Nederland telt bijna een miljoen mensen die net als jij werken als zzp’er. Eigen baas zijn, zelf bepalen welke opdrachten je wel of niet aanneemt en regelmatig wisselen van opdrachtgever. Flexibel zijn is niet alleen jouw grootste kracht, maar vaak ook je belangrijkste drijfveer.

werken als zzp’er

Het werken als zzp’er is een uitstekend antwoord op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Arbeidsovereenkomsten worden steeds flexibeler, het heft in eigen hand nemen als zzp’er is een slim besluit. Feitelijk ben je een voorloper op de moderne arbeidsmarkt en net als andere pioniers, krijg je te maken met uitdagingen. Recent is daar de Wet DBA bijgekomen. De wet is o.a. bedoeld om de verantwoordelijkheid van en voor je opdracht bij beide partijen te beleggen, zowel bij jou als bij je opdrachtgever.

Het doel was het beschermen van mensen die ten onrechte werken als zzp’er met alle sociaal economische risico’s van dien. Er ontstond echter een negatief bijeffect: organisaties die besloten om helemaal te stoppen met het inhuren van zzp’ers. De handhaving van de Wet DBA is om die reden uitgesteld tot 1 januari 2018. Ook volgt er een grondige evaluatie van de wet en komen er waar nodig aanpassingen. Genoeg huiswerk dus voor de wetgevers en de sociale partners de komende periode. We houden je op de hoogte via de update arbeidsmarkt en LinkedIn. Ook vind je in de online werkpocket de meest actuele wet- en regelgeving.

wat kun je nu vast doen?

Opdrachtgevers en zzp’ers doen er de komende periode goed aan om vast te gaan werken volgens de Wet DBA. 1 januari 2018 klinkt verder weg dan het is. En van uitstel lijkt vooralsnog geen afstel te komen.

ben jij al dba-proof?

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zich ervoor inzetten om zzp’ers te ondersteunen. Randstad is daar één van en zit aan tafel bij zowel de overheid als de Belastingdienst als het gaat om de belangen van zzp’ers. Met deze checklist kun je vast eens inventariseren of jij al DBA-proof bent. Op de website van de Belastingdienst vind je alles wat je moet weten over de Wet DBA. Ook kom je meer te weten over de nieuwe werkwijze met de modelovereenkomst.

meer weten over de wet dba

Randstad is jouw partner voor flexibele arbeid, natuurlijk ook voor de Wet DBA. Wij geven je o.a. actuele info, handige tips en checklists. Liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op via: T 020 519 75 07 of stuur een e-mail.