De economie groeit. Als gevolg hiervan neemt ook het aantal banen toe. Jelle van der Werff is marktonderzoeker bij Randstad. Hij doet veel onderzoek naar werkgelegenheid in Nederland en ziet dat er naar sommige beroepen meer vraag is dan naar anderen. Voor de beroepen waar veel vraag naar is, staan dus vaak vacatures open. Interessant, zeker als je op zoek bent naar een baan. Jelle zet daarom de vijf meest gevraagde beroepen per opleidingsniveau voor je op een rij. 

technologie steeds belangrijker

Los van de beroepen, ziet Jelle als marktonderzoeker een aantal belangrijke ontwikkelingen. Zo worden technologie en ICT vacatures steeds belangrijker, vooral onder middelbaar- en hogeropgeleiden. “Je ziet nu meer banen voor softwareontwikkelaars dan voor beheerders, en meer procesoperators dan productiemedewerkers”, aldus Jelle. Met andere woorden: er zijn bijvoorbeeld minder mensen nodig die achter de lopende band staan, maar juist meer mensen die ervoor zorgen dat de lopende band draaiende blijft. 

banen verdwijnen, veranderen en ontstaan

Jelle merkt dus dat routinematige taken in het middensegment door middel van technologie een stuk efficiënter worden. Dat betekent niet dat menselijke arbeid daardoor overbodig wordt, maar wel gemakkelijker. “Veel functies zijn door de jaren heen veranderd. Zo ook bij Randstad.” 
Als voorbeeld noemt hij de intercedent. Twintig jaar geleden werkte die met een kaartenbak op het bureau en koos daaruit de meest geschikte kandidaten. Tegenwoordig heeft elke intercedent toegang tot een digitale database van werkzoekenden, waardoor ook bij de collega-intercedent gezocht kan worden in het bestand. “Hierdoor zijn intercedenten in staat sneller een match te maken. De baan is in feite nog hetzelfde, maar het vraagt wél om andere competenties om hetzelfde beroep goed uit te kunnen oefenen.”

meest gevraagde beroepen

Veranderingen in technologie en een groeiende economie zorgen ervoor dat er in sommige sectoren meer werk ontstaat. Ook Jelle beaamt dit. “Ja, dit soort ontwikkelingen betekenen inderdaad dat er banen verdwijnen, maar ook dat er nieuwe banen ontstaan.” Zo is er in een welvarende economie meer ruimte voor logistiek en verkopers, en zorgt meer technologische kennis voor meer banen in de IT. Benieuwd welke banen er het meest gevraagd worden op jouw opleidingsniveau? Die staan hieronder. 

meest gevraagde banen tot en met mbo-niveau 2

Het aanbod voor de tot en met mbo-niveau 2 opgeleiden is heel divers. Er is vooral vraag naar:

 1. schoonmakers, bijvoorbeeld in hotels of kantoren
 2. vrachtwagenchauffeurs
 3. laders en lossers
 4. trainers en sportinstructeurs
 5. inpakkers

meest gevraagde banen op havo-, vwo- of mbo-niveau 3 en 4

Op havo-, vwo- en mbo-niveau is er veel vraag in de technische en commerciële sector.

 1. monteurs van industriële machines of landbouwmachines
 2. televerkopers
 3. verkoopmedewerkers
 4. installateurs van elektrische apparatuur
 5. vertegenwoordigers

meest gevraagde banen op hbo- en universitair niveau

Op hbo- of wo-niveau is er vraag naar ICT’ers, maar er is ook veel ruimte voor beroepen binnen marketing en finance

 1. softwareontwikkelaars
 2. specialisten op het gebied van reclame en marketing
 3. bedrijfs- en organisatieanalisten
 4. vertegenwoordigers
 5. leidinggevende functies op gebied van informatie- en communicatietechnologie