Een functioneel beheerder beheert de informatiesystemen van een bedrijf. Een informatiesysteem verzamelt data en gegevens van personen en spullen. Je bent dus verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en de continuïteit van de IT in deze functie. Kortom: je zorgt dat de data altijd veilig opgeslagen is, de computers altijd nood back-ups hebben en alleen de juiste mensen toegang hebben tot de juiste informatiesystemen.

De functioneel beheerder is dus meestal de schakel tussen de gebruikers van de informatiesystemen en de IT-afdeling van een organisatie en brengt zo deze werelden samen. Deze functie valt onder IT, maar zie je in elk bedrijf.

wat doet een functioneel beheerder?

Als functioneel beheerder ben je verantwoordelijk voor:

 • optimaal functioneren van informatiesystemen

 • de veiligheid van de data en gegevens

 • de continuïteit van informatiesystemen en IT

 • problemen oplossen die zich voordoen bij het informatiesysteem of informatievoorziening

Wil je weten wat je gaat verdienen als functioneel beheerder? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

In de ICT-branche vind je normale secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo ga je ieder jaar een salarisschaal omhoog, krijg je reiskostenvergoeding en een pensioenregeling. Krijg je een aantal vakantiedagen en vaak een telefoon en auto van het bedrijf waar je werkt.

Ben je al een tijdje functioneel beheerder en wil je graag doorgroeien? Denk er dan eens over na om op deze functies te solliciteren:

 • senior functioneel beheerder: dit is een doorgewinterde versie van de functioneel beheerder. Een senior functioneel beheerder begeleidt vooral beheerders die net starten en helpt bij lastigere systeemproblemen

 • informatieanalist: in deze rol analyseer je het bedrijfsproces en de informatiestromen binnen een organisatie. Je brengt veranderingen aan die het bedrijf efficiënter helpen te werken

 • business analist: in deze rol ben je verantwoordelijk voor het voorzien en vertalen van de behoeftes van de businessafdeling naar bruikbare oplossingen met data en IT

 • informatiemanager: in deze rol zorg je dat de interne en externe datastroom optimaal verlopen en vooral bijdragen aan de resultaten van een bedrijf

 • projectmanager: je realiseert IT-projecten in deze functie. Je plant, initieert en geeft leiding aan IT-medewerkers om de projecten te laten slagen. Vervolgens breng je de resultaten in presentaties aan de rest van de organisatie

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als functioneel beheerder ben je dus de baas over de optimalisatie en continuïteit van informatiesystemen. Er zijn verschillende soorten beheerders, namelijk:

 • applicatie-beheerder: dit is technischer dan functioneel beheerder. Als applicatiebeheerder bouw je namelijk niet-bestaande delen bij applicaties

 • technisch beheerder: deze beheerder is niet verantwoordelijk voor de software zelf, maar voor de infrastructuur eromheen. Als technisch beheerder zorg je ervoor dat servers in de lucht blijven en dat ze goed benaderbaar zijn

 • systeembeheerder: zorgt ervoor dat alle software en programma’s die een bedrijf gebruikt, goed werken en genoeg opslag hebben. Ook beantwoord je vragen van medewerkers over de programma’s en software en help je bij problemen

Wat kan je verwachten als je gaat werken als functioneel beheerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als functioneel beheerder

 • verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van informatiesystemen

 • je houdt je bezig met de continuïteit van de informatiesystemen

 • je waarborgt de veiligheid van de data en gegevens in de systemen

 • je onderhoudt de communicatie tussen de IT-afdeling en de softwareleverancier

 • je ondersteunt gebruikers bij het gebruiken van IT en doet het beheer

 • je zorgt dat de informatiesystemen voldoen aan functionele specificaties

 • je zorgt voor een acceptatietest na wijzigingen

wie zijn je collega’s?

Als functioneel beheerder ga je aan de slag in IT. In dit vakgebied werk je samen met flink wat mensen. Zo zijn er bijvoorbeeld programmeurs die de informatiesystemen programmeren, IT-managers die IT-teams managen en zorgen dat alles goed verloopt, en netwerk engineers of technische beheerders die ervoor zorgen dat het netwerk in de lucht blijft. Maar ook de IT-consultants die regelmatig bij je komen met vragen over de informatiesystemen, de data-analist die bevindingen haalt uit de data die binnenkomt en collega’s van andere afdelingen die toegang willen tot de informatiesystemen.

je werkplek in het IT-lab

Je zit op kantoor in het IT-lab. Dit is de ruimte waar al het IT-personeel werkt en waar de datasystemen en grote servers staan. Je houdt hier dus samen met je collega’s de continuïteit in de gaten. Gedeeltelijk thuiswerken is vaak een optie. Er is altijd wel een baan als functioneel beheerder in de buurt, want elk bedrijf heeft een opslag in informatiesystemen. Zo kan je altijd dichtbij huis werken.

Het IT-lab kan bij een meldkamer zijn, maar ook gewoon in het kantoor van een bank. Ze hebben overal wel een functioneel beheerder nodig om de informatiesystemen goed te laten werken!

leuke bedrijven om te werken als functioneel beheerder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • ncoi: ga jij aan de slag met de data van de grootste opleider van Nederland? Doe het bij NCOI als functioneel beheerder. 

 • ns: het grootste transportbedrijf van Nederland roept! Ga jij hier aan de slag om alle informatiesystemen over treinen op de juiste rails te houden? Bekijk de vacatures.

 • nationale nederlanden:maak de financiële dienstverlening persoonlijker door aan het werk te gaan met de data en gegevens van dit bedrijf. 

 • randstad: of kom bij ons werken! Wij hebben altijd extra handen nodig, zeker wanneer het gaat om het managen van data en informatiesystemen.

de werktijden van een functioneel beheerder

Als functioneel beheerder werk je meestal tijdens ‘normale’ kantoortijden. Het is flexibel werk en je hoeft je geen zorgen te maken over gekke werktijden of weekenddiensten. Je werkt altijd op dezelfde plek met soms een dagje thuiswerken.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Functioneel beheerder word je door de hbo-opleiding bedrijfskundige informatica te doen, of de wo-opleiding informatiekunde te doen. Maar de meeste opleidingen met technische achtergrond worden wel aanvaard wanneer je solliciteert.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als functioneel beheerder moet je het leuk vinden om:

 • samen te werken: je krijgt dagelijks vragen van gebruikers om te helpen. Dingen duidelijk kunnen uitleggen is dan ook een enorme troef

 • analytisch te werk te gaan: om data, cijfers en gegevens te beheren moet je de logica eruit kunnen halen

 • stressbestendigheid: als de informatiesystemen crashen of even niet zo lekker lopen, blijf je rustig en probeer je het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

 • flexibel zijn: de ene dag kan totaal anders zijn dan de andere. Houd je van afwisseling en van een stevige portie uitdagingen? Dan is een baan als functioneel beheerder vast iets voor jou!

 • nauwkeurigheid: je werkt dagelijks met data en systemen die erg belangrijk zijn en  ervoor zorgen dat het bedrijf kan operationeel blijven. Dat vraagt om een erg nauwkeurige aanpak

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als functioneel beheerder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over functioneel beheerders

 • wat doet een functioneel beheerder?

  Je bent verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en de continuïteit van de IT in deze functie. Kortom: je zorgt dat de data altijd veilig opgeslagen is, de computers altijd nood back-ups hebben en alleen de juiste mensen toegang hebben tot de juiste informatiesystemen. Lees hier meer over de functie functioneel beheerder.

 • wat verdien je gemiddeld als functioneel beheerder?
 • is functioneel beheerder zijn moeilijk?

  Sommige taken kunnen wel eens moeilijk zijn ja. Wanneer je bijvoorbeeld niet weet hoe je een storing oplost, of heel veel gebruikers tegelijk komen. De kunst is dan om rustig te blijven. Lees er hier alles over.

 • is functioneel beheerder hard werken?

  Het is zeker hard werken, je bent constant bezig om de veiligheid van data te waarborgen en alle systemen soepel te laten lopen. Er is altijd wat te doen en je staat nooit stil. Ook leer je iedere dag iets nieuws. Bekijk hier alle taken van een functioneel beheerder.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als functioneel beheerder?

  Je moet minstens een hbo- of wo-opleiding afgerond hebben in een technische richting. Liefst informatiekunde. Lees er hier meer over.

 • hoe moet ik solliciteren op een functioneel beheerder vacature?

  Solliciteren als functioneel beheerder is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een functioneel beheerder-baan?

  Je ontwikkelt je stressbestendigheid en nauwkeurigheid, maar ook hoe goed je kan samenwerken met mensen en hoe analytisch je bent. Lees er hier alles over.