Tijdens mijn studie was ik in de veronderstelling dat het vinden van een baan een onwijs moeilijk en langzaam proces was. Daarom ben ik tijdens mijn scriptie al begonnen met solliciteren! Hierbij bestond de eerste stap voor mij uit het updaten van mijn cv. Hoe ik van een bijgewerkt cv aan een baan ben gekomen en wat ik nu precies doe, vertel ik je graag de volgende keer. Voor nu wil ik jou helpen je cv nog beter te maken.  
Randstad Student geeft zelf een aantal tips hoe je een goed cv opbouwt. Maar er zijn altijd meer slimme tricks waarmee jij je onderscheidt van de andere honderd sollicitanten!

1. piekfijn in pdf

Stuur je cv altijd als PDF naar de werkgever. Dit staat netter, en op die manier loop je niet het risico dat er stukken tekst verschuiven omdat de instellingen of Word versie van de ontvanger anders zijn.

2. lekker maken met linkedin

Werkgevers vinden het tegenwoordig maar al te interessant om je LinkedIn te kunnen bekijken. Ga er vanuit dat je de meest luie werkgever tegenover je hebt, die absoluut niet de moeite neemt jou op te zoeken op LinkedIn. Plak in plaats daarvan een linkje in je cv, waarmee je direct terechtkomt op jouw volledig geüpdate profiel.

3. verwachte afstudeerdatum

Geef bij je huidige studie je verwachte afstudeerdatum aan. Hierdoor weet de werkgever vanaf wanneer jij (fulltime) beschikbaar bent op de arbeidsmarkt.

4. nuttige nevenactiviteiten

Maak van je werkervaring en nevenactiviteiten geen statische opsomming. De werkgever wilt weten wie jij als persoon bent. Noem dus geen werkzaamheden welke hetzelfde zijn als die van jouw voorganger en toekomstige opvolger. Wat maakt jou bijzonder? Waar ben je trots op? Je kunt hierbij bijvoorbeeld de STAR methode gebruiken om je taken en verantwoordelijkheden te beschrijven (Situatie, Taak, Actie, Resultaat). Uit de beschrijvingen van je taken en verantwoordelijkheden moeten de competenties blijken die in een vacature gevraagd zijn. Noem dus niet alleen je horecabaan, maar leg ook uit hoe je hier je je hierin ontwikkelt hebt als teamplayer, je vooruit bent gegaan in het onderhouden van klantencontact en je leidinggevende skills hebt verbeterd.

5. je vrienden zijn geen hobby

Het is goed om je hobby’s en interesses te noemen, maar wees ook hier specifiek in. Van ‘sporten, reizen en gezellig met vrienden’ is een werkgever nog nooit wijzer geworden. Heb je de afgelopen jaren misschien een mooie reis gemaakt die je is bijgebleven? Staan er één of meerdere landen nog hoog op je verlanglijstje? Heb je op een bepaald niveau gesport? Train je met een bepaald doel? Op mijn cv heb ik mijn training voor de halve marathon genoemd, wat standaard voor leuke reacties zorgt. Op deze manier geef je de persoonlijke touch waar de lezer naar op zoek is. Hoe specifieker, hoe beter.

Deze tips hebben mij erg geholpen bij het vinden van mijn startersbaan. Ik hoop dat ze ook jou een stapje dichter bij jouw carrièredoel brengen!

Kleine disclaimer: ga niets aanpassen waar je het niet mee eens bent. Het is jouw cv, dus zorg ervoor dat je achter je gemaakte keuzes staat! Succes, enne, laat je het me weten als je zelf nog een veel betere tip hebt?