In heel Nederland stijgt het tekort aan vakmensen in praktische beroepen. Om te voorkomen dat de arbeidsmarkt vastloopt, moeten we met elkaar zorgen dat meer mensen kiezen voor werken ‘met je hoofd en handen’. Met de campagne ‘Als je slim bent, werk je met je handen’ wil Randstad bereiken dat er in de samenleving meer waardering voor vakmanschap komt. Ook is het een oproep aan overheid, opleiders en bedrijfsleven om er samen voor te zorgen dat meer jongeren met trots een praktisch beroep kiezen én dat zij-instromers gemakkelijker de switch kunnen maken. Deze nieuwe paper helpt je als werkgever om dat in jouw organisatie in praktijk te brengen.

in deze paper

 • vakmanschap en de arbeidsmarkt
  De meest actuele cijfers van en inzichten over de schaarste in praktische beroepen.
 • leren en groeien op de werkvloer
  Een van de belangrijkste dingen die je als werkgever kunt doen, is een leerrijke werkomgeving creëren, waarin je medewerkers alle ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen terwijl ze hun werk met plezier doen. 
 • laat zien dat je vakmanschap waardeert
  Om vakmanschap de waardering te geven die het verdient, zijn erkenning tonen, investeren in groei en een passende beloning nodig. En zo doe je dat.
 • zo maak je praktische beroepen aantrekkelijk(er)
  Manieren waarop je als werkgever bijdraagt aan de verbetering van het imago van praktische beroepen en zo je eigen kansen om nieuw praktisch talent aan te trekken kunt vergroten. 

► Download hier gratis de paper. Na het invullen en het verzenden van je gegevens ontvang je de whitepaper in je e-mail.

als je slim bent werk je met je handen

De impact van A.I. en technologie verandert de wereld van werk. Werk wordt (deels) overgenomen of anders ingericht of A.I. wordt gebruikt om het werk efficiënter in te richten. Maar praktische beroepen vergen improvisatie, intuïtie en creativiteit. Dit zijn skills die technologie niet kan overnemen. Dit geldt ook voor menselijke, contactuele beroepen, zoals in de zorg of de kinderopvang. Wij deden een experiment waarbij A.I. slaagt voor het HAVO examen van dit jaar, maar A.I. zakt voor het mbo-praktijkexamen. Bekijk ons experiment hier!

►Tip: Ontdek 10 creatieve ideeën om vakmensen aan te trekken en te behouden in een uitdagende arbeidsmarkt.

de paper ‘trots op vakmanschap' downloaden

6 inspirerende klantverhalen

 • bakker bedrijfswagens

  Hoe belangrijk werken met je handen is, bleek uit het gesprek dat we hadden met Sonja, HR-manager bij Bakker Bedrijfswagens. Zij gooiden daar het roer om. Lees hier het interview.

 • cleanlease

  In een wereld waarin computers steeds meer werk kunnen overnemen, wordt werken met je handen steeds belangrijker. Ook bij Cleanlease zijn ze daarvan overtuigd. Lees hier meer.

 • metaal om tafel

  Drie Friese metaalbedrijven in de regio Drachten leiden samen met Randstad en ROC Friese Poort talenten op voor de metaalbranche. Lees er hier meer over.

 • sko, nova college en randstad

  SKO, Nova College en Randstad bedachten het 'voorschakeltraject' als creatieve vondst op het tekort aan gekwalificeerde pedagogisch professionals. Lees hier meer.

 • gemeente amsterdam

  Rob Alberts is manager bij de directie Sport & Bos, onderdeel van het sociaal domein binnen de gemeente Amsterdam. Rob: 'Ons werk blijft vooral mensenwerk, waarbij we de vruchten plukken van AI en technologie.' Lees hier het interview.

 • gemeente groningen

  Henk Walraven is teamleider Stadsbeheer bij de gemeente Groningen. Henk: 'Zonder mijn mensen wordt het in Groningen al snel een puinhoop.' Lees hier meer.