hoe ziet een goed cv eruit?

  1. je persoonlijke informatie
  2. een foto
  3. de opleidingen en stages die je hebt gevolgd
  4. je werkervaring
  5. je vaardigheden
  6. vrijwilligerswerk/cursussen/trainingen
  7. overige: talen, rijbewijzen, hobby’s
  8. en (eventueel) referenties

1. je persoonlijke informatie

Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. Het is namelijk wel zo handig dat de lezer weet wie je bent. Hierin staat dus: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum (en -plaats) en eventueel linkjes naar je eigen website of LinkedIn-pagina.

2. een foto

Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken uit jouw cv. Kies een foto waar je duidelijk op te zien bent, zonder andere mensen om je heen. Dus liever geen vakantiekiekje met zonnebril op. 

3. opleidingen en stages

Dan is het nu tijd om alles op te schrijven dat je aan school hebt gedaan: basisschool, de middelbare, hogere opleidingen, etc. En vergeet vooral de stage niet, dat laat zien dat je wat extra werkervaring hebt. 

Dit rijtje opleidingen zet je trouwens niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond, zet je bovenaan. 

4. je werkervaring

Naar werkervaring wordt vaak gevraagd in een vacature. Zet hier dus alles wat je denkt dat relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Ook hierbij start je met je meest recente ervaring. 

Vergeet hierbij niet het volgende te vermelden: de titel van je functie bij dat bedrijf, hoe lang je er hebt gewerkt en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Dat geeft de lezer meteen een indruk van wat je daar hebt uitgevoerd en waarom je geschikt bent voor de nieuwe baan.

5. je vaardigheden

Je zit in vacatures ook vaak staan dat je ervaring moet hebben met bepaalde programma’s of andere vaardigheden binnen een bedrijf moet hebben. Daarom krijgt dit ook een apart plekje op je cv. Zet hier dus je computerkennis neer of je bijvoorbeeld goed kunt communiceren en in groepen kunt werken. 

6. diploma’s en certificaten

Heb je een heftruckcertificaat, heb je een training Excel gedaan of heb je een (vrachtwagen)rijbewijs? Je voelt ‘m al aankomen: geef dit ook een plekje op je cv. Zeker als het goed past bij de functie waar je op solliciteert, is het handig om te noemen. Heb je in je studententijd nevenactiviteiten gedaan? Benoem ook deze op je cv.

7. overige: vrijwilligerswerk, talen, hobby’s

Kom je verder nog onderdelen in de vacature tegen waar je aan moet voldoen? Kunnen lezen en schrijven in een bepaalde taal of het uitvoeren van vrijwilligerswerk? Hier kun je ook altijd nog wat (relevante) hobby’s noemen, dat vertelt wat meer over jou als persoon. Denk bijvoorbeeld aan: tennissen, gitaarspelen, aan auto’s klussen of fotograferen. 

8. referenties

Wie zou er voor jou een goed woordje kunnen doen? Ga even je oud-werkgevers langs om te vragen of je hen als referentie op je cv mag zetten. Met hun aanbeveling ben je een stapje dichterbij het binnenslepen van die nieuwe baan!