Het aannemen van een kennismigrant is complex en tijdrovend, vanwege de vele regels voor de verblijfsvergunning. Daarnaast is het een vereiste om geregistreerd te zijn als erkend referent bij de IND. Kiezen voor payrolling kan een slimme oplossing voor je zijn. 

Voor het aannemen van een kennismigrant kan je gebruik maken van onze payroll dienstverlening. Payroll is een dienst waarbij wij het juridisch werkgeverschap van je overnemen, met meer bijkomende voordelen dan alleen het uitbesteden van het papierwerk. Je verlaagt de risico’s en juridische verplichtingen van het werkgeverschap doordat je deze uitbesteedt. Hier lees je meer over payrolling via ons.

Daarbij hebben we jaren ervaring, kennis & expertise op het gebied van payrolling van kennismigranten en zijn erkend referent bij de IND. We ontzorgen je met:

 • het faciliteren van de stappen die te nemen zijn bij de IND, zoals het aanvragen/verlengen van een verblijfsvergunning

 • het aanmaken van de arbeidsovereenkomst

 • de verloning van de kennismigrant

 • proactief advies over salaris, wet- en regelgeving en contractduur

 • een soepele start van de kennismigrant 

 • een persoonlijk en kundig adviseur

Doordat wij dit werk uit handen te nemen, kan je gewoon lekker bezig zijn met je eigen werkzaamheden.

We horen je denken: heel fijn dat jullie ons kunnen ontzorgen, maar wat kost het? Met het onderstaande formulier kan je direct en vrijblijvend het tarief aanvragen

Wil je eerst kennismaken met ons of heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. 
Please click here if you want more information in English.

veel gestelde vragen

 • wat is een kennismigrant?

  We noemen hoogopgeleid personeel van buiten de EU die naar Nederland worden gehaald kennismigranten. Ook buitenlandse studenten, van buiten de EU, die na hun zoekjaar blijven werken in Nederland kunnen onder de definitie van kennismigrant vallen.

 • wanneer kunnen kandidaten in aanmerking komen voor de kennismigrantenregeling?

  Arbeidsmigranten met een nationaliteit van buiten een EU-, EER-land of Zwitserland kunnen voor de kennismigrantenregeling in aanmerking komen, indien zij voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • geldig paspoort 

  • werknemer moet als kennismigrant tijdens zijn of haar dienstverband woonachtig zijn in Nederland

  • een arbeidsovereenkomst met werkgever

  • werkgever is een door de IND erkende referent voor kennismigranten. Als je kiest voor een payroll constructie via Randstad dan zijn wij de formele werkgever van de kennismigrant. Het voordeel hiervan is dat je als inlener geen erkend referent hoeft te zijn.

  • voldoende inkomen verdienen die voldoet aan de kennismigranten salariscriterium en een marktconform salaris 

  • geen gevaar zijn voor openbare orde of nationale veiligheid en in dit kader beschikken over een antecedentenverklaring vreemdelingen

  • bereid om na aankomst een tuberculose onderzoek te ondergaan (in specifieke gevallen vereist)

 • wat is het salaris criterium kennismigranten in 2023?

  Als je een kennismigrant in dienst wilt nemen, moet je je houden aan het salariscriterium dat geldt voor kennismigranten. Dit criterium wordt jaarlijks geïndexeerd. Het maandelijkse criterium, exclusief (minimaal 8%) vakantiegeld, in 2023 is:

  • Kennismigrant ouder dan 30: € 5.008
  • Kennismigrant jonger dan 30: € 3.672
  • Na afloop van een zoekjaar: € 2.631

  Belangrijk om te weten is dat het hier gaat om een nominaal criterium waar onafhankelijk van de arbeidsomvang aan moet worden voldaan. 

 • hoe snel kan de kennismigrant bij mij aan de slag?

  Hoe snel de kennismigrant bij jou aan de slag kan is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de huidige verblijfplaats en verblijfsstatus van de betreffende medewerker en de doorlooptijd van de IND. Gedurende het aanvraagproces houden we je op de hoogte van de voortgang. 

  De IND streeft ernaar om binnen 2 weken over de aanvraag te beslissen (uiterlijk binnen 90 dagen). Wij regelen alle zaken, die buiten de IND omgaan, binnen 10 werkdagen. Kortom, vanaf het indienen van de aanvraag kan één en ander snel geregeld zijn. 

 • moet de kennismigrant een bepaalde tijd via Randstad werken?

  Hier zitten geen termijnen aan verbonden. 

  Vanaf het moment dat je zelf erkend referent bent kan je zelf een arbeidsovereenkomst aangaan met de medewerker. Je kan dan zelf de afweging maken of onze payroll dienstverlening nog steeds gunstig voor je is of dat je liever zelf het werkgeverschap van de kennismigrant op je neemt.

  Onze ervaring is dat perspectief op een langer verblijf medewerkers motiveert.

 • hoe is de begeleiding van de kennismigrant geregeld?

  Ons team van experts staan klaar om de kennismigrant te ondersteunen. We vragen de vergunning aan bij de IND, we geven de kennismigrant advies en zorgen voor een warm welkom bij Randstad en duidelijke uitleg over hoe het wonen en werken in Nederland gaat. Zo helpen we de kennismigrant bijvoorbeeld met het aanvragen van de 30% regeling. Ook krijgt de kennismigrant toegang tot trainingen en opleidingen die we vanuit Randstad aanbieden.

  Het inwerken en begeleiden van de kennismigrant on the job is de verantwoordelijkheid van jouw organisatie.

 • wat kost het payrollen van een kennismigrant?

Je hebt een geschikte werknemer gevonden met een nationaliteit van buiten een EU-, EER-land of Zwitserland. Je wil via onze payroll dienstverlening het werkgeverschap uitbesteden. Het enige wat je hoeft te doen is deze persoon bij ons aan te melden en de opdracht details door te geven. Dat kan via dit formulier.

Onze collega's Max en Luka bellen je binnen één werkdag terug om de opdracht, tarief en overige voorwaarden met jou af te stemmen. Hebben we afstemming? Dan kan je de kennismigrant aanmelden in onze Randstad portal.

Vervolgens regelen wij de rest:

 • bij ontvangst aanmelding controleren wij alle documenten van de medewerker en toetsen de arbeidsvoorwaarden aan de geldende wet- en regelgeving. Hierna zetten we de aanvraag voor de vergunning bij de IND in gang.

 • zodra de IND de status als kennismigrant heeft toegekend, maken we het contract. 

 • je krijgt vanzelf vanuit ons bericht als de medewerker gereed is om te starten.

 • je medewerker gaat vervolgens onder jouw leiding en toezicht aan het werk in jouw organisatie maar staat op onze loonlijst. We sturen je de factuur volgens het afgesproken tarief. 

Gedurende het hele proces begeleiden we de kennismigrant voor een soepel verloop.

we hebben jaren kennis en ervaring met het payrollen van kennismigranten

Door onze jarenlange ervaring zijn we experts op dit gebied. We geven je snel en adequaat advies en voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. We zorgen voor correcte en tijdige salarisbetaling. We bieden ondersteuning op het hele proces van aanmelding tot einde opdracht, voor zowel jou als de kennismigrant. Kortom kies je voor ons dan kies je voor een persoonlijke aanpak op maat.