Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Deze wet zorgt ervoor dat mensen met flexibel- en uitzendwerk meer zekerheid krijgen. Door de Wet arbeidsmarkt in balans wordt het verschil met een vaste baan kleiner. Hoe dat zit? We leggen het graag aan je uit. Voor jou als flexmedewerker zijn de onderdelen over oproepcontracten en transitievergoeding het belangrijkste. Lees even rustig mee en je bent direct op de hoogte van alle veranderingen door de Wet arbeidsmarkt in balans. 

de 3 belangrijkste wijzigingen van de wet arbeidsmarkt in balans

 • 1. betere bescherming voor oproepkrachten

  De WAB zorgt ervoor dat oproepkrachten eerder én beter weten waar ze aan toe zijn. Dat komt door 2 nieuwe regels:

  1. als je bent opgeroepen en je opdrachtgever het werk binnen 4 dagen alsnog afzegt, dan krijg je de uren die je zou maken als oproepkracht gewoon uitbetaald. Dat is een geruststellende gedachte
  2. als je op kortere termijn dan 4 dagen van tevoren wordt opgeroepen om te werken, dan mag je de dienst weigeren. Je bent dus niet verplicht om te gaan werken als er twee dagen van tevoren aan je wordt gevraagd of je beschikbaar bent (al mag dat natuurlijk wel!). Nee is in dat geval oké. 
 • 2. je hebt na uiterlijk 12 maanden in dienst recht op een vast aantal uren

  Werk je al langere tijd als oproepkracht? Dan heb je na uiterlijk 12 maanden recht op een vast aantal uren per week of per vier weken. Je krijgt van ons een passend aanbod. Wil je liever niet vastzitten aan een vast aantal uren? Dat is geen probleem, het aanbod dat we je doen mag je altijd weigeren. 

 • 3. je hebt vanaf dag 1 recht op transitievergoeding

  Wanneer je te maken krijgt met onvrijwillig verlies van werk, proberen we natuurlijk meteen ander werk voor je te vinden. Lukt dat niet, dan heb je recht op een transitievergoeding. Dit geldt met de nieuwe wet al vanaf je eerste werkdag. 

Wil je meer weten over de wijzigingen door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor flexmedewerkers? Bekijk dan eerst hieronder de video's met daarin meer  info over de belangrijkste veranderingen door deze nieuwe wet. Heb je toch een vraag over de Wet arbeidsmarkt in balans? Dan kan je natuurlijk altijd even je contactpersoon bij Randstad bellen of mailen.

bekijk de video's met alle wijzigingen door de wet arbeidsmarkt in balans

betere bescherming voor oproepkrachten

aanpassingen in de transitievergoeding

verruiming van de ketenregeling

payrolling, wat verandert er voor payrollmedewerkers?

cumulatiegrond in het ontslagrecht

ww-premie wijzigingen door de WAB