Romy is nieuw in de techniek en begon vorig jaar als Technician bij Philips in Best. Een nieuwe baan in een onbekende sector. Best spannend dus. Maar ze zit - spoiler alert - verrassend goed op haar plek. Nieuwsgierig geworden? Je leest Romy’s verhaal hieronder:

hoi romy, van dierenartsassistent naar werken als technician bij philips. vertel, hoe is dat gegaan?

‘Nou, ik heb dus een opleiding tot dierenartsassistente gevolgd en daarna twee jaar op een dierenafdeling in een groot tuincentrum gewerkt. Ik vond het werken met dieren hartstikke leuk, maar ik kreeg minder energie van het contact met klanten. Toen kreeg ik van een vriend de tip dat ze bij Philips een leuke technische vacature open hadden staan en dat ik eens langs moest komen voor een gesprek. Ik dacht dat ik veel te licht zou zijn voor de functie, maar zoals je ziet is het toch gelukt!’

want je had geen technische ervaring?

‘Ja, dat klopt. Ik had geen technische werkervaring, maar ik bleek toch meer met techniek te hebben dan ikzelf eerst dacht. Tijdens het sollicitatiegesprek met Randstad vertelde ik dat ik samen met mijn opa aan brommers sleutel en thuis vaak de lastige klusjes oppak. En dat is natuurlijk ook technisch. Van het een kwam het ander en vervolgens ging ik op gesprek bij Philips. Het gevoel was meteen goed en ik merkte dat er een klik was. En voordat ik het wist kon ik eigenlijk beginnen, dus het ging redelijk snel.’

en wat doe je precies in de job als technician bij philips?

‘Ik ben verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van verschillende technische producten, zoals bijvoorbeeld de tafel (waar je als patiënt op ligt) van een MRI-scanner, of de audio-unit waar de verpleegsters door praten met de patiënt. Maar ik werk ook geregeld aan andere technische producten, we rouleren zeg maar een beetje. In totaal maken we hier meer dan 20 verschillende producten die in de medische sector worden gebruikt.’

het maken van mri-scanners; dat is niet zomaar wat. vertel, wat vind je van het werken aan deze apparaten?

‘Ikzelf zag best wel de overeenkomsten met mijn achtergrond in het dierenwelzijn. Eerder hielp ik natuurlijk dieren en hun baasje met diagnoses om een soort van ‘beter’ te worden. Nu werk ik aan apparaten die een positieve invloed hebben op het leven van een mens. En het voelt best goed om samen aan iets te werken wat anderen helpt met hun gezondheid.’

klinkt uitdagend! en je bent sinds kort mentor geworden, toch?

‘Ja, dat klopt! Ik kreeg een hele goede werkbeoordeling en maakte toen promotie tot mentor. Als mentor ben ik verantwoordelijk voor een eigen afdeling, help ik nieuwe collega’s om het vak te leren en ben ik dus een soort van inwerk-buddy. En ik ben er echt superblij mee met deze stap die Philips mij heeft geboden.’

fijn zeg! want hoe bevalt het eigenlijk bij philips?

‘Ja, het is hier echt super! Ik heb eigenlijk spijt dat ik niet veel eerder de stap richting de techniek heb gemaakt. Maar naast dat ik het werk erg leuk vind, vind ik de werksfeer ook erg belangrijk. En die is bij Philips hartstikke goed. Verder heb ik heel veel leuke collega’s. Met allemaal verschillende leeftijden en verschillende afkomsten. Iedereen is vriendelijk, helpt elkaar en de leidinggevenden zijn erg behulpzaam. Ik ben als nieuweling in de techniek erg goed op weg geholpen door Randstad en Philips.’

en denk je al een beetje na over de toekomst? heb je bijvoorbeeld al enig idee wat jouw volgende stap wordt?

‘Voor nu wil ik eigenlijk het liefste blijven waar ik nu ben. Op deze afdeling, in dit team en het werken met deze apparaten. Ik zou me zeker willen doorontwikkelen binnen dit vakgebied, zodat ik nog technischer kan worden, maar voor nu zit ik helemaal op m’n plek. Maar Philips biedt mij alle kansen om mij te blijven doorontwikkelen binnen Philips - en dat is natuurlijk een superfijn gevoel.’

wat zou je tegen iemand willen zeggen die overweegt om te werken in de techniek?

‘Wees niet bang en doe het gewoon. Ik heb echt spijt dat ik niet eerder de stap heb gemaakt richting de techniek. Dus heb je interesse, maar durf je het niet? Gewoon doen zou ik zeggen. Er gaat echt een wereld voor je open.’