hoi jan-jaap, wat is de carrièreswitch die je hebt gemaakt?

‘Ik heb heel lang in de supermarkt gewerkt. Eerst bij de Lidl als assistent-bedrijfsleider, en daarna als Manager Vers bij de Albert Heijn. Ik was niet echt op zoek naar iets nieuws, maar begon wel te twijfelen: wil ik nog dertig jaar in de supermarkt werken? Toen ben ik me gaan oriënteren.’

hoe kwam je in de techniek terecht?

‘Ik was niet in het bijzonder op zoek naar een baan in dit vakgebied. De oom van mijn vrouw werkte hier en vertelde dat ze nieuwe mensen zochten. Toen heb ik een keer een rondleiding gekregen, en het werk sprak me heel erg aan! Ik was altijd al geïnteresseerd in de techniek, en toch nam ik nooit echt de stap. Maar de markt is nu goed en ik kende al iemand in het bedrijf, dus toen besloot ik toch om ervoor te gaan.’

Een flinke uitdaging dus. wat ben je precies gaan doen?

‘Ik ben in september gestart met de mbo 3-opleiding tot procesoperator B. Mijn werkgever werkt hiervoor samen met Randstad, en dat bevalt erg goed! In een gemiddelde week ben ik vooral in de praktijk aan het werk en daarnaast maak ik opdrachten. Een deel daarvan kan ik op de werkvloer uitvoeren, maar ik doe ook een deel thuis. Dat moet ik wel een beetje inplannen, want ik heb ook drie kinderen. En ik had al een hele tijd geen opleiding meer gevolgd, dus het is wel een beetje wennen. Maar over het algemeen lukt het goed!’

hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

‘We werken in vijf ploegen, waardoor ik doordeweeks ook best vaak vrij ben. Ik heb iedere week twee ochtenddiensten, twee middagdiensten en twee nachtdiensten. Daarna ben ik vier dagen vrij. Dat werkt voor mij prima! Daarnaast besteed ik dus ook nog tijd aan de opleiding zelf.’

wat vind je ervan tot nu toe?

‘Het bevalt me heel goed. Ik werk in een gemengd team met collega’s die er al relatief lang werken, maar ook met mensen die net als ik nog de opleiding aan het doen zijn. Ik ben wel degene met de minste ervaring: ik had nog helemaal niet in de techniek gewerkt. Maar dat maakt niet uit om de opleiding te kunnen doen. Dat vind ik heel prettig aan dit leer- en werktraject via Randstad: ik kon gewoon instappen. En verder is mijn werkgever ook heel fijn. Ik mag in maart beginnen met een extra opleiding tot brandwacht, en die wordt ook weer door hen betaald.’

je zei al dat het lang geleden was dat je een opleiding had gedaan. hoe gaat dat dan nu?

‘Ook dat gaat goed! Ik heb eerder al een hbo-studie gevolgd, dus het niveau van deze opleiding is voor mij niet moeilijk. Maar ik moest natuurlijk wel een instaptoets maken en een bepaald percentage halen. Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik heb mezelf een jaar gegeven om te bedenken of de techniek echt iets voor mij is, maar ik heb er een goed gevoel bij!’

wat is je beste tip voor mensen die ook willen switchen van baan?

‘Ga het gewoon doen! Ik heb er ook heel lang over na zitten denken, maar je moet het gewoon doen. Nu is hét moment om je om te laten scholen. De bedrijven schreeuwen om personeel en daar hebben ze best wel veel voor over. Het hangt natuurlijk van je thuissituatie af of je een switch kan maken. Maar als het kan, moet je echt je eigen geluk volgen.’

veelgestelde vragen

  • waar vind ik voorbeelden van mensen die een carrièreswitch gemaakt hebben?

    Op onze blogpagina vind je voorbeelden van mensen die ook een carrièreswitch gemaakt hebben. Bijvoorbeeld het verhaal van Jan-Jaap, die zich laat omscholen van supermarktmanager tot procesoperator. Lees zijn hele verhaal op deze pagina

  • meer informatie nodig over het maken van een carrièreswitch en omscholen?

    Bij het maken van een carrièreswitch komt veel kijken! Natuurlijk helpen we je graag om de juiste keuzes te maken. Overweeg je om je te laten omscholen? Lees de ervaringen van Jan-Jaap op deze pagina, of bekijk meteen meer informatie over omscholen via Randstad