Een maintenance engineer is iemand die service- en onderhoudswerkzaamheden aan machines en apparaten uitvoert. Als maintenance engineer zit je wereld vol uitdagingen en ben je de hele dag aan het sleutelen. Je repareert kapotte apparaten, verhelpt storingen, voert kwaliteitsinspecties uit en onderzoekt hoe machines nóg beter ingezet kunnen worden. 

Maintenance engineers kom je tegen in fabrieken waar machines gemaakt worden, maar ook in productiehallen, bij bierbrouwers, op een scheepswerf en op vliegvelden. Bijna elk bedrijf met machines heeft maintenance engineers nodig, dus er zijn banen en mogelijkheden genoeg!

wat doet een maintenance engineer?

Als maintenance engineer ben je verantwoordelijk voor:

 • machines en onderdelen repareren

 • onderhoudswerkzaamheden uitvoeren

 • kwaliteitscontroles en inspecties

 • verbeteringen voorstellen

 • werkzaamheden rapporteren

Wil je weten wat je gaat verdienen als maintenance engineer? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als maintenance engineer val je onder de cao Metaal & Techniek. Dit betekent dat je salaris, vakantiedagen en overuren landelijk voor je geregeld zijn. Afhankelijk van waar je aan de slag gaat, krijg je misschien nog fijne extra’s van je werkgever. Werk je vaak op locatie bij de klant? Dan is de kans groot dat je een auto van de zaak krijgt. Check dit altijd goed voordat je aan de slag gaat!

Heb je al enige ervaring opgedaan als maintenance engineer en wil je doorgroeien in de techniek? Er zijn verschillende, uitdagende doorgroeimogelijkheden zoals:

 • teamleider: als teamleider stuur je een team van medewerkers aan. Daarnaast maak en bewaak je de planning, verdeel je taken onder je teamleden en zorg je ervoor dat de kwaliteit van het uitgevoerde werk tiptop in orde is. Als teamleider ben je de schakel tussen de collega’s van je team en het management van het bedrijf waar je werkt

 • systeembeheerder: als systeembeheerder weet niet alleen hoe apparaten los van elkaar werken, maar snap je ook hoe alle apparaten op elkaar zijn ingesteld. Je denkt verder en ziet het grotere plaatje! Wellicht is de functie van systeembeheerder dan wel jouw volgende uitdaging!

 • werkvoorbereider: een werkvoorbereider heeft de touwtjes in handen op de werkplaats. Hij of zij houdt zich bezig met de inkoop van materialen, het contact met leveranciers en de planning van het project. Bij kleinere bedrijven maakt en controleert de werkvoorbereider vaak ook de technische tekeningen

 • engineer: als engineer ontwerp je machines en constructies. Je combineert technische, wiskundige en bouwkundige kennis om machines en systemen te ontwerpen. Je maakt bouwtekeningen, voert berekeningen uit en stuurt een team van technisch medewerkers aan. Samen maken jullie het idee van de klant werkelijkheid

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

De ene maintenance engineer is de andere niet. De machines waarmee je werkt en de precieze taken die je uitvoert zijn afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden hebben we een aantal soorten maintenance engineers op een rijtje gezet:

 • monteur mechatronica: als monteur mechatronica repareer je niet alleen machines, maar bouw je ze ook. Je bent een technische alleskunner die processen makkelijker maakt. Je kan als monteur mechatronica werken in machinefabrieken, bij systeemleveranciers of technische installatiebureaus. 

 • storingsmonteur: een storingsmonteur is iemand die storingen oplost en voorkomt. Deze monteurs werken vaak in een fabriek, waar ze machines repareren, controleren en onderhouden. Als storingsmonteur kan je ook aan de slag in de ICT of werken aan het repareren van mobiele werktuigen.

 • servicemonteur: een servicemonteur houdt machines draaiende. Je spoort storingen op, repareert machines en apparaten en voert onderhoudswerkzaamheden uit. Allround service monteurs hebben verstand van diverse machines, maar je kan je ook specialiseren, bijvoorbeeld in brandpreventie, koeltechnieken of cv-ketels.

Met jouw technische kennis en handigheden zorg je ervoor dat producties, machines en apparaten goed geolied blijven draaien. Benieuwd wat je kan verwachten wanneer je gaat werken als maintenance engineer? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als maintenance engineer

 • machines en onderdelen repareren: je belangrijkste taak is het repareren van machines en de bijbehorende onderdelen. Is er een storing? Dan sta jij vooraan om deze zo snel mogelijk op te lossen

 • kwaliteitscontroles en inspecties uitvoeren: in het productieproces staat veiligheid voorop. Als maintenance engineer voer je daarom regelmatig kwaliteitscontroles en inspecties uit. Hiermee voorkom je storingen en zorg je ervoor dat er veilig met de machines gewerkt kan worden

 • onderhoudswerkzaamheden: blijkt uit de inspectie dat iets niet 100% functioneert? Dan zorg je ervoor dat het gerepareerd wordt, of rapporteer je het zodat het op een ander moment opgelost wordt 

 • verbeteringen voorstellen: zie je iets op de werkvloer gebeuren waarvan je denkt: dat kan beter, sneller of efficiënter? Dan doe je daar iets mee! Dit maakt jouw als maintenance engineer een extra waardevolle schakel in het bedrijfsproces

 • werkzaamheden rapporteren: vanwege veiligheidsvoorschriften moeten apparaten en machines met regelmaat gecontroleerd worden. Je houdt alle controles, inspecties en reparaties daarom keurig bij. Zo weet je precies wanneer de volgende onderhoudsbeurt gepland moet worden

wie zijn je collega’s?

Als maintenance engineer werk je meestal in een fabriekshal of op een werkplaats. Aan het begin van de dag ontvang je de planning van de werkvoorbereider, die je alleen of samen met een andere servicemonteur of storingsmonteur uitvoert. Zodra de storing verholpen is en de machine weer op rolletjes loopt, kunnen de assemblagemedewerkers verder met het inpakken van de producten aan de lopende band. En zie je tijdens het sleutelen dat een machine beter ingesteld moet worden? Dan haal je er een mechanisch operator bij, zodat hij of zij de machine efficiënter kan laten draaien.

werkdag van een maintenance engineer

Als maintenance engineer sta je elke dag voor een andere uitdaging. Je weet namelijk nooit welke machine er vandaag besluit mee op te houden, of welk onderdeel precies vervangen moet worden. Dat maakt het werk lekker afwisselend. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als onderhoudsmonteur? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Monteur

De meeste maintenance engineers staan elke dag met hun gereedschap paraat in dezelfde fabriek. Dit kan een fabriek zijn waar machines geproduceerd worden, maar ook een fabriek waar machines gebruikt worden voor het bedrijfsproces. Bijvoorbeeld voor het inpakken van voedsel of Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar machines ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan vliegvelden, waar honderden meters lopende banden moeten draaien. Of op een scheepswerf, waar grote schepen en jachten gebouwd worden. Overal waar machines zijn, moet gesleuteld worden!

leuke bedrijven om te werken als maintenance engineer

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • philips: Philips is een high tech bedrijf dat zich continu bezighoudt met allerlei innovaties en ontwikkelingen in verschillende branches. De sfeer binnen Philips is erg informeel en er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Philips heeft vestigingen door heel Nederland, wat betekent dat er altijd wel een baan is bij jou in de buurt!

 • klm: samen met Air France Industries is KLM E&M wereldwijd een toonaangevende speler in het vliegtuigonderhoud. Het bedrijf biedt zijn 200 klanten uitgebreide technische ondersteuning, waaronder lijnonderhoud, motorrevisie, onderhoud van vliegtuigbouw en meer. KLM E&M en AFI onderhouden, naast hun eigen vloot, ook de vliegtuigen, motoren en componenten van externe klanten

 • daf trucks: bij dit Brabantse familiebedrijf zijn ze altijd op zoek naar talent met een passie voor transport en techniek. Als je graag wilt werken in een veelbelovende organisatie binnen de automotive branche, dan kan DAF je een mooie loopbaan bieden!

de werktijden van een maintenance engineer

De meeste maintenance engineers werken fulltime, van maandag tot en met vrijdag. Ze beginnen vroeg en zijn in de avonden en weekenden gewoon lekker vrij. In sommige fabrieken draaien de machines 24 uur per dag door. Dat betekent dat er zich ook midden in de nacht een storing voor kan doen. Daarom wordt er in zulke gevallen in ploegendiensten gewerkt, zodat er altijd een monteur klaar staat om eventuele storingen te verhelpen. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om als maintenance engineer aan de slag te kunnen, heb je een diploma nodig in de richting van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, allround operationeel technicus of onderhoudstechniek. Dit zijn mbo opleidingen die gemiddeld 2 tot 3 jaar duren. Tijdens je studie leer je theorie over het vak en doe je veel praktijkervaring op door stage te lopen. Zo kan je na je studie direct aan de slag!

Daarnaast vragen veel werkgevers in de logistieke-, productie- en technische sector om een VCA-diploma. Met dit diploma leer je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu. Fijn voor jezelf en je collega’s dus. 

Dit VCA-diploma haal je gemakkelijk via Randstad op een van de 21 opleidingslocaties door het hele land. En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. Lees hier alles over onze cursus voor het VCA-diploma.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als maintenance engineer heb je niet een, maar twee rechterhanden. Ze noemen je niet voor niets handige Harry of Harriet. Jij bent degene die apparaten aan de praat krijgt en laat draaien als geoliede machines. Sleutelen is je favoriete hobby en je zoekt altijd uit hoe machines en apparaten precies werken. Naast handigheid, zijn er nog een aantal eigenschappen die passen bij een maintenance engineer:

 • technisch inzicht: techniek heeft geen geheimen voor jou. Je snapt hoe machines werken en hoe je gereedschap gebruikt om onderdelen te vervangen of te repareren. Je kan rekenen met eenheden en formules, bouwtekeningen lezen en logisch redeneren 

 • oplossingsgericht: als maintenance engineer voer je vaak reparaties uit. Met jouw technische kennis zie je snel waar het probleem precies zit en bedenk je hoe je dit het best op kan lossen. Nog voordat je collega’s met hun handen in het haar zitten, heb jij de machine al weer aan de praat gekregen

 • fysiek fit: tijdens je rondes door de fabriekshal loop je aardig wat af. Bovendien sjouw je je gereedschap overal mee naar toe. Gelukkig is de hele dag achter een bureau zitten toch niks voor jou

 • veilig werken: werken met machines, apparaten en gereedschappen kan gevaarlijk zijn. Je neemt de veiligheidsregels daarom altijd serieus en leeft ze altijd en overal na

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als maintenance engineer via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over maintenance engineers

 • wat doet een maintenance engineer?

  Een maintenance engineer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van service- en onderhoudswerkzaamheden aan machines en apparatuur. Als maintenance engineer bevind je je in een wereld vol uitdagingen en bestaat je dag voornamelijk uit hands-on werk. Je herstelt defecte apparaten, lost storingen op, voert kwaliteitsinspecties uit en onderzoekt manieren om machines nog efficiënter te laten functioneren. Bekijk hier alle vacatures voor maintenance engineer!

 • wat verdien je gemiddeld als maintenance engineer?

  Het salaris van een maintenance engineer is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als maintenance engineer? Bekijk snel onze salarischecker!

 • ervaring of opleiding nodig voor maintenance engineer?

   

  Om als maintenance engineer te werken, dien je een MBO-diploma te behalen in een relevant vakgebied, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, of allround operationeel technicus. Tijdens deze opleidingen krijg je uitgebreide praktijkervaring, waardoor je direct na je opleiding aan de slag kunt gaan in dit vakgebied. De meeste technische opleidingen die je nodig hebt om te werken als maintenance engineer duren 2 tot 3 zijn. Dit zijn mbo opleidingen op niveau 3 of 4.

  Ook heeft iedereen die via Randstad werkt toegang tot online trainingen en curssussen. Je kunt deze vinden in je Randstad-profiel onder de sectie "Mijn Ontwikkeling". 

   

 • hoe moet ik solliciteren op een maintenance engineer vacature?

  Solliciteren als maintenance engineer is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!