Er zijn veel manieren waarop je kunt zorgen voor een soepele overgang wanneer medewerkers te maken krijgen met loopbaanveranderingen. Outplacement is één van de opties voor loopbaantransitie, maar er zijn nog meer mogelijkheden om je medewerker te ondersteunen. Bekijk hier alle opties voor de begeleiding van je medewerkers, of bekijk meteen wat we voor je kunnen doen met onze outplacementbegeleiding.

het outplacementtraject van randstad risesmart

spring naar

outplacement vs ontslagvergoeding: wat is de beste keuze? 

Goede werkgevers bieden vertrekkende medewerkers de middelen voor een soepele loopbaanovergang. Dat kun je op meerdere manieren aanpakken. Bij het einde van een dienstverband worden vaak ontslagvergoedingen meegegeven aan medewerkers. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen, zijn meestal gebaseerd op de duur van het dienstverband. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een outplacementtraject. Hierin wordt je medewerker begeleid vanuit de huidige baan naar een nieuwe baan. We geven je graag advies over de beste keuze voor je organisatie.

het verschil tussen outplacement en herplaatsing 

Geen enkele werkgever wil graag medewerkers ontslaan. Een ontslagronde dat leidt tot een outplacement traject is daarom vaak een van de laatste stappen bij herstructurering van het personeelsbestand. Herplaatsing (redeployment) heeft veel voordelen voor je organisatie: je behoudt je medewerkers, maar past het personeelsbestand tegelijkertijd aan aan de veranderende behoeften van je bedrijf. Herplaatsing geeft je de mogelijkheid om je medewerkers (tijdelijk of vast) te verplaatsen naar andere functies of opdrachten. Zo los je tekorten op, stimuleer je groei en verbreed je de vaardigheden van je medewerkers. Cruciaal voor de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers! 

Op de lange termijn helpt het overplaatsen van medewerkers naar een andere plek in je organisatie je om banen én kennis te behouden. En het zorgt voor kostenvermindering: het inwerken van nieuwe medewerkers veroorzaakt namelijk altijd productiviteitsverlies. Via herplaatsing kunnen je medewerkers ook nieuwe loopbaantrajecten vinden die beter aansluiten bij hun interesses. Dat zorgt voor meer betrokkenheid en flexibiliteit binnen je bedrijf. 

loopbaanontwikkeling

Ook loopbaanontwikkeling is cruciaal bij het behouden van goede medewerkers. Hiermee laat je zien dat er binnen je organisatie mogelijkheden zijn om door te groeien, en heb je meteen de kans om de vaardigheden van je medewerkers aan te passen aan de veranderende behoefte van je bedrijf. Zo behoud je je medewerkers, vergroot je hun duurzame inzetbaarheid en zorg je dat je bedrijf goede resultaten kan blijven behalen. 

het outplacementtraject van randstad risesmart

Is ontslag niet te vermijden? Zorg dan voor een goede begeleiding richting een nieuwe baan buiten de organisatie. Randstad RiseSmart biedt outplacement programma’s op maat. Iedere deelnemer aan ons outplacementprogramma krijgt hulp van een team van drie experts: de personal branding specialist, coach en jobhunter van Randstad RiseSmart. Zo vinden we samen een nieuwe baan die helemaal bij je medewerker past. Meer weten over hoe het werkt?