Het einde van je studie is best heftig. Je leeft niet meer van tentamenweek naar tentamenweek, het mythische “zwarte gat” blijkt opeens echt te bestaan en je moet de collegebanken verlaten en een cv maken. Een cv maken draait om werkplekken en werkervaring. Maar daarvoor heb je toch eerst een baan nodig? Hoe dan?! Je enige optie is om er gewoon voor te gaan en te solliciteren, maar met een halfleeg cv kom je er niet. Daarom delen we tips waarmee je toch een waardevol cv kan maken. De truc is om de nadruk te verleggen van werkervaring en duidelijk aan te geven wat ze aan jou hebben als werknemer. Dat kun je onderbouwen met voorbeelden, ook als je geen werkervaring hebt. En dat kan op verschillende manieren.

een cv maken aan de hand van je vaardigheden

Een cv maken zonder werkervaring is makkelijker als je niet je werkplekken/-ervaring als rode draad neemt, maar de focus legt op vaardigheden en competenties. Denk hierbij ook aan competenties die bij jouw hobby’s en nevenactiviteiten komen kijken. Het is belangrijker wát je hebt geleerd dan wáár je het hebt geleerd. Wees ook concreet bij het cv maken. “In mijn bestuursjaar heb ik commerciële vaardigheden opgedaan” is vager dan “Ik ben commercieel aangelegd. Dit kwam tot zijn recht in mijn bestuursjaar toen ik stageplekken voor onze leden regelde bij grote bedrijven als … en ….”.

In een cv zonder werkervaring is het aan te raden om per vaardigheid te werken: die kan je dan onderbouwen door het benoemen van nevenactiviteiten, hobby’s en prestaties. En onthoud: je kan meer dan je denkt.

een cv maken doe je met gepaste arrogantie

Bij een cv maken hoort ook een beetje opscheppen. Profielwerkstrukprijs? Een nieuwsbrief opgezet tijdens je bestuursjaar? Crowdfunding gestart voor een vrijwilligersproject? Zorg er wel voor dat jouw prestaties aansluiten bij de functie of de competenties die bij die functie worden gevraagd. De reden dat je deze prestaties noemt in je cv, is vooral om te laten zien wat voor werkethos je hebt. Dus ook al ga je bij het bedrijf waar je solliciteert geen crowdfunding doen, het laat zien dat je een project kan starten én tot een succes kan maken. Dit is informatie in je cv waar een werkgever wat aan heeft.

stages zijn ook werkervaring voor op je cv

Als je een cv maakt, heb je waarschijnlijk al eens stage gelopen. Een stage is niet alleen belangrijk voor jouw professionele, maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dus het benoemen van een stage in je cv is niet alleen relevant door de taken die je hebt gedaan, maar het laat ook zien dat jij ervaring hebt in een professionele werkomgeving. Je leert samenwerken met collega’s, je werkt met deadlines en je hebt voortgangsgesprekken met je baas... Dit zijn stuk voor stuk situaties die je ook dagelijkse op de werkvloer ervaart. Door deze "werkervaring" weet de werkgever dat jij al makkelijker in kan stromen in een professionele werksfeer dan iemand die geen stages gelopen heeft. Score!

voeg aan je cv toe wat je wil ontwikkelen

Probeer op een originele manier je cv te maken en geef ook aan wat je in de baan waarop je solliciteert wilt ontwikkelen. Wat ben je bereid om daarvoor te doen? Als jij in je cv aangeeft dat je in de eerste drie maanden van je baan in de avonduren een cursus gaat doen om de juiste skills te ontwikkelen, dan weet het bedrijf dat je daarna volledig up and running bent. Ook al ben je dat nu nog niet. Bovendien hebben ze een beter idee wat ze aan je hebben. Grote kans dat ze meer aan jou hebben dan aan een andere sollicitant met wél de juiste ervaring, maar niet de juiste ambitie.

een relevant cv maken

Let op: je hoeft niet al deze tips toe te passen bij het cv maken. Kijk wat voor jouw situatie relevant is. Voor de ene werkgever zijn jouw bereikte prestaties relevant en voor de ander juist de stage die je gedaan hebt.

Probeer in jouw cv zonder werkervaring vooral te laten zien wie je bent en wat ze aan jou hebben. Uiteindelijk is een goede match tussen jou en het bedrijf het belangrijkst!

ervaring opdoen

Wil je toch liever enige ervaring op doen? Misschien is Randstad Go iets voor jou! Met Randstad Go bepaal je zelf waar én wanneer je werkt. Jij kiest welke baan bij je past, variërend van promotiewerk, horecaklussen tot logistiek werk. Ideaal om uit te proberen wat je leuk vindt, of om de tijd te overbruggen met tijdelijk werk tot je je droombaan gevonden hebt.

belang van een goede motivatie en cv