Onze gouden tip: kijk dit jaar eens met een frisse blik naar je vakantiewerkers. Als je nieuw talent voor je bedrijf zoekt, kan het zomaar zijn dat je vakantiewerkers de gedroomde oplossing zijn. 

nieuw talent voor de toekomst 

Heb je studenten als vakantiewerkers? Dan biedt dit je de unieke gelegenheid om nieuw talent te scoren voor je bedrijf. Studenten hebben in de regel namelijk een aantal veelbelovende eigenschappen:

  • ze zijn vaak heel flexibel qua werktijden en beschikbaarheid
  • ze willen graag aan het werk om meer ruimte in hun budget te hebben
  • ze gaan, naast hun studie, graag een nieuwe uitdaging aan
  • ze leren snel (dus inwerken kost weinig tijd)
  • ze hebben goede ideeën en verfrissende inzichten
  • ze nemen de laatste trends en kennis mee naar je bedrijf
  • ze zijn gevoelig voor een band met jou als (tijdelijke) werkgever als je ze een fijne werkplek en genoeg uitdagingen biedt.

Samenwerken met studenten in de vakantieperiode is dus sowieso een goed idee. Maar als je een extra stap wilt zetten en van je vakantiewerker een blijvertje voor je bedrijf wilt maken, hebben we deze 5 tips voor je.

1. ben flexibel

Studenten zijn flexibel en vaak inzetbaar, maar het is belangrijk om je te realiseren dat ze ook tijd moeten besteden aan hun opleiding. Daar hoort bij: wisselende roosters, tentamenperiodes en andere onregelmatigheden. Het ritme van een student is minder stabiel dan het ritme van een medewerker die al twintig jaar bij je werkt en een gezin heeft. Houd daar rekening mee. Flexibiliteit moet van twee kanten komen. Toon begrip als een student een week niet kan werken, omdat hij tentamens heeft. Met een beetje geluk is er een vrije schoolweek ná de tentamenweek, dus kun je hem dan weer volop inzetten. Kortom: maak het je studerende vakantiewerker makkelijk om voor je te werken.

2. maak gebruik van hun kennis

De kans is groot dat een student vooral bij jou komt werken om zijn stapavonden, sportschool, vakanties of nieuwe kleding te kunnen betalen. Geld verdienen is prioriteit nummer één. Studenten draaien hun hand daarom niet zo snel om voor minder leuke klusjes. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je studerende vakantiewerker de rest van de week met zijn neus in de boeken zit? Marketing, commerciële economie, informatietechnologie, rechten: het zijn populaire studies onder studenten. Je kunt je daarom afvragen of het slim is om je student/vakantiewerker alleen maar facturen in te laten scannen of koffie te laten rondbrengen. Geef ze de kans om hun talent te laten zien, bijvoorbeeld op de communicatie- of IT-afdeling. 

3. zorg voor afwisseling

Studenten hebben één ding gemeen: ze willen graag leren. Wil je dat ze - na hun vakantiebaan - voor jou als werkgever kiezen? Zorg dan dat je ze genoeg variatie te bieden hebt. Zeker als er meerdere functies worden ingevuld door studenten, kan een roulatiesysteem goed werken. Op die manier stel je student-vakantiewerkers in staat om op meerdere afdelingen contacten te leggen en kennis op te doen.

4. vraag om feedback

Flexibele krachten komen en gaan. Als een student net nieuw is in je bedrijf, kijkt hij waarschijnlijk met een andere blik naar je organisatie dan iemand die er al jaren werkt. Misschien zie je als ijverige ondernemer wel iets over het hoofd. Vraag daarom eens wat hen opvalt: ‘Hoe is onze website? Hoe vind je onze social media-activiteiten? Hoe ontvangen we onze klanten? Hoe zou jij zus of zo aanpakken?’ Kortom: vraag je student-vakantiewerkers om feedback. Grote kans dat je binnen de kortste keren op nieuwe frisse ideeën wordt gebracht. 

5. betrek studenten bij bedrijfsuitjes

Studenten zitten in de bloei van hun leven. Het is een tijd waarin vriendschappen en herinneringen voor het leven worden gemaakt. Hoewel je het misschien niet vanzelfsprekend vindt om vakantiewerkers uit te nodigen voor je jaarlijkse bedrijfsbarbecue of teamuitje, is het waarschijnlijk super gezellig om hen hier wel bij te betrekken. Studenten kunnen een bedrijfsfeestje flink aanzwengelen - en dat vinden je andere medewerkers waarschijnlijk ook leuk. Bovendien zijn bedrijfsuitjes vaak de momenten waarop je vaste én je tijdelijke medewerkers de gelegenheid krijgen elkaar beter te leren kennen. Dit kan ervoor zorgen dat hun binding met je bedrijf steviger wordt.  

samenwerken met studenten vraagt om souplesse

Samenwerken met studenten is een kwestie van geven en nemen. Voor jouw organisatie kan de flexibiliteit van studenten die vakantiewerk bij je doen ideaal zijn - op korte termijn als opvang van de vakantie van je vaste medewerkers - maar het kan ook zijn dat je van je tijdelijke vakantiewerker een talentvolle topper voor je bedrijf kunt maken.

meer weten?

alles over wetgeving en regels rond vakantie

7 tips om zelf zorgeloos op vakantie te gaan

bonustip:
maak het jezelf gemakkelijk(er) deze zomer

Zonder stress de zomer door? Doe jezelf een plezier en besteed het extra werk rond vakantiewerkers uit aan Randstad. Dan kun je zelf ook zorgeloos genieten van je welverdiende vakantie.

Wij nemen je niet alleen de werving en selectie van je vakantiewerkers uit handen, maar ook de contractuele verplichtingen en de administratie. Wij berekenen een tarief per gewerkt uur. Dit tarief is inclusief alle directe lasten zoals sociale lasten en reserveringen. Geen verrassingen achteraf, dus je weet waar je aan toe bent!