op deze pagina

wat is een outplacementtraject?

Een outplacementbureau helpt een medewerker om nieuw en passend werk te vinden in de vorm van een outplacementtraject. Een reorganisatie kan ingrijpend zijn, daarom wordt er via een programma van outplacement voor begeleiding gezorgd. Met een outplacementtraject vindt de medewerker met behulp van specialisten snel een nieuwe baan. 

zo werkt outplacement

Voor aanvang hebben we eerst een gesprek met de medewerker. Wanneer de verwachtingen van het programma helder zijn, plannen we de eerste afspraak met een persoonlijke loopbaancoach. De medewerker stippelt samen met deze coach het persoonlijke programma uit. We helpen daarbij met individuele coaching en webinars. Ook leren we de medewerker zich te verkopen met een strak cv, een goede motivatiebrief en een uitnodigend LinkedIn-profiel. Een persoonlijke jobhunter deelt relevante en verrassende vacatures, evenementen en contactpersonen met de medewerker, zodat deze snel kan starten. 

de stappen van een outplacementtraject

 • individuele coaching:
  Persoonlijke gesprekken met een vaste coach, die de deelnemer alle hulpmiddelen geeft om een ideale match te vinden. 
 • personal branding:
  Samen met de personal branding specialist stelt de deelnemer een cv op en zoekt naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe presenteer je jezelf het beste?’ Maar daar blijft het niet bij; de branding specialist helpt ook met de motivatiebrief en geeft tips voor een passend LinkedIn-profiel.
 • jobhunting:
  Relevante vacatures, evenementen en contactpersonen, uitgezocht door een expert en snel in de inbox gezet zodat de deelnemer er bovenop zit. Inclusief verrassende vacatures die de deelnemer wellicht zelf niet direct zou uitkiezen, maar toch goed passen.
 • rapportages:
  Wil je weten waar de medewerker staat? Via Insight, de digitale portal van Randstad RiseSmart, volg je de vorderingen wanneer je maar wilt.
 • webinars en intervisie:
  Extra hulp of kennis nodig tijdens het programma? Geen probleem. De deelnemer kan zich aanmelden voor een intervisie en een breed aanbod aan webinars.
 • de RiseSmart-portal:
  Tijdens het programma krijgt je werknemer 24/7 toegang tot alle online trainingen en oefeningen in onze portal Spotlight. Deze portal staat vol met assessments, vacatures en leesmateriaal.
 • het alumniprogramma:
  Als kers op de taart krijgen de kandidaten na afronding van het outplacementtraject feedback op hun cv of een jaarlijks gesprek met een coach en toegang tot de portal Spotlight.

transitievergoeding en outplacement

Met de invoering van de transitievergoeding krijgt een medewerker deze vergoeding bij ontslag. Hiermee wordt de overstap naar een nieuwe baan verzacht, maar de medewerker kan er ook voor kiezen om deze vergoeding in te zetten voor outplacement. Dan is de transitievergoeding zelfs belastingvrij.

wat betekent een outplacementtraject voor jou als werkgever?

Het heeft meerdere voordelen om medewerkers naar nieuw werk te begeleiden. Het is voor een medewerker altijd moeilijk om te horen dat je een nieuwe baan moet gaan zoeken. Help je de medewerker bij het zoeken van nieuw werk, dan zorg je voor een toekomstperspectief. Daardoor is de kans groter dat jullie op een goede manier uit elkaar gaan. Een win-winsituatie dus. 

Outplacement is ook goed voor de employer branding. Wanneer de transitie voor de medewerker in goede banen wordt geleid, zal deze niet alleen goed en passend werk vinden, maar kijkt deze ook met een goed gevoel terug op zijn/haar tijd binnen de organisatie. In deze gevallen zien we ook dat de vertrekkende medewerker zich tot het eind inzet voor de organisatie.
begeleiding bij het outplacementtraject
Met Randstad RiseSmart vergroten we samen je kans op succesvolle outplacement. Als werkgever sta je er niet alleen voor: we bieden trainingen aan op het gebied van HR-consultancy om jou en de organisatie op het programma voor te bereiden. Zo kunnen we voor de aankondiging van ontslagen managers begeleiden, en helpen we werknemers snel aan een passende baan. Jij en de medewerkers komen op deze manier samen vooruit.