Een curriculum vitae of cv betekent letterlijk 'levensloop'. In je cv laat je zien welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden je hebt. Per sollicitatie bekijk je wat relevant is voor de vacature, zodat je het accent van je cv kunt aanpassen aan de vacature. Meestal bepalen je cv en je motivatie sámen of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Besteed dus veel aandacht aan de inhoud en het uiterlijk. Het moet netjes zijn, waarheidsgetrouw en overzichtelijk. Een goed cv maakt de lezer nieuwsgierig naar jou als persoon. 

Hoe zorg je ervoor dat een toekomstige werkgever nieuwsgierig wordt naar jou als persoon? En moet je dan ook een video-cv maken? Bekijk de video met handige tips, zodat je eigen cv een aansprekend cv wordt. 

belang van een goede motivatie en cv

tips voor je eigen cv

Een goed cv is niet langer dan twee A4’tjes. Het bestaat uit informatie als persoonlijke gegevens, opleidingen, cursussen en trainingen, werkervaring en overige activiteiten en interesses. Begin je cv met de kop ‘curriculum vitae’.

persoonlijke gegevens

Noem bij de persoonlijke gegevens alleen informatie als je naam, adres, telefoon (vast en mobiel), e-mailadres, geboortedatum (en -plaats).

opleiding

Begin met je laatste opleiding en werk terug naar eerdere opleidingen. De lezer scant je cv heel snel en ziet op deze manier eerst je belangrijkste opleidingen. Noem alle opleidingen vanaf je middelbare school. Noem de vakken, als ze aansluiten bij de vacature, of als ze afwijken van standaard vakkenpakketten. Vermeld ook relevante cursussen en trainingen.

werkervaring

Ook bij je werkervaring start je met je meest recente ervaring. Noem alle banen op die relevant zijn voor de functie zoals uitzendwerk, vrijwilligerswerk, vakantiewerk, bijbanen en stages. 
Per functie noem je de inhoudelijke relevantie. Als je bijvoorbeeld solliciteert als administratief medewerker bij een supermarktketen waar je een vakantiebaan hebt gehad, dan is dit zeker het vermelden waard. Geef aan welke verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden je had of hebt. Probeer deze taken zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de vacature waar je naar solliciteert.

overige activiteiten en interesses

Bij overige activiteiten vermeld je je vaardigheden die wel belangrijk zijn, maar die je niet kwijt kunt in bovenstaand overzicht. Denk aan:

  • talenkennis
  • hobby’s en sporten (beperk deze lijst tot een paar favorieten waar je enthousiast over kunt vertellen)
  • computerkennis
  • rijbewijs
  • typediploma

vraag cv check aan

Wil je graag een advies over jouw cv? Randstad helpt jou graag met het samenstellen van een kwalitatief cv. Vraag een cv check aan en stuur jouw cv door.