hoi tina, wat is de carrièreswitch die je hebt gemaakt? 

‘Ik werkte jarenlang als officemanager, maar koos er toen ik moeder werd voor om tijdelijk te stoppen met werken. Ik heb uiteindelijk ongeveer vijf jaar fulltime voor de kinderen gezorgd en daarnaast wel altijd vrijwilligerswerk gedaan. Nu wilde ik toch graag weer een betaalde baan, omdat ik het belangrijk vind dat ik mezelf kan redden. En toen besloot ik de techniek in te gaan!’ 

iets heel anders dus! waarom ging je voor de techniek?

‘Ik had altijd al interesse in de technische sector, echt sinds mijn jeugd. Maar vroeger zat dat toch anders: ik mocht van mijn vader geen technisch beroep kiezen omdat ik een meisje was. Tegenwoordig wordt dat natuurlijk juist aangemoedigd. Ik wilde nu gewoon graag doen wat ik écht leuk vind. En dat is gelukt.’ 

je bent cnc-frezer geworden. wat houdt je werk precies in? 

‘Als CNC-frezer ben ik een metaalbewerker. Ik sta achter een freesmachine en maak bijvoorbeeld onderdelen voor de scheepvaart. Maar we maken ook turbinebladen voor vliegtuigen en allerlei andere grote onderdelen.’ 

om frezer te worden, moest je je eerst laten omscholen. hoe ging dat proces? 

‘Ik werd eerst getest of ik geschikt was voor de opleiding. Gelukkig ging dat allemaal goed! Toen kwam ik via Randstad terecht bij Verder in Techniek, dat zit in Emmen. Daar heb ik een mbo-opleiding gedaan tot CNC-verspaner. Ik had al een ander mbo-diploma, dus ik hoefde niet alle vakken te volgen. Ik leerde puur het technische stuk en de praktijk. Mijn opleiding duurde daardoor ook maar zes maanden. Daarna kon ik meteen aan het werk.’

dat klinkt heel intensief!

‘Ja, dat was het ook wel. En ik had natuurlijk ook een tijd thuis gezeten, dus ik moest wel even wennen. De opleiding was echt een half jaar fulltime studeren. Maar dat werkte wel goed, omdat ik meteen heel veel kennis kreeg. We werden ook wekelijks getoetst, dus je werd gedwongen om het echt te leren.’ 

en wat vond je verder van de opleiding?

‘Ik vond het heel leuk om deze opleiding via Randstad te volgen! Het waren allemaal mensen met hele diverse achtergronden. Dat vond ik heel interessant. En wat ook fijn was: het was een relatief kleine groep. Je werkt veel samen, dus je vormt heel snel een team. Het is ook geen traditionele manier van lesgeven. We mochten meteen zelf aan de slag, in plaats van dat we de hele dag naar de leraar moesten luisteren. Zo heb ik in zes maanden tijd het hele vak geleerd!’ 

heb je nog een tip voor mensen die er ook over nadenken om een switch te maken?

‘Mijn grootste tip: kies een vak waar je interesse ligt. Maak van je hobby je werk, dan is je werk altijd leuk. Zo ervaar ik het ook. En nu heb ik eindelijk de baan die ik altijd wilde! Er is lef voor nodig om een carrièreswitch te maken, maar als je de kans krijgt moet je er gewoon voor gaan. Je krijgt er geen spijt van!’

veelgestelde vragen

  • waar vind ik voorbeelden van mensen die een carrièreswitch gemaakt hebben?

    Op onze blogpagina vind je voorbeelden van mensen die ook een carrièreswitch gemaakt hebben. Bijvoorbeeld het verhaal van Tina, die zich van office manager liet omscholen tot CNC-verspaner. Lees haar verhaal op deze pagina

  • meer informatie nodig over het maken van een carrièreswitch en omscholen?