1. maak een goede, flexibele planning
 2. laat je kinderen weten wanneer ze je niet mogen storen
 3. zorg voor vermaak
 4. vraag om begrip op je werk
 5. wissel ideeën met elkaar uit
 6. zorg voor betere concentratie

Meer weten over thuiswerken in coronatijd? Check onze thuiswerktips.

1. maak een goede, flexibele planning

Het is lastig om acht uur aan een stuk te werken als je kinderen thuis zijn. Zie je vergadering maar eens uit te zitten als je peuter begint te huilen! Kinderen zijn nou eenmaal onvoorspelbaar, dus plan vooral niet te veel en voer de belangrijkste taken als eerste uit. Kijk welke taken je kunt doen als je kinderen slapen. 

Heb je oudere kinderen? Bedenk dan speel- en werkregels en schrijf ze samen op een groot vel papier. Vertel je kinderen wanneer ze je mogen storen en neem dan samen een pauze. Lukt dat niet? Dan kun je altijd nog samen werken. Zet je kind dan naast je aan je bureau met iets lekkers of een kleurplaat. Je kunt ook besluiten om ‘s avonds nog even door te werken, maar ga niet te lang door! Neem ook vooral genoeg tijd om te ontspannen. 

2. laat je kinderen weten wanneer ze je niet mogen storen

Vertel je kinderen wanneer ze je niet mogen storen en wanneer je tijd hebt om met ze te spelen (‘Als de grote wijzer weer op de twaalf staat, dan komt papa mee spelen.’). En zorg dat je dan ook je volledige aandacht aan je kind kunt geven. Zo blijft het voor iedereen leuk!

3. zorg voor vermaak

Kunnen je kinderen zichzelf nog niet zo lang bezighouden? Geef ze dan een luisterboek, laat ze een opdracht uitvoeren of laat ze wat knutselen. Lukt het echt niet? Neem je kind of baby dan gewoon op schoot tijdens je vergadering. Het is nou eenmaal niet anders.

4. vraag om begrip op je werk

Praat met je leidinggevende over hoe het werken met een kind thuis gaat. Vraag om begrip en zorg dat duidelijk is waarom je soms minder af krijgt. Laat duidelijk aan je collega’s weten wanneer je bereikbaar bent, bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening.

Wissel tips en ideeën uit met collega’s die ook thuiswerken met een kind of baby. Je bent vast niet de enige met een verstoorde werk-privébalans in deze tijd! Het is fijn om er voor elkaar te zijn en af en toe je frustraties te delen. 

6. zorg voor betere concentratie

Kun je thuis in een andere ruimte werken dan waar je kinderen zijn? Top! Dat helpt bij je concentratie. Hou ook je werkplek netjes, dat zorgt voor minder ruis en dus voor betere concentratie. En maak goede afspraken over je werktijden met je collega's en met je partner. Hou je ook aan dit schema; zo zorg je voor structuur in je werkdag en hou je het beter vol. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk: investeer bijvoorbeeld in een noise-cancelling koptelefoon. Zo wordt thuiswerken een stuk fijner!

de voordelen van thuiswerken met kinderen

Bekijk het eens van de andere kant: thuiswerken met je kinderen heeft ook voordelen! Je brengt veel meer tijd met ze door. Gezellig, toch? Je maakt al hun ontwikkelingen mee; daarom is thuiswerken ook heel waardevol. Geniet daarvan en leg niet teveel druk op jezelf. Zorg wel dat je werkgever weet dat je thuis werkt met je gezin. Zo worden de verwachtingen niet te hoog. 
 

veelgestelde vragen over thuiswerken met kinderen

 • 1. hoe kan ik me thuis beter concentreren?

  Zorg voor een aparte werkruimte, plan je werktijden goed in en hou je werkplek altijd netjes.

 • 2. hoe werk ik thuis met kinderen?

  Maak duidelijke afspraken met je kinderen, zorg voor afleiding en plan genoeg tijd in om met ze te spelen.