wat is een sollicitatiebrief?

Even bij het begin beginnen: een sollicitatiebrief is een stuk tekst die je meestuurt zodra je op een vacature solliciteert. Hierin leg je uit waarom de functie goed bij je past, waarom je bij dit bedrijf wilt werken en wat voor een persoon je bent. De sollicitatiebrief moet (samen met je cv) de lezer nieuwsgierig naar je maken en ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.

webinar: tips voor een goede motivatie en cv

met deze 9 tips schrijf jij een goede motivatiebrief

 1. bereid je voor: inlezen in het bedrijf
 2. begin met een sterke openingszin
 3. laat je motivatie aansluiten op de vacature
 4. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan
 5. laat jezelf zien
 6. doe alsof je de baan al hebt
 7. maak de brief niet te lang
 8. geen spelfouten
 9. sluit af met een samenvattende zin

1. bereid je voor: inlezen in het bedrijf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk eens de website en social media van dit bedrijf: hoe komt de bedrijfscultuur over, wat voor een soort mensen werken er en hoe formeel/informeel zijn ze? Hiermee bepaal je namelijk welke eigenschappen je van jezelf kunt noemen en hoe formeel je de motivatiebrief schrijft. 

Is het een commercieel bedrijf? Dan zijn ze waarschijnlijk op zoek naar een prestatiegericht persoon. Zie je op iedere foto medewerkers strak in het pak? Gebruik dan ‘u’ in je sollicitatiebrief. Je scoort sowieso punten als je aan een bedrijf laat zien dat je je goed hebt ingelezen. 

2. begin met een sterke openingszin

De eerste zin moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin daarom met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een stukje geschiedenis over jezelf of een statement over iets wat je belangrijk vindt.

Voorbeelden van openingszinnen:

 • ‘techneuten gezocht?’ Dat laat ik me geen 2 keer zeggen. In deze motivatiebrief laat ik jullie zien waarom ik de perfecte kandidaat ben voor jullie bedrijf
 • toen ik jong was, sleutelde ik het liefst aan motoren en auto’s. Geef mij een moersleutel en een schroevendraaier en ik fix het voor je
 • hallo, hier ben ik, jullie toekomstige, nieuwe medewerker.

3. laat je motivatie aansluiten op de vacature

Een standaard sollicitatie is vaak niet genoeg: je moet kunnen uitleggen waarom deze functie aansluit bij jouw ervaring, interesses en vaardigheden. En die omschrijving verschilt per vacature, want ieder bedrijf vraagt om iets anders. Bekijk daarom goed wat de functie-eisen zijn en beantwoord de vraag: wat is mijn toegevoegde waarde? Daarmee laat je goed zien waarom je past binnen het bedrijf en deze functie.

4. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan

In je cv staat natuurlijk alle werkervaring en opleidingen die je hebt afgerond. Maar het nog eens benoemen in je sollicitatiebrief kan echt geen kwaad. Welke (bij)baantjes of stages heb je gevolgd waarbij je iets hebt geleerd wat je mee kan nemen naar deze nieuwe baan? En als er nog ruimte over is, kun je zelfs nog wat behaalde resultaten noemen: ‘In 6 maanden tijd, hebben we 300 nieuwe volgers op het Instagram-account gekregen.’

5. laat jezelf zien

De hele sollicitatiebrief draait om jou: zet jezelf daarom ook lekker in de spotlight! Wees enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief leest erg lekker weg en zorgt ervoor dat je het gaat winnen van je tientallen concurrenten.

6. doe alsof je de baan al hebt

Vind je het lastig om te omschrijven waarom je goed past bij de functie? Doe dan net alsof je de baan al hebt en je aan een collega omschrijft waarom je voor de baan hebt gekozen. En omschrijf bijvoorbeeld waar je mee aan de slag wilt als je de baan zou hebben. Dit zorgt ervoor dat je veel minder bezig bent met jezelf te bewijzen of te overdrijven.

7. maak de brief niet te lang

Het is logisch dat je veel informatie over jezelf in een sollicitatiebrief wilt doen, maar weet ook wanneer je moet stoppen. Een A4-tje aan informatie is meer dan genoeg. Vul ongeveer twee alinea’s met (werk)ervaring en de vaardigheden die je daarbij hebt geleerd, dan heb je meer dan genoeg. Daarbij komt nog de opening en sluiting, en dan zit je al bijna aan één pagina. 

8. geen spelfouten

Check, check, dubbelcheck. Laat je sollicitatiebrief altijd nog even door iemand anders lezen. Die komt misschien een foutje tegen dat je over het hoofd hebt gezien. Het zou zonde zijn als er toch een spellingsfout in je tekst staat. 

9. sluit af met een samenvattende zin

Jouw motivatiebrief heeft als doel uitgenodigd worden, toch? Sluit daarom je tekst af met een korte samenvatting en dat je graag de lezer in het echt wilt ontmoeten voor een gesprek. ‘Hopelijk zie ik jullie binnenkort voor een kopje koffie!’