op deze pagina:

wat is thuiswerken?

Thuiswerken is het werk dat je normaal gesproken vanuit kantoor of centrale werkplek doet, vanuit huis uitvoeren. Er zijn veel banen die vanuit huis worden uitgevoerd (denk aan thuiskappers, telemarketing of inpakwerk). Thuiswerken is nu ook onderdeel geworden van ‘het nieuwe werken’ en door de coronamaatregelen werken meer mensen (fulltime of gedeeltelijk) vanuit huis. 

bekijk al onze thuiswerk vacatures >

zo helpen we je met thuiswerken

Of je nou op zoekt bent naar een baan waarbij je vanuit huis werkt of je wilt weten hoe je het beste vanuit huis kunt werken: we helpen je graag verder. Met deze tips en informatie haal je het meeste uit het thuiswerken.

de voor- en nadelen van thuiswerken

Als je werken op kantoor bent gewend, dan is kan het omschakelen naar thuiswerken knap lastig zijn. Het is echt een nieuwe/andere manier van werken. We hebben een paar voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

de voordelen van thuiswerken

 • minder reistijd:
  Of je nu op de fiets, met het OV of met de auto naar kantoor gaat, voor iedereen scheelt thuiswerken een klein beetje reistijd 
 • thuiswerkers zijn productiever:
  Uit onderzoek blijkt dat mensen die thuiswerken zo’n 41% productiever zijn dan collega’s die op kantoor werken. Vanuit huis kunnen deze medewerkers makkelijker bellen en ze hebben zich minder vaak ziek gemeld
 • meer vrijheid:
  Even een pakketje laten bezorgen of een wasje draaien. Dat is allemaal mogelijk als je vanuit huis werkt. Voor velen is dit een stuk vrijheid die ze met thuiswerken krijgen
 • minder afleiding door collega’s:
  Wat ook helpt in productiviteit, is dat thuiswerkers minder verstoringen om zich heen hebben. Dit zorgt ervoor dat je eerder met complete focus aan je werk kan zitten.

de nadelen van thuiswerken

 • thuiswerken gaat alleen met een goede werkplek:
  Op kantoor zijn vaak de apparatuur en materialen beter geregeld dan bij je thuis. Denk aan een fijne bureaustoel, genoeg licht, snelle werklaptop, etc. Alleen met een goed ingerichte werkplek, kun je pas echt thuiswerken
 • werk en privé scheiden is vanuit huis moeilijker:
  Wanneer is je werkdag nou voorbij als je vanuit huis werkt? Voor veel mensen is dit een lastige vraag. Toch nog even na het avondeten je mail checken zorgt ervoor dat het werk eigenlijk nooit stopt
 • efficiënt plannen is noodzakelijk:
  Tussen het lunchen, hond uitlaten en was opvouwen door moet er ook nog gewerkt worden. Ook dit is erg lastig als je niet goed je dag indeelt en niet je tijd pakt om je goed op je werk te focussen
 • je hebt minder contact met collega’s:
  Hoewel de ene ook vanuit huis vrolijk met collega’s praat, verdwijnt de andere thuiswerker juist helemaal van de radar. De meeste thuiswerkers voelen zich vaak minder betrokken en geïsoleerd.

4 veelgestelde vragen over thuiswerken

 • 1. wat is thuiswerken?

  Thuiswerken is het werk dat je normaal gesproken vanuit kantoor of centrale werkplek doet, vanuit huis uitvoeren. Er zijn veel banen die vanuit huis worden uitgevoerd (denk aan thuiskappers, telemarketing of inpakwerk). Thuiswerken is nu ook onderdeel geworden van Het Nieuwe Werken en door de coronamaatregelen werken meer mensen (fulltime of gedeeltelijk) vanuit huis.

 • 2. wat zijn de voordelen van thuiswerken?

  Met thuiswerken heb je minder reistijd, thuiswerkers zijn productiever (blijkt uit onderzoek), je hebt meer vrijheid en minder afleiding door collega’s.

 • 3. wat zijn de nadelen van thuiswerken?

  Thuiswerken kan alleen met een goed ingerichte werkplek, werk en privé scheiden is lastiger voor thuiswerkers, efficiënt je dan inplannen is essentieel en je hebt vanuit huis minder contact met collega’s.

 • 4. heb ik het recht om thuis te werken?

  Als werknemer heb je niet het recht om thuis te werken, maar je hebt wel het recht om aan je leidinggevende te vragen om je thuis kan werken. Dit verzoek mag alleen afgewezen worden als het om bedrijfseconomische reden niet kan. Bijvoorbeeld omdat je het werk niet thuis uit kunt voeren of omdat het in het rooster niet mogelijk is.