In mei 2019 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen door de Eerste Kamer. De WAB is per 1 januari 2020 ingevoerd. Deze wet bestaat uit een pakket maatregelen die de verschillen tussen vast en flexibel werk verkleinen.  

Wat betekent deze wet precies voor payrolling?

  • Payrollmedewerkers hebben dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

  • De nieuwe regels voor de beloning bij payrolling zijn per 1 januari 2020 meteen van toepassing, dus ook voor werknemers die al werkzaam waren op payrollbasis. Zij krijgen meteen recht op alle bij de opdrachtgever geldende arbeidsvoorwaarden. Het lopende contract van de payrollmedewerker met het payrollbureau (in fase A of B) eindigt echter wel gewoon op de afgesproken einddatum.

  • Voor werkgevers wordt payrolling in bepaalde gevallen duurder en minder flexibel. Daarnaast zal de werkgever bedrijfseigen regelingen die de payrollwerkgever niet kan aanbieden ook open moeten stellen voor payrollmedewerkers.

Het kan zijn dat deze wetgeving gevolgen heeft voor jouw bedrijf en medewerkers. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en op maat gemaakt advies. Wij bellen je dan zo snel mogelijk om jouw situatie te bespreken en vragen te beantwoorden.

Lees hier meer over onze payrolldienstverlening en over de kosten van payroll.