vakantiewerk vacatures

Vakantiekracht, Philips Healthcare in Best

 • Best
 • € 2.400 - 2.600 per maand
 • 40 uur, 4 - 5 dagen p.w.
 • MBO
 • Philips Healthcare in Best

Wil je als vakantiekracht een mooie cent bijverdienen en leuke werkervaring voor op je cv? Bij Philips Healthcare in Best krijg je deze mogelijkheid. Met je verdiende salaris een lekker dagje uit met vrienden, dit wilt toch iedereen?! Of ben je al eerder beschikbaar omdat je de examens achter de rug hebt? Geen probleem, dan begin je gewoon eerder ...

bekijk vacature

Vakantiewerk is de perfecte manier om tijdens de (zomer)vakantie wat bij te verdienen. Met vakantiewerk wordt in de meeste cao’s bedoeld: scholieren en studenten die in de (zomer)vakanties van hun opleiding of studie tijdelijk werk doen, tegen betaling. Werk je buiten de schoolvakantie, dan is dit geen vakantiewerk. Meestal zijn de scholieren jonger dan 18 jaar. Tot en met 12 jaar mogen kinderen helemaal niet werken.

Voor scholieren van 13 jaar tot en met 17 jaar gelden speciale regels voor het type vakantiewerk dat ze mogen doen en voor de tijden waarop ze mogen werken. Meerderjarigen (van 18 jaar en ouder) vallen onder de wettelijke regels voor arbeidsomstandigheden en werktijden die voor alle volwassenen gelden.

type werk

Ben je nog geen 18 jaar (en dus minderjarig), dan gelden er strenge wettelijke regels voor het type werk dat je mag doen. Die regels verschillen per leeftijdsgroep. 

 • Ben je 13 of 14-jaar? Dan mag je alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk zoals vakken vullen of inpakken in de supermarkt, helpen op een camping of in de speeltuin, dieren voeren of groente en fruit plukken (als er niet recent bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt). Werken in de horeca, in een fabriek en met (of bij) machines is mag niet.

 • Ben je 15 jaar? Dan mag je zelfstandig werk doen dat licht en niet-industrieel is, zoals reclamefolders rondbrengen, de avondkrant langsbrengen of diverse (hulp)werkzaamheden uitvoeren in de horeca. Maar wil je achter de kassa werken? Of (te) zware producten of apparaten tillen? Dat mag dan weer niet!

 • Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je bijna elk soort werk doen. Zolang het maar niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid is. Je mag bijvoorbeeld niet werken met giftige stoffen, op grote hoogte of op een plek met te veel lawaai.

werktijden

Ook zijn er wettelijke regels voor het aantal uren per dag of week dat je als vakantiewerk mag uitvoeren, net als voor de werktijden. We zetten dit per leeftijdsgroep even voor je op een rij:

 • Ben je 13 of 14 jaar? Dan mag je gedurende maximaal 4 vakantieweken per jaar werken, waarvan maximaal 3 vakantieweken aaneengesloten. Je mag maximaal 35 uur per week en maximaal 5 dagen achter elkaar werken. Per dag mag je maximaal 7 uur per dag werken, tussen 7.00 en 19.00 uur. Als je 4,5 uur of meer op een dag werkt, heb je recht op een half uur pauze. Werken op zondag mag niet. En als je 2 dagen achter elkaar werkt, moet je daartussen minimaal 14 uur rust hebben gehad.

 • Ben je 15 jaar? Dan mag je gedurende maximaal 6 vakantieweken per jaar werken, waarvan maximaal 4 vakantieweken aaneengesloten. Je mag maximaal 8 uur per dag werken - tussen 7.00 en 21.00 uur - en niet meer dan 40 uur per week. Ook mag je niet meer dan 5 dagen achter elkaar werken en heb je recht op een half uur pauze als je op een dag 4,5 uur of meer werkt. Elke 2 werkdagen moet je minimaal 12 uur rusten. Als het bij je werkgever normaal is om op zondag te werken, mag jij dat ook. Wel moeten je ouders daarvoor toestemming geven én mag je niet meer dan 11 zondagen in 16 weken werken.

 • Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je 9 uur per dag werken - tussen 7.00 en 23.00 uur - maar niet meer dan 45 uur per week. Je hebt recht op een half uur pauze als je 4,5 uur aaneengesloten werkt. In 4 weken mag je maximaal 160 uur werken, op voorwaarde dat je elke week minimaal anderhalve dag vrij bent en elke 2 werkdagen minstens 12 uur rust hebt. Als je ook op zondag werkt, geldt een minimum van 13 vrije zondagen per jaar (52 weken).

Check het volledige overzicht in de tabel hieronder:

  13-14 jaar 15 jaar 16-17 jaar
maximaal aantal werkuren per week 35 40 45 (maximaal 160 per maand)
maximaal aantal werkuren per dag 7 8 9
maximaal aantal dagen achter elkaar 5 5 minimaal anderhalve dag vrij per week
je mag werken tussen.. 7.00 en 19.00 07.00-21.00 07.00-23.00
je hebt recht op pauze na.. 4,5 uur werken (minimaal een half uur) 4,5 uur werken (minimaal een half uur) 4,5 uur werken (minimaal een half uur)
werken op zondag? nee met toestemming van je ouders, en maximaal 11x in 16 weken maximaal 39x per jaar
je moet verplicht rusten.. minimaal 14 uur na iedere werkdag 12 uur na 2 werkdagen 12 uur na 2 werkdagen

Wat je met je vakantiewerk verdient, verschilt per baan en werkgever. Zo verdien je in de supermarkt bijvoorbeeld een vast bedrag per uur, maar bij een krantenwijk of in de plantenkas krijg je ‘stukloon’. Dit is een bedrag per krant of per kilo geplukt groente of fruit. Als je 15 jaar bent, heb je recht op het minimumloon, maar veel werkgevers betalen dit loon voor 15-jarigen ook uit aan werknemers van 13 of 14 jaar.

brutominimum(jeugd)lonen per uur met ingang van 1 januari 2024

15 jaar € 3,98

16 jaar € 4,58

17 jaar € 5,24

18 jaar € 6,64

19 jaar € 7,96

20 jaar € 10,62

21 jaar en ouder € 13,27

Op 1 juli 2024 wordt het minimum(jeugd)loon opnieuw aangepast aan de cao-lonen. Kijk voor de actuele bedragen in de Randstad Werkpocket.

goed om te weten

Over het brutoloon dat je met vakantiewerk verdient moet je - net als alle andere mensen met een baan - belasting betalen (wat je daarvan overhoudt is je nettoloon). Je werkgever houdt deze belasting in op je loon. Van dat geld kun je vaak een deel terugkrijgen. Als jongere betaal je namelijk vaak meer belasting over je loon dan uiteindelijk hoeft. Daardoor lijkt het in de eerste instantie misschien alsof je niet zoveel verdient met je vakantiewerk, maar in de meeste gevallen kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst

En ook fijn om te weten: met vakantiewerk heb je recht op vakantiegeld! Dat is 8% van je brutoloon (het geld dat je verdient zonder dat daar belasting vanaf is gegaan) en dat bedrag krijg je boven op je salaris. Het maakt niet uit of je een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt. 

een contract afsluiten

Heb je mondeling afspraken gemaakt over het vakantiewerk, dan gelden deze als arbeidsovereenkomst. Het kan ook zijn dat je werkgever je een schriftelijk contract geeft. Ben je jonger dan 16 jaar? Laat dan je ouders ook ondertekenen.
Als jouw werkgever onder een cao valt, dan gelden de voorwaarden die daarin staan ook voor vakantiewerk. Werk je voor een uitzendbureau, dan gelden de regels die in de CAO voor Uitzendkrachten staan.

Van bramen plukken tot vakkenvullen en van eten rondbrengen tot pakketjes bezorgen: vakantiewerk heb je in alle vormen en maten. Kijk hieronder welk werk het best bij je past. Of bekijk onze leukste vakantiebanen blog, laat je inspireren en solliciteer!

na je vakantiebaan blijven werken?

Heb je de smaak te pakken en wil je na de zomer doorwerken? Kijk dan eens tussen ons aanbod aan bijbanen! Wil je geen vaste bijbaan, maar wel af en toe lekker bijverdienen? Via onze app Randstad GO vind je de leukste eenmalige klussen en flexibele werkgevers. Zo kan je aan het werk wanneer je maar wilt! Hoe fijn is dat?

veelgestelde vragen over vakantiewerk

 • welk vakantiewerk mag je doen als je 15 jaar bent?

  Als 15-jarige mag je nog niet alle vakantiebaantjes hebben. Je mag bijvoorbeeld niet achter de kassa werken of met zware dingen sjouwen. Wel mag je vakken vullen in de supermarkt, helpen op een camping, dieren voeren in de dierentuin of op de kinderboerderij, groente en fruit plukken, kranten en folders rondbrengen, en hulpwerkzaamheden verrichten in de horeca. Ook voor het aantal uren dan je werkt gelden speciale regels.

 • welke regels zijn er voor vakantiewerk als je 16 of 17 jaar bent?

  Als 16- of 17-jarige mag je bijna al het vakantiewerk doen. Zolang het maar niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid is. Je mag bijvoorbeeld niet werken met giftige stoffen, op grote hoogte of in een heel lawaaiige omgeving. Je mag maximaal 45 uur per week werken en je werkdagen mogen 9 uur duren. 

 • wat is het minimumloon voor 15 jarigen?

  Als 15-jarige verdien je minimaal € 3,35 per uur op basis van een 40-urige werkweek. Het minimumloon varieert dus nog een beetje op basis van de uren die je werkt per week. Werk je 36 uur per week? Dan is je minimale uurloon iets hoger dan wanneer je er 40 werkt, namelijk € 3,72 per uur. 

 • wat is het minimumloon voor 16-jarigen?

  Als 16-jarige verdien je minimaal € 3,85 per uur op basis van een 40-urige werkweek. Het minimumloon varieert dus nog een beetje op basis van de uren die je werkt per week. Werk je 36 uur per week? Dan is je minimale uurloon iets hoger dan wanneer je er 40 werkt, namelijk € 4,28 per uur.