Als apothekersassistent ben je de onmisbare schakel in het aannemen, voorbereiden en overdragen van medicatie. Samen met je collega’s zorg je dat dit proces op rolletjes loopt. Je luistert goed naar patiënten en zorgt alles weten wat ze moeten weten over hun medicatie. Zijn er bijzondere bijwerkingen? Of moet je deze pil specifiek innemen tijdens de maaltijd of voor het slapengaan? Je vertelt het ze.

soorten apothekersassistenten

Als apothekersassistent heb je veel mogelijkheden: waar sta jij het liefst achter de balie? Elke apotheek heeft zo zijn eigen karakter. We hebben hier wat verschillende soorten apotheken voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij je vast oriënteren.

 • instellingsapotheek: deze apotheek levert geneesmiddelen aan zorginstellingen. Denk bijvoorbeeld aan een revalidatiecentrum, de GGZ of een verzorgingstehuis. Ook geef je in dit soort apotheken medicatiebegeleiding en ondersteuning om medicatieveiligheid te verbeteren.

 • bereidingsapotheek: vind je vooral het bereiden van geneesmiddelen leuk? En houd je van precies werken? Bingo! Vanuit de bereidingsapotheek worden geneesmiddelen aan ziekenhuis-, poliklinische of openbare apotheken geleverd. Check-check-dubbelcheck, laat dat maar aan jou over!

 • poliklinische apotheek: deze apotheek zit ook in een ziekenhuis. Patiënten halen hier medicijnen af om thuis te gebruiken. Vaak help je hier patiënten als reuma- en oncologische patiënten.

 • ziekenhuisapotheek: hier heb je als apothekersassistent veel contact met artsen en verpleegkundigen. Jouw hoofdtaak? Het voorbereiden van medicatie en recepten. Hiernaast ben je verantwoordelijk voor het brengen van geneesmiddelen naar de juiste afdelingen in het ziekenhuis. Interessant aan werken in een ziekenhuisapotheek is dat de medicatie van patiënten vaak complexer is vergeleken met de medicatie in een openbare apotheek.

 • openbare apotheek: recept gekregen van de huisarts? Patiënten halen dit bij de openbare apotheek op. In deze apotheek verwerk je de recepten die binnenkomen en zorg je dat alle geneesmiddelen op voorraad zijn. Het bereiden van de geneesmiddelen? Dat gebeurt vaak buiten de openbare apotheek.

apotheekassistent word je met deze opleidingen en kwalificaties

Om apothekersassistent te worden, moet je de opleiding ‘apothekersassistent’ op mbo 4-niveau afronden. Hier leer je o.a. over de werking van medicijnen en hoe je hierover goed voorlichting geeft aan patiënten.

Wil je graag doorgroeien als apothekersassistent? Of je nu kiest voor een specialisatie of een vervolgopleiding: er zijn veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in de zorg. Met de juiste vervolgopleidingen groei je door tot:

 • coördinerend apothekersassistent

 • farmaceutisch manager

 • apothekersassistent kwaliteitszorg

 • farmaceutisch consulent

Of stap over naar een vergelijkbaar beroepenveld, zoals: tandarts- of doktersassistent. Hiervoor is wel aanvullend onderwijs nodig. Heb jij je mbo 4-opleiding afgerond, maar wil je graag verder studeren? Ontwikkel jezelf verder met een hbo-studie Farmacie.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van onze online trainingen en opleidingen. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

gemiddeld salaris van een apothekersassistent

Wil je weten wat je gaat verdienen als apothekersassistent? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als apotheekassistent via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto -netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als apothekersassistent val je onder de cao Apotheken. In deze cao staan je salarisschalen, vakantiedagen en bonussen vastgelegd. Dit is dus allemaal landelijk voor je geregeld. Lekker toch? 

werken als apothekersassistent

Wat kan je verwachten als je gaat werken als apothekersassistent? De volgende zaken zijn goed om te weten:

Dit is je takenpakket als apothekersassistent:

 • uitleg geven over geneesmiddelen: met geneesmiddelen ga je natuurlijk zorgvuldig om. Je zorgt ervoor dat je patiënt precies weet hoe die het middel moet gebruiken en bewaren, wat de bijwerkingen zijn en waar je op moet letten.

 • aannemen en voorbereiden van recepten: hoeveel pillen moet mevrouw Janssen innemen per dag? En hoeveel zitten er in een verpakking? Als apothekersassistent help je bij de voorbereiding van recepten. Zoals het klaarmaken van etiketten met voorschriften. Zo liggen de medicijnen van mevrouw Janssen al helemaal klaar wanneer ze de apotheek binnenstapt.

 • gegevens van patiënten beheren: medische gegevens zijn privacygevoelig. Hier ga je dan ook zorgvuldig mee om en verwerk je goed in het systeem.

 • beheren van de voorraad: wanneer geneesmiddelen op zijn en er een nieuwe aanvraag binnenkomt, zorg je dat de voorraad wordt aangevuld. Zo heb je de juiste medicijnen weer in huis en help je een patiënt snel verder.

wie zijn je collega’s?

Samen met andere apothekersassistenten werk je onder leiding van een apotheker. Maar ook met andere collega’s uit de zorg werk je veel samen. Bijvoorbeeld met verpleegkundigen, helpenden en artsen, wanneer je in een ziekenhuisapotheek werkt. Nieuwe geneesmiddelen besteld? De bezorger zorgt ervoor dat de voorraad van jouw apotheek weer wordt aangevuld.

Je raadt het al; als apothekersassistent werk je in een apotheek. Je kiest zelf in wat voor een soort apotheek je aan de slag gaat, zoals een openbare of poliklinische apotheek. Hierdoor ziet elke apotheek er net even anders uit. 

Je bent in de apotheek veel te vinden achter de balie, waar je patiënten helpt en uitleg geeft over medicatie. Maar ook in het magazijn houd je je bezig met de voorbereiding en voorraad. Een ding is zeker: je bent elke dag lekker van huis en krijgt veel energie van al je collega’s om je heen!

leuke bedrijven om te werken als apotheekassistent

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • umc utrecht: het UMC is meer dan een ziekenhuis. Werken op een plek waar onderwijs, onderzoek en zorg samenkomen? Word één van de elfduizend medewerkers van het UMC in Utrecht

 • amsterdam UMC: medewerkers van het UMC Amsterdam zetten zich dag en nacht in om de beste zorg te bieden aan patiënten. Er heerst in het Amsterdam UMC een leuke, gezellige, informele sfeer waar collega’s voor elkaar klaar staan, en jij kan daar een onderdeel van zijn!

 • alliance healthcare: op zoek naar een andere werkomgeving dan een ziekenhuis? Kijk dan ook eens naar alliance healthcare! Dit bedrijf maakt medicijnen en levert deze aan ziekenhuizen en apothekers.

de werktijden van een apotheekassistent

Als apotheekassistent werk je meestal op een vaste locatie en voornamelijk. In sommige gevallen werk je ook in de avonden, weekenden of op feestdagen. Dit hangt af van de apotheek of instelling waar je werkt. Denk maar aan een poliklinische apotheek: ook in de weekenden hebben patiënten in het ziekenhuis hun medicatie hard nodig!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als apotheekassistent via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over apothekersassistenten

 • wat doet een apothekersassistent?

  Als apothekersassistent ben je de onmisbare schakel in het aannemen, voorbereiden en overdragen van medicatie aan patiënten. Samen met je collega’s zorg je dat dit proces in de apotheek op rolletjes loopt. Je luistert goed naar patiënten en zorgt dat ze op de hoogte zijn van hun (nieuwe) medicatie. Lees hier wat een apotheekassistent nog meer doet.

 • wat verdien je gemiddeld als apotheekassistent?

  Gebruik onze salarischecker om erachter te komen wat je gaat verdienen als apotheekassistent. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als medewerker burgerzaken via Randstad aan het werk zijn.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als apotheekassistent?

  Om apothekersassistent te worden, moet je de opleiding ‘apothekersassistent’ op mbo 4-niveau afronden. Hier leer je o.a. over de werking van medicijnen en hoe je hierover goed voorlichting geeft aan patiënten. Lees hier alles over werken als apotheekassistent.

 • hoe moet ik solliciteren op een apotheekassistent vacature?

  Solliciteren als apotheekassistent is simpel: zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!