Wat moet je in je motivatie zeker vermelden om op te vallen tussen alle sollicitaties? Bekijk de video waarin onze intercedent Anton den Haan en presentatiecoach Eleni Achilleos hierover advies geven, zodat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

webinar: tips voor een goede motivatie en cv

Je motivatie is dé persoonlijke toevoeging op je cv. Hoe overtuig je de lezer ervan dat jij de juiste persoon bent voor de baan? Hieronder vind je 10 tips om een motivatie te schrijven die de aandacht van de recruiter trekt. 

1. hou je aan de instructies en de inzendtermijn

Kijk goed waar de werkgever om vraagt in de vacature wat betreft de wijze van reageren en de inzendtermijn. Wil de werkgever een motivatiebrief per e-mail, post of wordt je gevraagd om een sollicitatieformulier in te vullen? Ook solliciteren via LinkedIn of met een social cv zie je steeds vaker. Lees de instructies goed en hou je hier ook aan, vooral bij een wat formelere organisatie. Solliciteer je bij een reclamebureau? Dan kun je best wat meer out-of-the-box denken en bijvoorbeeld een video-cv bijsluiten.

2. je motivatie sluit aan op de vacature waarop je solliciteert

Een standaardmotivatie is nooit genoeg. Lees goed wat de functie-eisen zijn en verdiep je in de bedrijfscultuur (in ieder geval via de website en social media accounts van het bedrijf). Ken je iemand die er al werkt? Vraag hem of haar dan om informatie. Hoe is het om daar te werken? Beschrijf vervolgens waarom jij zo goed past in dit bedrijf en in deze functie. Wat is jouw toegevoegde waarde?

3. maximaal één a4 en niet te ingewikkeld

Zorg dat je motivatie niet langer is dan één A4. Recruiters krijgen vaak tientallen of zelfs honderden sollicitaties, dus ze hebben niet veel tijd. Maak niet te lange alinea’s, zorg voor een overzichtelijke lay-out en gebruik heldere taal. Gebruik korte zinnen en doe niet te ingewikkeld.  
Gebruik bij een formeel bedrijf ook formele taal. Merk je (bijvoorbeeld in de vacaturetekst en de website) dat de stijl informeel is, schrijf dan ook wat losser.

4. spelfouten zijn uit den boze

Laat je brief altijd door iemand anders lezen en lees hem dan zelf nog een laatste keer voordat je hem verstuurt. Check, check, dubbelcheck is geen overbodige luxe.

5. begin met een sterke openingszin

De eerste zin moet de recruiter nieuwsgierig maken naar de rest van de brief. Begin dus niet met een standaard zin over waar je de vacature hebt gevonden. Begin bijvoorbeeld met een antwoord op de vraag: waarom schrijf je deze brief? Of iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf. 

6. verplaats je in het bedrijf en bedenk wat voor iemand zij precies zoeken

Met je cv bewijs je dat je aan de harde functie-eisen voldoet, zoals opleiding en de juiste ervaring. In je sollicitatiebrief kun je jouw persoonlijke kant belichten. Doe dit slim; een commercieel bedrijf zoekt bijvoorbeeld prestatiegerichte mensen, een maatschappelijke non-profit organisatie is meer geïnteresseerd in sociale eigenschappen.

7. wees enthousiast, zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer je brief positief

Aan die voorwaarden moet je brief minstens voldoen, als je wilt winnen van je tientallen concurrenten.

8. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan en bespreek die aan de hand van feiten en resultaten

Wees zo concreet mogelijk wanneer je het hebt over je resultaten. Gebruik zoveel mogelijk cijfers; om hoeveel omzet ging het? In hoeveel tijd? Hoeveel nieuwe klanten heb je binnengehaald?

9. doe alsof je de baan al hebt

Beeld je in dat je de baan al hebt en je aan je collega vertelt waarom je voor dit bedrijf en de functie hebt gekozen. Dan heb je minder de neiging om te overdrijven en je teveel te bewijzen. Het gaat erom dat je op een objectieve manier uitlegt waarom jij de juiste persoon bent voor de baan.

10. sluit af met een samenvattende zin waarin je verwijst naar een mogelijk sollicitatiegesprek

Want daar draait de motivatie uiteindelijk om: dat je op gesprek wordt uitgenodigd. De optelsom van alles wat je in jouw motivatie schrijft moet voor de lezer zijn: met deze persoon wil ik absoluut kennismaken.