Ben je uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek? Gefeliciteerd! Voor een groot deel zal dit gesprek over je salaris gaan. Zorg er daarom voor dat je vooraf weet wat je wilt verdienen en wat gebruikelijk is in de sector waarbinnen jij gaat werken. Houd ook rekening met je functie, je werkervaring en je leeftijd.

tips voor jouw salarisonderhandeling 

Een salarisonderhandeling is natuurlijk spannend. Want je wil er samen uitkomen, maar je wil ook graag tevreden zijn met de uitkomst. Onze tips helpen je om beide te bereiken:

sterke punten

Bedenk vooraf wat je sterke punten zijn; vergeet niet dat de organisatie jou daarom graag in dienst wil nemen. Denk bij je sterke punten aan je opleidingen, ervaring, een relevante (bij)baan of stage, jouw kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en de arbeidsmarktsituatie.

gewenst resultaat

Sta vooraf stil bij wat je wilt bereiken en schrijf dat voor jezelf op. Bedenk hoeveel je minimaal wilt gaan verdienen. Wees realistisch, maar ken ook je waarde.

tactisch

Bij een onderhandeling is het belangrijk dat je tactisch bent. Noem dus niet meteen je minimum bedrag; dan is er geen ruimte voor onderhandelen meer. Ga ook niet met het eerste bod van je werkgever akkoord als je het daar niet mee eens bent. Durf tijdens het gesprek ook echt te onderhandelen.

argumenten

Probeer tegenargumenten goed te weerleggen door jouw kwaliteiten te benadrukken. Bedenk dat de organisatie jou geselecteerd heeft en dus ook graag wil aannemen!

overwegen

Kun je tijdens jet arbeidsvoorwaardengesprek niet beslissen of je het eens bent met het voorstel dat op tafel ligt? Geef dat dan aan en neem de tijd om er even over na te denken. Je kunt later telefonisch of per mail op het voorstel terugkomen.

niet alleen geld

Mocht de salarisonderhandeling niet gaan zoals je had gehoopt, lig daar dan niet te lang wakker van. Naast het salaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden, de opleidingsmogelijkheden, trainingen, collega’s en werksfeer minstens zo belangrijk. Kijk daar dus ook kritisch naar.