lees, luister en bekijk de tips

De krapte op de arbeidsmarkt steeg afgelopen tijd tot recordhoogte. Volgens UWV is er zelfs al in 70% van de beroepsgroepen sprake van grote tekorten. Dit heeft verschillende oorzaken, denk aan vergrijzing en dat wij in Nederland vooral veel deeltijdwerken. En de coronapandemie is niet eens de oorzaak. Wat er allemaal wel aan heeft bijgedragen, wordt duidelijk in ons artikel in het Financieele Dagblad. Hier gaan experts uitgebreid in op de schaarste. Wil je praktische tips van hoe je personeelstekort aanpakt? Luister de podcast van BNR of download de paper ‘Schaarste op de arbeidsmarkt: pak je personeelstekort aan met deze 10 praktische tips’.

op deze pagina

de oorzaken van schaarste op de arbeidsmarkt 

Het is voor veel bedrijven lastig om de juiste mensen te vinden. En de schaarste op de arbeidsmarkt voelen wij niet alleen. Ook de consument, patiënt, student en reiziger ervaart het tekort aan personeel. 

Hoe is deze situatie precies ontstaan? Arbeidsmarktonderzoekers en -deskundigen zagen de huidige krapte jaren geleden al aankomen. Volgens hen gaat het om een optelsom van verschillende oorzaken, namelijk: 

  • het aantal werklozen, werkenden en vacatures

  • vergrijzing

  • mismatch

  • benutten van arbeidspotentieel

  • deeltijdwerken

artikel fd: mismatch en ontbreken van technische en digitale vaardigheden

Werkgevers laten een enorme kans liggen doordat een enorme groep niet wordt ingezet. Het gaat om mensen die wel willen werken, maar dat nu niet doen. Zoals statushouders, 50-plussers en bijvoorbeeld mensen met een uitkering. Ook dr. Joost van Genabeek, senior research scientist bij TNO, spreekt zich in het artikel uit. Volgens hem verandert het werk razendsnel als gevolg van digitalisering en robotisering. De gemiddelde medewerker houdt deze ontwikkelingen niet bij met scholing.’

Het hele artikel van het Financieele Dagblad lezen? ‘Mismatch op de arbeidsmarkt: van moeilijk vervulbare vacatures tot niet-passende vaardigheden’

zo los je het personeelstekort op

Hoe pakken we deze uitdagingen dan aan? Soms is het goed om wat kleiner te denken en de oplossing te zoeken door gewoon op een andere manier te kijken naar talent en hun cv. Download de paper en/of luister naar de podcast om gelijk met de tips aan de slag te gaan.

podcast: personeelstekort opgelost 

Het is voor veel bedrijven lastig om de juiste mensen te vinden. Toch zijn er veel creatieve manieren om nieuwe medewerkers te werven. In deze podcast ‘Personeelstekort Opgelost’ inspireren Nand de Galan van de NS Techniekfabriek, Betty Hamstra van familiebedrijf Wadro en Natascha van der Laan van 'Randstad opleidingen en trainingen' je met voorbeelden uit de praktijk.

paper: ‘schaarste op de arbeidsmarkt: pak je personeelstekort aan met deze 10 praktische tips’

Hét antwoord om in één klap de schaarste op de hele arbeidsmarkt op te lossen? Wisten we het maar! De oorzaken zijn heel verschillend, dus de oplossingen al helemaal. Wel hebben we tien creatieve oplossingen die je als bedrijf kunt inzetten om medewerkers aan te trekken en aan je te binden. Download onze whitepaper ‘Schaarste op de arbeidsmarkt: pak je personeelstekort aan met deze 10 praktische tips’ en lees welke slimme ideeën het personeelstekort bij jouw bedrijf kunnen oplossen.

je hebt een vraag over het oplossen van je personeelstekort

Wil je graag dat we 1-op-1 met je meedenken? Stel je vraag via het contactformulier of bel ons gewoon even: 0800 72 63 78 23