op deze pagina

wat verdient Jan Modaal?

Ken je Jan Modaal? Ja, wel eens van gehoord? Jan woont misschien wel bij je in de straat. Het is je buurman. Of het is je tante Janny. Of schoonzus Jantine. Het kan ook zijn dat Jan Modaal een totaal andere naam heeft. Over wie hebben we het eigenlijk?

Jan Modaal is een fictief persoon. Een fictieve inwoner van Nederland met het meest voorkomende inkomen. Al vinden we het hier nu eigenlijk al een beetje ingewikkeld worden. Dat zeggen we eerlijk. Er zijn namelijk tal van definities te vinden online. En er gaan ook veel verschillende bedragen rond. Inclusief en exclusief vakantiegeld. Soms wordt het modaal inkomen uitgelegd als ‘de modus’. Je weet wel, die uit de wiskundeles. Maar, hoe zit het volgens het Centraal Planbureau (CPB)?

Het CPB berekent het modale inkomen als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het Centraal Planbureau schat het modaal inkomen in 2021 op €36.500 bruto. Dit bedrag is exclusief vakantiegeld.

en het gemiddelde inkomen?

Fijn om nu helder te hebben wat het modaal inkomen is. Laten we nu eens samen kijken naar het gemiddelde inkomen. 

Het gemiddelde inkomen is te vinden bij het CBS. We zien daar de inkomenscijfers uit 2019. Dit zijn de meest actuele bedragen. Het gestandaardiseerd inkomen lag toen gemiddeld op €30.800. Dit is dan weer een netto bedrag, berekend per huishouden.

vergelijk je salaris

Je bent ongetwijfeld al aan het vergelijken met je eigen salaris. Gewoon doen! Dat is toch ook normaal? Doen wij zeker ook. Het is voor iedereen weer anders. En ook in je werkende leven is er telkens weer een nieuwe situatie. Als je jong bent en nog niet veel werkervaring hebt, dan verdien je waarschijnlijk (ver) beneden modaal. Misschien zelfs minimumloon. Heb je jezelf jarenlang gespecialiseerd in een vak? En werk je in een veelgevraagde functie op de arbeidsmarkt? Dan verdien je misschien veel meer dan modaal.

Wat betekent een gemiddelde voor jou? Fijn om hier eens over na te denken! Vind je het interessant om te ontdekken wat mensen verdienen die hetzelfde werk doen als jij? Doe dan de salarischeck. Het is altijd goed om te kijken waar je staat met je salaris. 
Weten wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt gaan verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

3 veelgestelde vragen over het modaal inkomen

 • 1. wat is een modaal inkomen?

  Het modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen. Het CPB berekent dit inkomen als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar.

   

 • 2. wat is het modaal inkomen in 2021?

  Het verwachte modaal inkomen in 2021 is een bedrag van €36.500 euro bruto per jaar (CPB, Augustusraming 2020-2021).

   

 • 3. wat is het gemiddelde inkomen in Nederland?

  Het gemiddelde inkomen lag in 2019 op €30.800 netto per huishouden. Dit is het meest actuele bedrag dat bij het CBS bekend is. Het gaat om een gestandaardiseerd inkomen: het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor grootte en samenstelling van het huishouden (bron: CBS).