Met een chauffeur ‘groot rijbewijs’ wordt een chauffeur met rijbewijs C bedoeld. Met dit rijbewijs bestuur je vrachtwagens, tankwagens en LZV-voertuigen. Als chauffeur groot rijbewijs is het jouw verantwoordelijkheid om een vracht veilig en op tijd van A naar B te vervoeren. Je legt vaak lange afstanden af. Afhankelijk van je werkgever rijd je binnen Nederland, of toer je door heel Europa heen.

wat doet een chauffeur groot rijbewijs?

Als chauffeur groot rijbewijs ben je verantwoordelijk voor:

 • het vervoeren van je vracht van A naar B, binnen een bepaalde tijd

 • het plannen van de meest efficiënte route

 • het controleren van de lading

 • het laden en lossen van de vracht

 • het tekenen van leveringsformulieren

 • het controleren van de vrachtauto

 • het rapporteren van schade aan de vrachtauto

Wil je weten wat je gaat verdienen als chauffeur groot rijbewijs? Vul dan de salarischecker snel in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als chauffeur groot rijbewijs val je onder de cao beroepsgoederenvervoer. Dit betekent dat er landelijke afspraken zijn gemaakt over je loon, werktijden en vakantiedagen. Dit is dus allemaal prima voor je geregeld.

Het groot rijbewijs bestaat in Nederland uit verschillende categorieën. Hoe meer van deze categorieën je haalt, hoe meer soorten vrachtauto’s je mag besturen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende wagens die je kunt besturen en welke certificaten je hiervoor nodig hebt. Alleen de rijbewijzen met code 95 zijn meegenomen in deze tabel. Dit certificaat heb je namelijk nodig om beroepsmatig vrachtwagens te besturen.

soort rijbewijs soort voertuig
Rijbewijs C met code 95 Voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kilo
Rijbewijs C1 met code 95 Voertuigen met een toegestane maximummassa van tussen de 3500 en 7500 kilo
Rijbewijs C1E met code 95 Voertuigen met aanhanger, met een toegestane maximummassa van tussen de 7500 en 12.000 kilo
Rijbewijs CE met code 95
Voertuigen met aanhanger, met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilo
Rijbewijs CE met code 95 en ADR-certificaat

Gas- en vloeistofvervoer met voertuigen met aanhanger en een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilo

Genoeg rijbewijzen om te halen dus! Aan jou de keuze! De meeste certificaten kan je via Randstad behalen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Welk voertuig je precies bestuurt als chauffeur met rijbewijs C, hangt af van welk certificaat je hebt behaald. De belangrijkste soorten op een rij:  

 • vrachtwagenchauffeur

De meeste mensen met het groot rijbewijs, worden vrachtwagenchauffeur. Een vrachtwagenchauffeur bestuurt een trekwagen met oplegger of de standaard combinatie van vrachtauto en aanhangwagen. Voor deze combinatie is het rijbewijs CE met code 95 nodig

 • LZV-chauffeur

LZV staat voor lange zware vrachtvoertuigen: de zware jongens onder de vrachtwagens dus. Deze voertuigen zijn langer en zwaarder dan een standaard vrachtwagen en vervoeren grote ladingen. Alleen doorgewinterde chauffeurs mogen deze tientonners bestieren. Na vijf jaar ervaring met een rijbewijs CE met code 95 mag je namelijk pas achter het stuur van een LZ-voertuig klimmen

 • bakwagenchauffeur

Een bakwagen is het kleine broertje van de vrachtwagen. Bij een bakwagen zitten de cabine en laadvloer op één chassis. Dit is dus geen trekwagen-oplegger constructie. Deze voertuigen mogen maximaal 11.793 kilo wegen en zijn daarmee lichter en kleiner dan een vrachtwagen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuiswagen. Om deze wagens te besturen, heb je ook minder kwalificaties nodig. Je hebt genoeg aan je rijbewijs C met code 95.

 • tankwagenchauffeur

Tankwagens worden gebruikt voor het vervoeren van gassen en vloeistoffen. Om tankwagenchauffeur te worden heb je het CE-rijbewijs met code 95 nodig en een ADR-certificaat basis en tank 

Wat kan je verwachten als je gaat werken als chauffeur groot rijbewijs? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als chauffeur groot rijbewijs

Als chauffeur groot rijbewijs zit je natuurlijk veel achter het stuur, maar je hebt ook andere taken. Je verantwoordelijkheden bestaan uit:

 • het op tijd aanleveren van de vracht op locatie

Je belangrijkste taak als chauffeur groot rijbewijs is natuurlijk ervoor zorgen dat je vracht op een veilige en efficiënte manier van A naar B wordt vervoerd. Laat dat maar aan jou over! 

 • het checken van de conditie van de vrachtwagen

Voordat je de weg opgaat om weer nieuwe kilometers te maken, controleer je of je wagen in topvorm verkeert. Iedere auto heeft tenslotte af en toe een check nodig. Voor de conditie van je wagen ben je deels zelf verantwoordelijk. Controleer zaken als de bandenspanning en het oliepeil van je wagen dus regelmatig  

 • laden en lossen

Je lading moet natuurlijk ook in- en uitgeladen worden. Hiervoor ben je als chauffeur groot rijbewijs ook verantwoordelijk. Daarom moet je goed weten met wat voor soort lading je te maken hebt. Vervoer je antiek theeservies of bakstenen? De vracht moet natuurlijk heelhuids op de locatie aankomen

 • ondertekenen van leveringsdocumenten

Ook niet onbelangrijk: het bijhouden van de administratie. Na het leveren van een vracht teken je altijd even een leveringsdocument. Zo ziet je opdrachtgever dat jij je taak veilig en binnen de afgesproken tijd volbracht hebt. 

 • zorgen dat de vracht in goede staat blijft

Soms kan het zo zijn dat je verse producten vervoert. Die moeten natuurlijk nog steeds vers zijn op het moment dat je ze aflevert bij een supermarkt. Als chauffeur ben je soms dan ook verantwoordelijk voor het reguleren van de temperatuur in je aanhangwagen. 

wie zijn je collega’s?

Als chauffeur groot rijbewijs bestuur je vaak alleen je voertuig. Toch is het geen eenzaam bestaan. Bij het laden en lossen word je vaak geholpen door magazijnmedewerkers. Moet je tijdens een lange reis een keer ergens overnachten? Dan ontmoet je allerlei verschillende chauffeurs uit alle uithoeken van de wereld.

werkdag van een chauffeur groot rijbewijs

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als vrachtwagenchauffeur? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

werken als vrachtwagenchauffeur

je werkplek binnen en buiten de cabine

Als chauffeur staat je kantoor natuurlijk op wielen. Dat is fijn, want zo gaat je uitzicht nooit vervelen. Je werkt iedere dag tegen een ander decor, wie kan dat nou zeggen! Naast veel verschillende uitzichten, zie je ook veel verschillende mensen op een werkdag. Denk hierbij aan magazijnwerkers, logistiek medewerkers en natuurlijk een hoop andere vrachtwagenchauffeurs. Maar je hebt als chauffeur natuurlijk ook eenzame momenten.

leuke bedrijven om te werken als chauffeur groot rijbewijs

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • jumbo: deze supermarktgigant is altijd op zoek naar chauffeurs. Als vrachtwagenchauffeur of LZV-chauffeur zorg je ervoor dat hun distributiecentra en supermarkten altijd goed gevuld zijn

 • scania: ga aan de slag als chauffeur bij één van de meest iconische vrachtwagenfabrikanten ter wereld. Als chauffeur bij scania zorg je ervoor dat alle klanten hun vrachtwagens heelhuids en op tijd krijgen

 • postnl: als chauffeur voor PostNL ben je actief in de hele Benelux en ben je er medeverantwoordelijk voor dat heel alle Nederlanders hun brievenpost op tijd kunnen openen

de werktijden van een chauffeur groot rijbewijs

Chauffeur groot rijbewijs is een avontuurlijk beroep, en daarom zijn chauffeurs ook flexibel in hun werktijden. Heb je bijvoorbeeld een lange reis voor de boeg? Dan ben je vaak dagen van huis. Ook kan het zijn dat je werkgever je vraagt om een dag in het weekend te werken. Tegenover deze onregelmatige werktijden staat natuurlijk een goede vergoeding! Als chauffeur groot rijbewijs heb je namelijk recht op weekend- en avondtoeslagen.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om jezelf chauffeur groot rijbewijs te mogen noemen, heb je maar één ding nodig, en dat is je groot rijbewijs! Voordeel hiervan is dat je geen hele mbo- of hbo- opleiding hoeft af te ronden. Dat scheelt tijd en geld. Ook fijn als je niet zo’n studiebol bent. Met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur van Randstad, zit je al binnen zeven maanden aan het stuur!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Naast het hebben van een groot rijbewijs, is het ook handig als je jezelf herkent in een paar van de volgende eigenschappen:

 • je moet het leuk vinden om lang onderweg te zijn

Als chauffeur groot rijbewijs ben je vaak lang van huis. Het is belangrijk dat dit je een beetje ligt. Geniet jij juist van die stilte om je heen, of lekker de hele dag je eigen muziek op? Dan zou dit wel eens eens de baan voor jou kunnen zijn

 • je houdt van manoeuvreren met een bakbeest

Je bent gek op rijden en gaat geen uitdaging uit de weg. Een binnendoorweg omdat er allemaal files staan? Jij vindt de juiste route! Een hobbelige kronkelweg? Geen probleem! 

 • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Als chauffeur groot rijbewijs zit je vaak alleen achter het stuur. Dat betekent ook dat er maar één iemand is die verantwoordelijk is voor de vracht en de wagen, en dat ben jij! Je voelt je verantwoordelijk voor je vracht en je komt in actie wanneer er iets niet goed dreigt te gaan

 • je bent flexibel

Waarschijnlijk zijn je uren onregelmatig en soms ben je dagenlang op pad. Zie jij dit niet als een last maar vind je dit juist spannend? Dan schuilt er misschien wel een chauffeur groot rijbewijs in jou

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als chauffeur groot rijbewijs via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over chauffeurs groot rijbewijs

 • wat doet een chauffeur groot rijbewijs?
 • wat verdien je gemiddeld als chauffeur groot rijbewijs?
 • heb je ervaring nodig voor chauffeur groot rijbewijs?

  Je hebt een rijbewijs C nodig om van start te kunnen gaan als chauffeur groot rijbewijs. Randstad helpt je graag aan zo’n rijbewijs door middel van een opleiding.

 • hoe lang duurt het voordat je een groot rijbewijs hebt?
 • hoeveel kost een groot rijbewijs?
 • hoe moet ik solliciteren op een vacature als chauffeur groot rijbewijs?

  Solliciteren als chauffeur groot rijbewijs is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!