Je kan je loopbaan stap voor stap uitstippelen en toch heel ergens anders terecht komen. Dat ontdekte Michael (47), toen hij getroffen werd door een beroerte. Na een lange revalidatieperiode bleek dat hij zijn werk als dakdekker niet meer kon uitvoeren. Hij vertelt hoe hij daarmee omging, zich herpakte en nu met veel plezier in de logistiek werkt. Zijn verhaal laat zien dat je altijd kunt groeien in je werk, ook als het anders loopt dan gepland.

je werkte al 22 jaar als dakdekker en toen zat je opeens thuis. Hoe was dat?

Moeilijk. Ik heb dat werk vanaf mijn 14e gedaan en was heel zelfstandig. Na mijn tia heb ik 6 jaar moeten revalideren. Ik was heel moe en mijn conditie was helemaal weg. Toch heb ik er uiteindelijk niets aan over gehouden. Daarom dacht ik dat ik het dak wel weer op kon, maar dat werd toch afgeraden. Stel je voor dat ik nog een keer een beroerte zou krijgen en dat ik dan net op het dak sta… Nee, dat ging hem niet meer worden. Ik moest dus op zoek naar wat anders.

wist je meteen wat je wilde gaan doen?

Nou, ik dacht eerst aan onderwijs en techniek. Je hoort vaak dat daar mensen worden gezocht. Maar volgens mijn omgeving was dat in mijn geval geen goed idee. Gelukkig kon ik via de sociale dienst en Randstad verder kijken. Ik ging op bezoek bij bedrijven en zo kwam ik 4,5 jaar geleden in de logistiek terecht. Bij Bausch + Lomb, een distributeur van oogzorgproducten.

iets heel anders dus.

Ja, al zie ik wel raakvlakken. Als dakdekker was ik ook met logistiek bezig, door het organiseren van spullen die ik nodig had. Maar nu sta ik in plaats van buiten in de zon in een grote loods. Via de lopende band komt alles hier terecht. Dozen, stickers, pallets. Alles wordt verpakt en verzonden. Als procesleider mag ik dat leiden en heb ik veel contact met mensen op de vloer. De teamleider staat daar weer een stapje boven. Nu ik mijn papiertje tot teamleider binnen heb, ben ik daar ook naar op weg.

hoe ging dat in zijn werk, die opleiding tot teamleider?

De opleiding werd aangeboden via Randstad. In een ruimte bij Schiphol-Rijk leerde je wat je als teamleider allemaal te wachten staat. Nu ben ik iemand die liever in de praktijk leert dan in een schoolbankje, maar ik ben flink aan de slag gegaan. Op mijn vrije zaterdagen. Ik ben heel blij dat ik het diploma gehaald heb. Dat vind ik het leuke van Randstad, ze geven je kansen. Ook was het een goede leerschool. Ik neem geen blad voor m’n mond, maar weet nu precies wat ik wel en niet kan zeggen. En ik heb zoveel bijgeleerd over computers, daarin ben ik echt gegroeid! Ik ben tevreden en vind mijn werk leuk, dat is het belangrijkste toch?

stel, er lezen mensen mee die ook iets heel anders willen of moeten gaan doen. Wat is je gouden tip voor hen?

Ik zeg altijd: je moet aanpakken wat je kan aanpakken. Maar als je iets eigenlijk niet of maar half wilt, kun je het beter niet doen. Wees dus eerlijk tegenover jezelf, sta voor dingen open en ga er dan echt voor!