‘Waarom doe jij dit werk Janneke?’ Uit het niets stelde mijn collega Helen mij die vraag. Ik denk dat dit ergens rond 2005 was. We werkten als re-integratie adviseurs en zaten naast elkaar op kantoor te typen aan rapportages voor kandidaten en opdrachtgevers. Het eerste wat in mij opkwam was: ‘Ik ben kostwinner, dus om geld te verdienen toch?’ Tegelijkertijd wist ik dat die vlag de lading absoluut niet dekte en zo bracht ik voor het eerst mijn motivatie voor mijn vak onder woorden. 

mijn passie als coach

Werk is belangrijk. Het heeft invloed op zoveel terreinen van het leven. Ik krijg energie van het verder helpen van mensen, van hen te stimuleren en te laten denken in mogelijkheden. Het geeft zoveel voldoening om een bijdrage te kunnen leveren aan het (werk-)geluk van een ander! Werk is heel belangrijk in het herontdekken van je eigen kracht, maar ook het inzien dat er meer - of andere - mogelijkheden zijn voor autonomie, om in je eigen onderhoud te voorzien.

Eigenlijk geldt dat ook voor mijzelf. Na de middelbare school ging ik in de leer bij een restaurator van schilderijen en studeerde ik tegelijkertijd kunstgeschiedenis. Ondanks dat ik dat al jaren wilde, heb ik altijd gedacht: ‘Als ik hierin geen werk kan vinden, ga ik bij Randstad werken.’ In die tijd was er een reclame op tv van een intercedent die haar auto parkeerde bij een bouwplaats, een veiligheidshelm opzette en al vrolijk pratend met haar contactpersoon richting de kantoorkeet liep. Met als pay-off het melodietje van Randstad Uitzendburo-oooo! Voor de generatie X-ers: weet je hem weer? Die reclame sprak mij enorm aan. Ik dacht toen dat ik dat ook zou kunnen, al sloot mijn studie daar niet inhoudelijk op aan. 

"Het geeft zoveel voldoening om een bijdrage te kunnen leveren aan het (werk-)geluk van een ander."

motivatie voor je vak

Inmiddels werk ik alweer ruim 25 jaar bij Randstad, in diverse rollen. Toen ik in 2009 opging voor register loopbaanprofessional kreeg ik bij het certificeringsgesprek de vraag: ‘Restaureren, kunstgeschiedenis, loopbaanwerk - wat een bijzondere stap, waar zit de overlap?’ Ik zag die overlap wel in mijn overdraagbare competenties. Voor mij zit ‘ie in heel goed kijken naar zaken, mensen en situaties. In het onderzoeken, analyseren, interpreteren, verder komen, duidelijkheid krijgen, verwoorden, bespreken, bijstellen en werken naar een resultaat.

Nog steeds is dit een hoofdreden waarom ik dit werk doe en het ook zo leuk vind. Ik krijg enorm veel energie van gesprekken met kandidaten, maar ook van gesprekken met collega’s en opdrachtgevers. Wat is het doel, welk pad kiezen we en wat heb je nodig, waarmee kan ik je ondersteunen? Bijdragen aan het werkgeluk van een ander kan op veel manieren. Of het nu een coachingsgesprek met een kandidaat in een re-integratietraject 2e spoor is of het samen uitzoeken van een opleiding die bijdraagt aan inzetbaarheid op de langere termijn. 

In alles wat ik doe heb ik nog steeds mijn motivatie van toen voor ogen: de ander een stapje verder helpen richting de toekomst. Dat is waar ik het voor doe. Ineens herinner ik me het doel dat Randstad in 2017 stelde: touching the lives of 500 million people worldwide in 2030. Laat het mijne er nou al één van zijn!