‘Ok boomer.’ Deze uitspraak heb je vast ooit gehoord - een pesterijtje van Gen Z’ers naar deze generatie. Tja, de babyboomers en de jongste generaties… het kan weleens wat vuurwerk opleveren, maar deze groep werknemers is enorm waardevol voor jouw team. Met hun unieke talenten, werkethiek en bakken ervaring hebben ze een grote impact op organisaties. Hoe werk je samen met deze ervaren generatie en wat maakt de babyboomers speciaal? Hier lees je alles over de babyboomers!

op deze pagina:

het paspoort van de babyboomers

 • geboren tussen 1946 en 1964

 • grotendeels al met pensioen

 • wordt ook wel de ‘protestgeneratie’ genoemd

 • of natuurlijk het bekende ‘boomers’

 • opgegroeid in een tijd van wederopbouw en economische groei

 • heeft een sterke werkethiek en is erg loyaal

 • waardeert stabiliteit en zekerheid

 • focus op carrière en persoonlijke ontwikkeling

1. werkzekerheid

babyboomers geven de voorkeur aan een stabiele baan met zekerheid. Een vaste functie en financiële stabiliteit​ zijn voor deze generaties onmisbaar.

2. waardering voor hun ervaring

babyboomers willen dat hun jarenlange ervaring en inzet worden erkend. Respect voor hun kennis en vaardigheden, dus.

3. duidelijke communicatie en structuur

babyboomers hechten veel waarde aan open en duidelijke communicatie binnen de organisatie​​. Ook houden ze vaak van de klassieke 9-tot-5-structuur.

4. carrièreontwikkeling

carrière maken is voor deze generatie heel belangrijk. Ook al zijn ze vaak aan het einde van hun loopbaan, ze blijven zoeken naar manieren om te groeien binnen de organisatie. 

5. hiërarchie

deze generatie heeft decennialang in hiërarchische organisaties gewerkt. Ze zijn hieraan gewend en vinden dit vaak wat makkelijker werken dan de vlakke organisaties van vandaag.

1. sterke werkethiek

babyboomers zijn keiharde werkers. Ze zetten carrière vaak op nummer 1 en zijn erg gedisciplineerd. Je ziet een boomer niet snel de kantjes ervanaf lopen.

2. ervaring en kennis

deze generatie werkt vaak al meer dan 40 jaar. Al die ervaring en kennis is natuurlijk enorm waardevol voor je jongere medewerkers.

3. persoonlijk contact

voor de boomers geen eindeloze chatgesprekken of videobelletjes. Deze generatie geeft de voorkeur aan face-to-face communicatie en een goed gesprek. 

4. loyaliteit

er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in de regel zijn babyboomers geen jobhoppers. Ze blijven vaak lang trouw aan één werkgever, vooral als ze zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen​.

1. bied werkzekerheid

creëer een stabiele werkplek met langdurige contracten en financiële zekerheid. Dit geeft babyboomers rust en vertrouwen​​.

2. waardeer hun ervaring

erken hun jarenlange ervaring en waardeer hun inzet. Geef ze ook een rol waarin ze hun kennis kunnen doorgeven aan jongere collega’s, bijvoorbeeld als mentor​​. Zo voelen zij zich gewaardeerd en profiteert je organisatie optimaal van hun kennis!

3. communiceer duidelijk en open

Zorg voor heldere communicatie over bedrijfsdoelen, verwachtingen en veranderingen. Dit helpt hen zich verbonden te voelen​.

4. stimuleer carrièreontwikkeling

blijf babyboomers uitdagen met mogelijkheden voor verdere groei en ontwikkeling, zoals trainingen en nieuwe projecten​. 

5. zorg voor een goede werk-privébalans

babyboomers werken hard, en gaan doorgaans goed op een 9-tot-5-structuur. Toch vinden ze het ook belangrijk om veel tijd te hebben voor hun familie en hobby’s. Houd hier dus rekening mee.

Babyboomers zoeken een werkplek waar ze zich gewaardeerd voelen voor hun jarenlange inzet. Met verbindend werkgeverschap creëer je een omgeving waarin ze zich thuis voelen en willen blijven. Dit heeft allerlei voordelen, niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor jou!

 • beter welzijn: blije medewerkers presteren beter en blijven langer voor dezelfde werkgever werken.

 • meer betrokkenheid: gemotiveerde medewerkers zetten zich volledig in voor de organisatie.

 • hogere productiviteit: een goede werkomgeving stimuleert betere resultaten.

 • verbeterde reputatie: een aantrekkelijke werkplek trekt meer talentvolle medewerkers aan.

 • sterker employer brand: je bedrijf wordt gezien als stabiel en aantrekkelijk om voor te werken.

Wil je meer weten over verbindend werkgeverschap? We hebben er een hele paper over geschreven! Download de paper en leer hoe je van jouw organisatie een fijnere plek maakt voor iedere generatie.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief