Opnieuw aan het werk gaan na je ontslag is niet altijd even makkelijk. Zeker niet na een jarenlang dienstverband of een periode van afwezigheid. Met Randstad HR Solutions helpen we je weer in het zadel. Dit doen we door middel van bijvoorbeeld coaching of sollicitatietrainingen. Marjan van Wijngaarden (55), Doris le Fevre (51) en Dinie Westerhuis-Koldewee (53) vroegen onze hulp. Dit zijn hun ervaringen.  

even voorstellen: wie ben je en in welk werkveld was je actief

Doris: De laatste jaren werkte ik in het commerciële werkveld van de zorgverkeringswereld. Mijn klanten zijn grote werkgevers die een collectiviteitsverzekering willen afsluiten.

Marjan: Van kinds af aan had ik één wens: schrijven. Met een omweg belandde ik op de communicatieafdeling van Interpolis. Na 25 jaar kwam ik door een fusie terecht bij Achmea. Hier heb ik een aantal jaar het personeelsblad gemaakt, op het einde is dat digitaal gegaan.

Dinie: In totaal heb ik 34 jaar gewerkt bij Rabobank, Interpolis en Achmea. Ik begon als baliemedewerker en eindigde als interne accountmanager bij Achmea. Simpel gezegd was het mijn taak om de systemen van de labels binnen Achmea beter op elkaar af te stemmen. 

waardoor kwam je bij HR solutions terecht

Dinie: Het is een beetje ironisch. Met mijn team deed ik mijn werk zo goed dat mijn functie niet meer nodig was. De processen zijn dusdanig verbeterd dat ik als bemiddelaar weg moest.
Marjan: Door een grote reorganisatie bij Achmea werd ik boventallig. HR Solutions was een onderdeel van de ontslagregeling. Bij mij duurde het traject in totaal 9 maanden.
Doris: Ik heb 14 jaar bij Achmea gewerkt en in die tijd heb ik drie grote reorganisaties meegemaakt. De eerste twee keer ben ik intern van functie geswitcht, maar deze keer moest ik weg. Zo kwam ik dus bij HR Solutions.

welke trainingen kun je aanraden

Marjan: Ik heb 25 jaar gewerkt bij Interpolis en Achmea, dus je kunt je voorstellen dat sollicitatieprocessen in de tussentijd enorm zijn veranderd. Daarom heb ik een hele rits aan specifieke trainingen gevolgd, van LinkedIn tot de ‘STAR’-techniek. Deze techniek helpt je om heel duidelijk te antwoorden aan de hand van concrete voorbeelden. 
Doris: Randstad Werkinzicht vond ik erg prettig. Dit is een programma met verschillende tools die je helpen bij het solliciteren. Bijvoorbeeld hoe je jezelf het beste verkoopt, hoe je een cv opmaakt en hoe je een sollicitatiegesprekken voorbereidt. 
Dinie: Ik was nog niet bekend met de wereld van online solliciteren. Een recruiter kwam langs om te vertellen hoe je het meest zichtbaar bent op LinkedIn. Dat was superhandig. En ik ben ontzettend blij met mijn jobcoach. Zij voelde mijn situatie en wensen perfect aan. 

hoe gaat het solliciteren

Dinie: Ik heb altijd voor de klas willen staan. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen, maar er waren te veel leraren toen ik 20 was. Daarom heb ik een heel ander carrièrepad gevolgd, maar nu laat ik mij alsnog omscholen tot leraar economie. In de zomer rond ik mijn opleiding af.
Marjan: Als schrijver kan ik natuurlijk een goede motivatiebrief opstellen. Ik ben al een paar keer uitgenodigd, maar de klik was niet helemaal goed. Ik zoek rustig door. 
Doris: Inmiddels heb ik weer een baan! Ik werk nu als senior accountmanager bij Zorg en Zekerheid.

heb je nog een tip zodat anderen het meeste uit HR Solutions kunnen halen

Doris: Begeleiding bij een loopbaantraject is heel persoonlijk. Met mijn eerste jobcoach had ik geen klik, met de tweede ging het super. Mijn tip is dus om zelf actief te zoeken naar de begeleiding die het beste bij je past. 
Marjan: Ik heb mij aangesloten bij een jobclub. Dit is een groep van baanzoekers die elkaar helpen bij het solliciteren, door bijvoorbeeld elkaars motivatiebrieven te beoordelen. Een jobclub is ook nog eens goed voor je netwerk, dus dat kan ik beslist aanraden.
Dinie: Dit is de tweede keer in mijn carrière dat ik in zo’n traject ben gekomen. De eerste keer ging dat via Achmea, deze keer via HR Solutions. Omdat Randstad zo veel ervaring vanuit andere bedrijven meeneemt, ga je automatisch breder denken dan je eigen sector. Dat is top. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en wil je meer weten over onze coaching en training? Bekijk wat Randstad HR Solutions voor jou kan betekenen.