Aan een thuiswerkplek moet je net zo fijn kunnen werken als op je werkplek van kantoor. Dit is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Controleer samen met je werkgever of je werkplek geschikt is voor thuiswerken volgens de arbowet of gebruik deze tips om een verantwoord werkplek in te richten: 

 1. kies je werkplek
 2. houd rekening met licht
 3. zorg voor een goed bureau in je thuiskantoor
 4. zorg voor een goede bureaustoel op je thuiswerkplek
 5. stel je werkmateriaal goed in
 6. ruim je werkplek op

tip 1. kies je werkplek  

Als je thuiswerkt, is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om rustig te werken zonder afleiding. Een aparte werkkamer is hiervoor de beste oplossing. Heb je geen extra kamer om tot kantoor om te toveren? Richt dan een hoek van de kamer in tot jouw vaste plek.

Heb je in huis nog meer thuiswerkers? Bedenk samen hoe jullie slim omgaan met de ruimtes in huis. Zorg dat iedereen een eigen werkplek heeft om ongestoord te werken. Wijs ook een ruimte in huis aan tot de plek waar jullie telefoneren. Probeer elkaar op die manier zo min mogelijk te storen. 

tip 2. houd rekening met licht 

Als je op zoek bent naar een geschikte plek in huis om je bureau te plaatsen, let dan ook op de lichtinval. Over het algemeen geldt: hoe meer daglicht, hoe beter. Goede verlichting verbetert  namelijk je concentratie. 

Het best plaats je jouw bureau op zo’n 3 meter afstand van het raam. Draai je bureau zo dat als je op je scherm kijkt, het raam links of rechts naast je is. Als je met je rug naar het raam zit, valt daglicht direct op je schermen dat gaat spiegelen. Zit je met je gezicht naar het raam, dan is er kans dat je door zonlicht wordt verblind. Beide opties zorgen ervoor dat je met je ogen knijpt, waardoor oog- of hoofdpijnklachten ontstaan. 

tip 3. zorg voor een goed bureau in je thuiskantoor 

Je bureau moet groot genoeg zijn om aan te werken. Zorg ervoor dat het bureaublad minimaal 120 cm breed en 80 cm diep is. Let er ook op dat je bureau niet te hoog of te laag is. Zo test je dit: 

 • ga achter je bureau zitten
 • plaats allebei je handen op het bureau
 • vormen je armen en ellebogen samen een rechte hoek? Dan is je bureau de goede hoogte
 • als de hoek niet recht is, is je bureau te hoog of te laat.

is je bureau te hoog? Hier kun je alsnog aan werken. Het enige wat je hoeft te doen is je bureaustoel omhoog verstellen en een voetenbankje neerzetten. Aan een te laag bureau kun je niet goed werken. 

tip 4. zorg voor een goede bureaustoel op je thuiswerkplek 

Ook je bureaustoel moet je afstellen op jouw lichaam. Het beste is om een bureaustoel te hebben, waarbij de armleuningen, rugleuning en zitting te verstellen zijn. Met deze checklist controleer je of je bureaustoel goed ingesteld is: 

 • je benen maken een hoek van 90 graden als je zit. Zo niet, verstel dan de hoogte van het zitgedeelte
 • je armen maken een hoek van negentig graden als je armen op de leuningen steunen en handen op het bureau liggen. Zo niet, verstel dan de hoogte van de armleuningen
 • de kromming van de rugleuning sluit goed aan bij de kromming van je rug. Zo niet, verstel dan de hoogte van de rugleuning. 

tip 5. stel je werkmateriaal goed in 

Werk je met een beeldscherm? Zet die dan in het midden van je bureau en ga hier recht achter zitten. Zorg ervoor dat het scherm ongeveer op een armlengte van je afstaat als je achter je bureau zit en dat het scherm niet hoger is dan ooghoogte. Dit is de goede kijkafstand. Werk je met een laptop? Gebruik dan een laptophouder. 

Het toetsenbord plaats je recht voor je op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. Als je een externe muis hebt, zet die dan direct naast het toetsenbord. Beide mogen niet te ver van je af liggen, omdat je anders je ellebogen en polsen niet meer in een rechte hoek van negentig graden kunt houden. 

tip 6. ruim je werkplek op 

Als je thuiswerkt is de kans groot dat de grens tussen werk en privé vervaagt, zeker als je jouw werkplek in de woonkamer of slaapkamer hebt ingericht. Probeer daarom aan het eind van de werkdag je werkspullen op te ruimen. Dit zorgt voor rust in huis en in je hoofd. 

Een grote monitor verplaats je misschien minder snel, maar een losse laptop, muis of toetsenbord zijn eenvoudig op te bergen. Tip: gebruik een opbergbox voor je spullen. Het ruimt snel op en de volgende ochtend heb je alles in een keer bij de hand. 

zijn uitgaven voor je thuiswerkplek aftrekbaar van de belasting? 

Nee, als je kosten maakt voor je thuiswerkplek is dat niet aftrekbaar van de belasting. Het is aan je werkgever om de voorzieningen voor je werkplek te betalen, maar alleen als deze noodzakelijk zijn om het werk uit te voeren. Werkgevers kunnen belastingvrij middelen geven en deze kosteloos aan werkgevers beschikbaar stellen. Ga je stoppen met je baan? Dan lever je de spullen gewoon weer terug in bij je werkgever. 

3 veelgestelde vragen over je thuiswerkplek inrichten

 • 1. hoe stel ik mijn computermateriaal goed af op mijn thuiswerkplek?

  Plaats een monitor in het midden van je bureau op ongeveer een armlengte van je af. Zorg dat het scherm niet hoger is dan ooghoogte. Als je met een laptop werkt, maak dan gebruik van een laptophouder. Plaats een toetsenbord op ongevee 10 cm van de rand van je bureau. Een externe muis plaats je direct naast het toetsenbord. 

 • 2. hoe stel ik de bureaustoel van mijn thuiswerkplek goed in?

  De hoogte van de zitting van de stoel bepaal je door beide voeten op de grond te plaatsen en de zitting te verstellen tot je benen een rechte hoek van negentig graden vormen. Let op! Ook je armen moeten een rechte hoek van 90 graden vormen als je je handen op het bureau plaatst. Mocht dit niet het geval zijn, zet de zitting dan hoger en gebruik een voetenbankje om een rechte hoek te vormen met je benen. De armleggers stel je zo in dat ze de onderkant van je onderarmen raken.  De rugleuning moet goed aansluiten op de kromming van je rug. Is dit niet het geval, verstel dan de rugleuning omhoog of omlaag. 
   

 • 3. welke lichtval in het beste voor mijn thuiswerkplek?

  Het best plaats je een bureau op zo’n 3 meter afstand van het raam. Draai je bureau zo, dat als je op je scherm kijkt, het raam links of rechts naast je is. Als je met je rug naar het raam zit, kan daglicht direct op je scherm vallen en gaan spiegelen. Zit je met je gezicht naar het raam, dan is er kans dat je door zonlicht wordt verblind. Beide opties zorgen ervoor dat je met je ogen knijpt, waardoor oog- of hoofdpijnklachten kunnen ontstaan.