Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd. Maar weet jij ook welke zaken je allemaal moet regelen? Met onze checklist van 7 stappen vergeet je niks.

1. uitschrijven studielink

Na het afstuderen is het belangrijk om je op tijd uit te schrijven bij je studie. Als je een MBO-opleiding hebt afgerond dan doe je dit bij je school. Heb je een hbo of universitaire studie afgerond, dan moet je je uitschrijven bij Studielink. Uitschrijven bij Studielink doe je via de website van Studielink

► Het is belangrijk om de uitschrijving bij Studielink op tijd te regelen. Controleer ook altijd de datum waarop je bent afgestudeerd. 

2. studiefinanciering stopzetten

De exacte datum waarop je je studiefinanciering moet stopzetten, hangt af van de datum dat je afstudeert, maar je moet je studiefinanciering altijd stopzetten als je bent geslaagd. Je kan dit regelen via de website van DUO.

► Het is belangrijk om je studiefinanciering zo snel mogelijk stop te zetten nadat je je hebt uitgeschreven bij je onderwijsinstelling.

3. studenten ov stopzetten

 • online: ga naar de website van DUO en log in op je persoonlijke account. Je kan hier je studenten ov stopzetten
 • ophaalautomaat: als je een persoonlijke OV-chipkaart hebt, kun je je studentenreisproduct ook stopzetten bij een OV-chipkaart ophaalautomaat. 

► Zorg ervoor dat je vanaf de einddatum geen gebruik meer maakt van je studenten ov. Zet je je studenten ov te laat stop? Dan betaal je per halve maand een boete van € 81,40. Na de eerste maand wordt het €162,82. Niet vergeten dus!

4. diploma en cijferlijst opvragen

Zorg ervoor dat je je officiële diploma en cijferlijst ontvangt van je onderwijsinstelling. Deze documenten zijn belangrijk voor toekomstige werkgevers of voor eventuele vervolgstudies. Bewaar de papieren op een plek waar je ze niet kwijtraakt.

5. toeslagen nalopen en stopzetten

Na het afstuderen is het belangrijk om je toeslagen te controleren en eventuele wijzigingen door te geven. Dit betreft in de meeste gevallen wijzigingen in je huurtoeslag en zorgtoeslag.

 • huurtoeslag: als je inkomen verandert omdat je gaat werken na het afstuderen, kan dit invloed hebben op je recht op huurtoeslag. Of je nog recht hebt op huurtoeslag en hoeveel kan je controleren bij de Belastingdienst.
 • zorgtoeslag: ook voor zorgtoeslag geldt dat je moet controleren of je er nog recht op hebt. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en de hoogte van je vermogen. Je kan bij de Belastingdienst nagaan of je recht op zorgtoeslag is veranderd.

6. een cv maken

Als je direct wilt gaan werken, stel dan een professioneel cv op waarin je je vaardigheden en werkervaring benadrukt. Zo zien potentiële werkgevers wat jij allemaal kan en waarom jij bij de functie past. Weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? We hebben voorbeelden van hoe je een goed cv kan maken.

7. persoonlijke ontwikkeling

Gebruik de periode na je opleiding om jezelf verder te ontwikkelen of om te kijken wat je nu echt wil gaan doen. Er zijn veel opties om te overwegen als je bent afgestudeerd. Misschien kan je een nog een opleiding doen of een werkleertraject. Zo werk je aan nieuwe vaardigheden en vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

► Weet jij nog niet wil doen of hoe je de nieuwe fase moet starten? We hebben al mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

veelgestelde vragen over wat je moet regelen na het afstuderen

 • hoe schrijf je je uit voor een studie?

  Het uitschrijven voor een studie verschilt per opleidingsniveau. Als je bent afgestudeerd aan een MBO-opleiding schrijf je je uit bij de onderwijsinstelling. Als je bent afgestudeerd aan een hbo of universitaire studie doe je dit via de website van Studielink.

 • tot wanneer kan je je uitschrijven voor een studie?

  In de meeste gevallen kun je je uitschrijven voor een studie tot aan het begin van het nieuwe studiejaar. Dit is rond augustus of september, maar de exacte datum kan verschillen per onderwijsinstelling. Je kan hiervoor altijd contact opnemen met de onderwijsinstelling. Zo weet je zeker dat de uitschrijving tijdig wordt behandeld.

 • wanneer moet je studiefinanciering stopzetten?

  Je moet je studiefinanciering stopzetten als je niet meer voldoet aan de voorwaarden om er recht op te hebben. De exacte datum hangt af van de einddatum van je studie. Als je je opleiding hebt afgerond en geen nieuwe studie begint, moet je je studiefinanciering stopzetten in de laatste maand waarin je recht hebt op studiefinanciering. Dit is de maand waarin je afstudeert.

 • wat gebeurt er als ik mijn ov te laat stopzet?

  Als je je ov te laat stopzet, betaal je een flinke boete. Dit kan oplopen tot €162,82 per halve maand.