een hbo-docent. Zeker wanneer je parttime aan de slag wilt, zijn er veel mogelijkheden. Als hybride docent sta je bijvoorbeeld maar maximaal 6 uur voor de klas. Ook fijn: je bent als hbo-docent, net als je studenten, lekker vrij tijdens de schoolvakanties.

Wil je aan de slag als hbo-docent? Dan verschilt het per opleiding aan welke eisen je moet voldoen. Dit staat altijd duidelijk vermeld in de vacatures

Je hebt in Nederland geen officiële onderwijsbevoegdheid nodig om les te mogen geven op een hogeschool. Meestal heb je aan een diploma van een hogeschool of universiteit die past bij de opleiding waarin je wilt lesgeven, genoeg. Daarom kan je als hybride docent ook zo makkelijk naast je huidige werk een aantal uur per week voor de klas staan! 

Wil je fulltime aan de slag als hbo-docent? Dan vragen veel hogescholen wel om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) of een vergelijkbaar diploma. Je volgt hiervoor een opleiding van 6 of 12 maanden in de eerste jaren van je contract. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool waarbij je werkt. Zo haal je de BKO terwijl je al voor de klas staat. 
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

Droom je ervan om voor een groep studenten te staan? Dan is het belangrijk dat je didactisch onderlegd bent. Want als hbo-docent wil je natuurlijk vooral dat je studenten jouw verhaal goed begrijpen. Zelfs de moeilijkste theorieën kan je duidelijk uitleggen aan je studenten.

Verder zijn de volgende eigenschappen ook belangrijk voor een hbo-docent:

 • inhoudelijke kennis:
  als hbo-docent ben je natuurlijk de specialist in jouw vakgebied. Je bent op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen. Zo bied jij je studenten actuele leerstof aan én kan je iedereen vraag beantwoorden. 

 • leiderschap:
  een goede hbo-docent staat vol zelfvertrouwen voor de klas. Je studenten rekenen op je vanwege je natuurlijke uitstraling. Zo weet je precies hoe je een groep studenten laat luisteren én aan het werk kan zetten. 

 • timemanagement:
  je kan goed prioriteiten stellen en je eigen tijd indelen. En dat is ook nodig, zeker wanneer de werkdruk hoog is, zoals de tentamentijd. Daarom is het fijn dat je de juiste keuzes maakt in de tijd die je hebt. Wil je nog beter worden in goed benutten van je tijd? Check dan eens de training timemanagement via GoodHabitz die je gratis volgt met je Randstad-profiel.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • via Randstad opleidingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als hbo-docent via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

 

veelgestelde vragen hbo-docent

 • wat doet een hbo-docent?

  Een hbo-docent is een leraar in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Je begeleidt studenten in hun ontwikkeling naar échte beroepsprofessionals. Dit doe je door je eigen kennis en praktijkervaring aan ze over te brengen. Je geeft les, voorziet studenten van feedback én nog belangrijker: je zet studenten aan tot nieuwe inzichten. Lees alles over wat een baan als hbo-docent precies inhoudt.

 • wat verdien je gemiddeld als hbo-docent?

  Wat je precies gaat verdienen als hbo-docent hangt af van je ervaring en welke taken je hebt. Als fulltime hbo-docent verdien je gemiddeld tussen de 3.561 en 5.564 euro bruto per maand. Per jaar is dat 59.124 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Lees meer over het salaris van een hbo-docent en de doorgroeimogelijkheden.

 • heb je ervaring nodig voor een baan als hbo-docent?

  Het verschilt per opleiding aan welke eisen je als hbo-docent moet voldoen. Meestal heb je aan een diploma van een hogeschool of universiteit die past bij de opleiding waarin je wilt lesgeven, genoeg. Je hebt in Nederland namelijk geen officiële onderwijsbevoegdheid nodig om les te mogen geven op een hogeschool. Daarom kan je als hybride docent ook zo makkelijk naast je huidige werk een aantal uur per week voor de klas staan! Wil je fulltime aan de slag als hbo-docent? Dan vragen veel hogescholen wel om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) of een vergelijkbaar diploma.

 • waarom is het leuk om te werken als hbo-docent?

  Werken als hbo-docent geeft veel voldoening. Je begeleidt studenten in hun ontwikkeling naar echte beroepsprofessionals. Je ziet hun persoonlijke groei van dichtbij en dat maakt dit beroep erg bijzonder. Zo draag je ook direct iets bij aan de samenleving: je zorgt dat je studenten goed voorbereid aan hun werkende leven beginnen! Lees hier alles over je taken en verantwoordelijkheden als hbo-docent.

 • hoe moet ik solliciteren op een hbo-docent vacature?

  Solliciteren als hbo-docent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hbo-docent?

  Om hbo-docent te worden, is het belangrijk dat je didactisch onderlegd bent. Want als leraar wil je natuurlijk vooral dat je studenten jouw verhaal goed begrijpen. Daarnaast ontwikkel je als hbo-docent ook je natuurlijk gevoel voor leiderschap. Ook verbeter je als hbo-docent je timemanagementvaardigheden. Je wordt steeds beter in prioriteiten stellen en je eigen tijd indelen.