Organisaties floreren als medewerkers zich ontwikkelen. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij medewerkers steeds meer aan het roer van hun eigen carrière komen te staan. Doorstromen is belangrijk en soms zal er sprake zijn van uitstromen. Deelnemers aan het Randstad Employer Brand Event 2018 maakten kennis met RiseSmart, Randstads nieuwste methode voor loopbaantransities.

Tijdens het event werd de rode draad bij deelnemende HR-functionarissen snel duidelijk. Het is best lastig om medewerkers met lange dienstverbanden in beweging te krijgen. Om ze meer en andere ervaringen te laten opdoen, zo nodig bij andere organisaties. Hoe krijg je mensen van behoudend naar leergierig met lef? Veranderen is spannend, maar kan je erg veel opleveren: letterlijk en figuurlijk een nieuw begin.

risesmart: persoonlijk en digitaal

Daar passen de uitgangspunten en de werkwijze van RiseSmart, een dienst van Randstad, uitstekend bij. Deside Romagnolo van RiseSmart: 'Wij helpen medewerkers naar precies dat nieuwe begin. De aanleiding kan heel divers zijn: iemand heeft een loopbaanvraagstuk of is op zoek naar naar een nieuwe job in het kader van een sociaal plan. Steeds vaker zien we dat medewerkers hun transitievergoeding inzetten voor begeleiding door ons.' 
De RiseSmart aanpak is naast digitaal waar het kan, vooral ook persoonlijk van karakter. Elke kandidaat heeft toegang tot een eigen portal, waar alle relevante informatie voor de betrokkene -  arbeidsmarktinformatie, sollicitatietips, opleidingen & webinars, marktkansen - op wordt bijgehouden. 

drie experts aan je zijde

We stellen voor iedere deelnemer het meest passende team van experts samen op basis van branchekennis of netwerk. Het team bestaat uit een persoonlijke coach, een personal branding specialist en een jobhunter. 

De eerste is het vaste aanspreekpunt voor de deelnemer en begeleidt hem of haar bij netwerken, solliciteren en salarisonderhandelingen. De personal branding specialist helpt de kandidaat om zich op een onderscheidende manier op de kaart te zetten. Deze specialist helpt bij het opbouwen van een sterke (online) identiteit: het opstellen van de cv, motivatiebrief en analyseert iemands aanwezigheid in de (social) netwerken.
De jobhunter levert wekelijks relevante vacatures, evenementen en contactpersonen aan en doet suggesties om nuttige bijeenkomsten te bezoeken. Bovendien ontvangen deelnemers regelmatig vacatures die op een intelligente wijze worden gesorteerd, passend bij specifieke vaardigheden en behoeften. 

wij ontzorgen

'Onze benadering is intensief, maar vooral ook zeer doelgericht. Wij ontzorgen van A tot Z,' zegt Deside Romagnolo. Het rendement is opzienbarend: de aanpak is gemiddeld 60% sneller dan de reguliere methode. Dat komt niet alleen doordat drie specialisten gericht met en voor de betrokkene aan de slag gaan, maar ook maakt de digitale en virtuele begeleiding via een platform een groot verschil. Dat de aanpak werkt, blijkt ook uit de cijfers: 90% van de outplacementkandidaten vindt een nieuwe uitdaging tijdens het traject, waarvan 71% tegen hetzelfde of zelfs een hoger salaris.

RiseSmart gaat dus van begin naar begin. Letterlijk, want een saillant detail aan het concept is dat medewerkers die al eens naar een nieuwe uitdaging zijn geholpen, alumni worden en altijd terug kunnen komen voor een employability check. Zij blijven toegang houden tot het digitale platform, met de kennisbank, vacaturezoeker en up-to-date arbeidsmarktinformatie. Daarnaast hebben ze tot aan hun pensioen recht op een jaarlijks coachingsgesprek of cv update.