Vanaf 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een feit. Met deze wet hebben mensen met flexibel- en uitzendwerk meer zekerheid gekregen. En is het verschil met een vaste baan kleiner geworden. Hoe zit dat? We leggen het graag aan je uit. Voor jou als flexwerker zijn de onderdelen over oproepcontracten en transitievergoeding het belangrijkste. Lees het op je gemak even terug en zo weet je direct wat er allemaal veranderd is door de Wet arbeidsmarkt in balans. 

wat is er voor jou gewijzigd door de wet arbeidsmarkt in balans?

 • 1. betere bescherming voor oproepkrachten

  Door de Wet arbeidsmarkt in balans weten oproepkrachten eerder én beter waar ze aan toe zijn. Dat komt door:

  1. als je bent opgeroepen en je opdrachtgever het werk binnen 4 dagen alsnog afzegt, dan krijg je de uren die je zou maken als oproepkracht gewoon uitbetaald. Dat is een geruststellende gedachte
  2. als je op kortere termijn dan 4 dagen van tevoren wordt opgeroepen om te werken, dan mag je de dienst weigeren. Je bent dus niet verplicht om te gaan werken als er twee dagen van tevoren aan je wordt gevraagd of je beschikbaar bent (al mag dat natuurlijk wel!). Nee is in dat geval oké. 
 • 2. je hebt na uiterlijk 12 maanden in dienst recht op een vast aantal uren

  Werk je al langere tijd als oproepkracht? Dan heb je na uiterlijk 12 maanden recht op een vast aantal uren per week of per vier weken. Je krijgt van ons een passend aanbod. Wil je liever niet vastzitten aan een vast aantal uren? Dat is geen probleem, het aanbod dat we je doen mag je altijd weigeren. 

 • 3. je hebt vanaf dag 1 recht op transitievergoeding

  Wanneer je te maken krijgt met onvrijwillig verlies van werk, proberen we natuurlijk meteen ander werk voor je te vinden. Lukt dat niet, dan heb je recht op een transitievergoeding. Per 1 januari 2020 is dit al vanaf je eerste werkdag. 

Wil je meer weten over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)? Bekijk dan eerst hieronder de video's met daarin meer info over wat er veranderd is door deze nieuwe wet. Heb je toch een vraag over de Wet arbeidsmarkt in balans? Dan kan je natuurlijk altijd even je contactpersoon bij Randstad bellen of mailen.

bekijk de video's met alle wijzigingen door de wet arbeidsmarkt in balans

betere bescherming voor oproepkrachten

aanpassingen in de transitievergoeding

verruiming van de ketenregeling

payrolling, wat verandert er voor payrollmedewerkers?

cumulatiegrond in het ontslagrecht

ww-premie wijzigingen door de WAB