goed solliciteren; hoe doe je dat?

Je begint je carrière meestal met solliciteren via een motivatiebrief en cv. Hoe zorg je dat je daarbij voldoende opvalt om op gesprek te mogen komen? Want meestal ben jij niet de enige die op een functie solliciteert. Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Mag je op gesprek komen? Dan wil je natuurlijk een goede indruk maken. Bedenk daarom vooraf goed wat jij over jezelf wilt vertellen, welke vragen ze aan jou kunnen stellen en welke vragen jij aan de organisatie wilt stellen.

cv en motivatiebrief 

Allereerst zijn het je motivatiebrief en cv die indruk moeten maken. Een goed cv laat zien welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden jij hebt. Met je motivatiebrief geef je een eerste indruk van wie jij bent. In een sollicitatiegesprek krijg je de kans om dit nader toe te lichten. 

LinkedIn 

Tegenwoordig is ook LinkedIn erg belangrijk bij het sollicitatieproces. Je kunt het gebruiken om je netwerk in te zetten of te onderhouden. Toekomstige werkgevers gebruiken het op hun beurt om te bekijken of jouw profiel hen aanspreekt. 

voorbereiden op een sollicitatiegesprek 

Mag je op gesprek komen, dan bereid je je gesprek natuurlijk allereerst inhoudelijk goed voor. En je zorgt ervoor dat je de juiste kleding draagt. Lees ook onze voorbereidingstips om nog beter voorbereid te zijn! 

een succesvol sollicitatiegesprek 

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je vaak veel vertellen om een goede indruk van jezelf achter te laten. De STAR-techniek helpt je om dit overtuigend te doen. Na het gesprek krijg je soms nog een aantal lastige sollicitatievragen . Vergeet ook niet om uiteindelijk zelf goede vragen te stellen. Succes!