Wat voegen millennials nou toe aan de werkvloer? Het is een vraag waarover veel is geschreven. Je hebt vast gehoord van de vooroordelen: ‘millennials zijn lui’, ‘millennials vinden dat ze meer verdienen’ en ‘millennials zijn verslaafd aan nieuwe technologie’. Zogenaamde experts denken dat ze millennials begrijpen, maar voor deze vooroordelen is geen bewijs.

Nu de oudste jongeren van Generatie Z (vanaf 1995) net beginnen met werken en steeds meer millennials leidinggevende functies krijgen, is het tijd om nu eens écht te kijken wat millennials toevoegen.

millennials willen constant complimentjes

In een recent onderzoek van IBM zei een meerderheid van de millennials dat ze een baas willen die eerlijk, ethisch, transparant, consistent en betrouwbaar is. Slechts 29% van de ondervraagde millennials zei dat ze zoeken naar erkenning voor hun prestaties. Dus nee, millennials hoeven helemaal niet alleen maar complimentjes te krijgen.

millennials vinden dat ze meer verdienen

Er is geen bewijs dat millennials in vergelijking met eerdere generaties vinden dat ze meer verdienen. Wat wél klopt, is dat millennials mondiger zijn. Dat betekent dat millennials eerder hun mond opendoen, zelfs tegen hun leidinggevende. De meeste millennials zijn niet bang om te vragen om salarisverhoging of een promotie. Ook durven ze eerder van baan te wisselen.

millennials zijn verslaafd aan technologie

Millennials groeiden op met computers en slimme technologie, dus eigenlijk is het heel normaal dat technologie een grote rol speelt in hun leven. Maar tóch communiceren ze op het werk het liefste face-to-face. In een onderzoek van Randstad gaf 39% voorkeur aan ‘echte’ gesprekken, gevolgd door e-mail (16%) en telefonisch contact (11%). Contact via sociale media komt niet verder dan 7%.

millennials zijn lui

Millennials hebben misschien een andere werkstijl, maar lui zijn ze niet. Deze generatie leeft met het motto ‘werk efficiënter – niet harder’. Ze hebben een hekel aan inefficiëntie en bureaucratie. Daarnaast zoeken ze vaak naar manieren om meer te doen in minder tijd. Deze werkstijl kan werkprocessen verbeteren en de productiviteit verhogen

millennials leven op sociale media en hebben daar geen grenzen

Van dit vooroordeel klopt absoluut niets. Millennials groeiden op met sociale media en er is geen generatie die meer weet over de gevaren van het mengen van je privéleven en je professionele leven. Millennials hebben duidelijkere grenzen dan hun oudere voorgangers.

Kortom: het is tijd om deze vooroordelen over millennials in de prullenbak te gooien. Millennials zijn getalenteerde, ambitieuze en efficiënte werkers. Begrijp je welke rol millennials spelen op de werkvloer? Dan heb je de betere kans om van deze generatie te profiteren.

Meer informatie voor werkgevers over het aantrekken van millennials? Download dan onze paper met onmisbare tips!