Morteza is 34 jaar en woont sinds 3 jaar in Nederland. Hij komt oorspronkelijk uit Iran vanwaaruit hij is gevlucht. Morteza is verloofd, zijn verloofde woont in Ede. Hij woont in Amstelveen, dus in het weekend wordt er volop heen en weer gereden. We gingen met hem in gesprek over zijn werk als toezichthouder in opleiding bij het Amsterdamse de Mirandabad. 

welk werk deed je in iran en hoe is het je in nederland vergaan, morteza?

In Iran was ik gediplomeerd zwemleraar, door de situatie in mijn land moest ik vluchten. De eerste periode in Nederland was voor mij zwaar en onzeker, ik moest lang wachten op een verblijfsvergunning. Ook gelden mijn zwemleraar diploma's niet in Nederland en zaten we middenin de corona pandemie. Een lastige periode om dan toch passend werk te vinden. Om de tijd nuttig te besteden ben ik via de Open Universiteit de Nederlandse taal gaan leren.

hoe ben je uiteindelijk bij randstad terecht gekomen?

Ik was dagelijks bezig met zoeken naar werk en ik vond de vacature als toezichthouder in opleiding op de website van Randstad. Dit voelde direct als een enorme kans! Ik heb snel contact opgenomen en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Gelukkig zagen Natascha en Roos van Randstad hoe gemotiveerd ik was. Ze wilden me heel graag aan een mooie baan helpen. Wel gaven ze aan dat ik er hard voor zou moeten werken, de combinatie werken en leren is pittig; zeker als je de taal nog niet helemaal beheerst. Maar ze zagen het absoluut in mij. Ik was en ben ontzettend blij met deze kans. Ik ben gewoon echt gek van de zwemsport en alles wat met water te maken heeft.

en, hoe bevalt het?

Goed! De sfeer binnen de gemeente Amsterdam is super. Iedereen is zo behulpzaam. Echt fijn, zeker in het begin ook toen ik nog wat minder goed Nederlands sprak. Mijn collega’s namen altijd de tijd om me alles goed uit te leggen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.

wat leer je allemaal?

De basiskennis is bij mij goed in orde door mijn opleiding in Iran. Maar omdat mijn diploma’s niet gelden ben ik opnieuw begonnen met de Lifeguard opleiding, gevolgd door een EHBO opleiding. Ook echt nieuw zijn de Nederlandse kwaliteitsnormen en regelgeving. Die zijn echt anders dan in Iran. Vervolgens ben ik begonnen met de opleiding tot toezichthouder en mag ik ook lesgeven aan kinderen van het bijzonder onderwijs. Vooral de combinatie van werken en leren vind ik erg fijn. Je kunt zo direct in de praktijk toepassen wat je tijdens de opleiding leert.

hoe ervaar je de samenwerking met randstad?

Het contact met Natascha en Roos van Randstad verloopt heel goed, ze zijn er altijd voor mij. De betalingen zijn ook altijd netjes op tijd. In mijn studietijd moest ik veel stage uren lopen, daar paste Randstad altijd mijn werkrooster op aan zodat ik genoeg tijd had om zowel te werken als mijn studie te volgen. En mijn droom wordt werkelijkheid: volgend jaar ga ik in vaste dienst bij de gemeente Amsterdam! Ik ben Randstad ontzettend dankbaar voor de kans die ze me hebben geboden. 

Ben je na het lezen van Morteza haar verhaal nieuwsgierig geworden naar een opleiding tot toezichthouder? Hier lees je meer over leren en werken bij de Gemeente Amsterdam. We gaan graag met je in gesprek!