waarom vermeld je werkervaring op je cv?

Werkervaring is één van de belangrijkste onderdelen van je cv. Hiermee laat je namelijk aan een werkgever of recruiter zien hoeveel kennis, skills, competenties en ervaring je in huis hebt. En nee, het is niet per se slecht als je nog niet zoveel of geen werkervaring hebt. Voor sommige functies is een diploma of certificaat ook voldoende.

waar op je cv plaats je je werkervaring? 

Op welke plek de werkervaring goed tot zijn recht komt, ligt aan je eigen situatie (en cv!). Het is gebruikelijk om de onderwerpen op je cv te sorteren van allerbelangrijkst naar onbelangrijk. Zo komt werkervaring dus vaak hoog op je cv te staan, maar wel net onder je persoonlijk profiel. 

Een cv met veel werkervaring noemen we een werkgerelateerd cv. Je vermeldt je banen hier in omgekeerde chronologische volgorde. Je start met je meest recente of huidige baan en daaronder zet je de banen die je daarvoor had. Hoeveel banen je op je cv vermeldt is aan jou. Is de lijst vrij lang? Bedenk dan welke banen het meest relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Die zijn het belangrijkst om te vermelden!

Heb je nog niet zoveel werkervaring, omdat je net je diploma hebt, of nog studeert en een relevante bijbaan zoekt? Dat is geen probleem. Voor bijbanen en startersfuncties zijn werkgevers waarschijnlijk op zoek naar sollicitanten die de juiste studie doen of deden, in plaats van iemand met veel werkervaring. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk je opleiding en eventuele nevenactiviteiten op je cv zet. Maar vermeld wel alleen de relevante studies, bijbanen en nevenactiviteiten die je hebt gedaan. Zo wordt je cv niet te lang.

Heb je helemaal geen werkervaring? Zet je opleidingen dan meteen onder je profielschets. 

omschrijving van je werkervaring

Oké, je weet nu waar en welke werkervaring je wilt vermelden op je cv. Maar wat zet je precies neer? Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd. 

Het is de kunst om dit in één zin te doen en het bij de hoogst noodzakelijke informatie te houden. Stem dit af op de functie-eisen van de vacature en focus op jouw sterke punten. Laat ook hierin weer blijken dat jij de perfecte kandidaat bent!

praat in dezelfde taal

Net zoals bij het schrijven van een sollicitatiebrief, moet je bij een cv ook nadenken over de tone of voice van je tekst. Is het bedrijf waar je solliciteert heel formeel of juist informeel? En welke woorden passen daar het best bij? Bekijk alle uitingen van het bedrijf waar je solliciteert van tevoren en pas je cv daar op aan. Zo weet je zeker dat je goed zit.

gat in je cv

Wanneer je een tijdje niet werkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Je kan hier twee dingen mee doen op je cv. Of je laat het weg, of je benoemt wat je in die periode gedaan hebt. Als je die periode weglaat ontstaat er een zogenaamd gat op je cv. Dit is niet erg, maar kan wel vragen oproepen bij de werkgever. Ook kan het tijdens een sollicitatiegesprek aan bod komen, dus wees hierop voorbereid.

werkervaring voorbeelden: haal hier je inspiratie vandaan

Dit is een voorbeeld van wanneer iemand nog niet zoveel werkervaring heeft:

2018-2020

Bijbaan als Content Creator bij [bedrijf]

Ik heb hier veel verantwoordelijkheid gekregen en daardoor heel veel geleerd. Denk aan content creëren voor de socials, campagnes bedenken, visuals opmaken en klantcontact onderhouden.

Daarnaast heb ik vooral geleerd om zelfstandig te werken, creatieve oplossingen te bedenken en kansen te pakken.

2015 - 2018

Kassamedewerker bij Bakker Koos

Ik heb hier geleerd om klantvriendelijk en sociaal te zijn, snel te kunnen werken en probleemoplossend te zijn.

Zoals je hierboven ziet heeft deze persoon nog niet zoveel ervaring in het gekozen vakgebied en is er een bijbaan vermeld die op het eerste oog niet zo relevant lijkt. Toch kunnen de competenties klantvriendelijkheid, sociaal en probleemoplossend denken van pas komen in een toekomstige baan en is het dus waardevol om dit te benoemen

Dan nu de werkervaring van iemand die al wat langer onderweg is op de arbeidsmarkt:

2015-2022

Operator bij [bedrijf]

Ik heb hier zeven jaar met enorm veel plezier gewerkt, en ook mijn certificaat gehaald voor operator. Dit deed ik door werkend te leren. 

Ik heb een hele hoop geleerd, waaronder speciale productiemachines repareren, processen optimaliseren en machines schoonmaken. Hierdoor zie ik veel kansen, ben ik verantwoordelijk, werk ik veilig en ben ik een betrouwbare collega.

2010-2015

Productiemedewerker bij [bedrijf]

Ik heb hier vijf jaar achter de lopende band gestaan. Bij dit teeltbedrijf heb ik alle soorten groenten voorbij zien komen, en ze ingepakt. 

Hier heb ik geleerd om op tempo te werken, verantwoordelijkheid te dragen en altijd te bekijken hoe dingen efficiënter kunnen.

2008-2010

Bijbaan als aardbeienplukker bij [bedrijf]

Toen ik nog naar school ging, heb ik bij een lokale boerderij een bijbaantje als aardbeienplukker gehad. Dit was heel gezellig met collega’s. 

Hier heb ik geleerd om hard te werken, geen uitdaging uit de weg te gaan en precies te zijn. Onrijpe aardbeien moesten immers blijven hangen.

Deze werkervaringen beschrijven iemands loopbaan en hoe diegene is gegroeid door de jaren heen. Ook zie je dat het bijbaantje van vroeger veel toevoegt aan de competenties van deze persoon. Schrijf die bijbaantjes dus niet zomaar af!

de rest van je cv nog schrijven?

Naastje werkervaring benieuwd naar de andere elementen van een cv? Lees dan hier verder:

meest gestelde vragen over werkervaring op je cv

  • hoe omschrijf je je werkervaring op je cv?

    Je werkervaring concreet en gefocust houden kan een lastige opgave zijn. Probeer vooral het volgende op te schrijven per baan: je verantwoordelijkheden, speciale prestaties of behaalde resultaten, werkzaamheden in het kort en de opleidingen die je hebt gevolgd. Dan is je omschrijving van iedere baan nauwkeurig, maar niet te lang.

  • wat is een voorbeeld van je werkervaring?

    Met relevante werkervaring worden je eerdere banen bedoeld die relevant zijn voor de functie waar je op dit moment op solliciteert.