Vitale beroepen, daar ging het de afgelopen anderhalf jaar tijdens deze coronacrisis vaak over. Zorgmedewerkers, politieagenten, leerkrachten, buschauffeurs, boeren en de vuilnismannen en -vrouwen. Banen waarvan niemand het maatschappelijk nut in twijfel zal trekken. In scherp contrast daarmee staan de zogeheten ‘bullshitbanen’. Volgens de antropoloog David Graeber heeft een op de drie werkenden het gevoel dat zijn of haar werk helemaal nergens aan bijdraagt. Deze mensen zitten in banen waarvan ze zelf zeggen dat niemand ze zou missen als ze zouden verdwijnen. Hoe zou jij je eigen werk classificeren? Als vitaal, als bullshit, of wellicht als iets er tussenin?

Meer lezen over arbeidsmarkt insights? Download het whitepaper 'Focus op Groeikracht'.

"mag werk niet ook gewoon leuk zijn?"

lees wat talitha schrijft over

betekenis

Als we nadenken over betekenisvol werk dan denken we vaak aan de impact die ons werk heeft op anderen, op de samenleving. Dragen we met ons bedrijf bij aan een duurzame economie? Maken we met onze producten en diensten mensen gezonder, zelfstandiger, beter geïnformeerd of gelukkiger? Hebben we een positieve invloed op de ecosystemen en lokale gemeenschappen rondom onze organisatie en bedrijfsprocessen? Zijn we een goede werkgever voor de mensen die bij ons werken? Met name Millennials definiëren de ‘betekenis’ van hun werk als een verschil maken voor mens en maatschappij. Het liefst ook zo meetbaar en kwantificeerbaar mogelijk. Super goed natuurlijk, we zijn echt enorme idealisten. Maar ondanks dat ik er een groot voorstander van ben om bewust te zijn over of je baan wel een positieve bijdrage levert aan de maatschappij zie ik ook een valkuil in deze manier van denken. Mag werk niet ook gewoon leuk zijn? Of alleen bijdragen aan het verwezenlijken van je eigen talenten en ambities?

obsessie

Mijn antwoord is, ja, dat mag ook. Onlangs kwam er een bekende muzikant een hapje bij mij eten en die opende mijn ogen. Hij vertelde mij urenlang over zijn obsessie met Fleetwood Mac en hele specifieke soorten gitaren. Hij kon over niks anders praten eigenlijk. Ik vroeg hem of hij nog andere artiesten luisterde. ‘Nee’. Ik vroeg hem of hij een boodschap wil overbrengen met zijn muziek. ‘Nee’, was zijn antwoord weer. Ik vroeg hem of hij iets aan de wereld zou willen veranderen met zijn muziek. ‘Nee’. En ik vroeg hem of hij voor zijn concerten en televisieoptredens wel eens nadacht over een koppeling maken met duurzaamheid, en zijn antwoord was: nee. ‘En wil je ook niet een keer met Dream School ofzo meedoen?’, probeerde ik nog. ‘Nee’. 

En toch zou ik zijn werk niet als bullshit omschrijven. Ik zou het zelfs vitaal noemen. En zeker betekenisvol! Wat mij inspireerde is dat hij het zelf vooral heel betekenisvol vond om alles te weten over Fleetwood Mac, waardoor ik het ook begon te geloven. ‘Als de wereld vergaat en ik weet zeker dat ik morgen doodga, dan zou ik exact hetzelfde doen als iedere dag, 12 uur lang Fleetwood Mac gitaarriffjes oefenen in mijn studio tot middernacht’. Zelfs tunnelvisie en persoonlijke obsessie kan anderen weer inspireren en vermaken en daardoor het particuliere genot ontstijgen, tot ja, maatschappelijke betekenis.

"wat heeft nu betekenis in jouw leven?"

de sleutel tot betekenisvol werk

Wat leer ik hiervan? Neem jezelf serieus in je eigen interesses en passie. Persoonlijke fascinatie, obsessie en liefde voor je eigen vakgebied, talent of persoonlijke groei kan ook tot maatschappelijke betekenis leiden als je haar cultiveert en deelt met anderen. Impact nastreven om het maar na te willen streven kan ook leeg worden als het aan een persoonlijke noodzaak ontbreekt. De vraag is dus niet: doe je betekenisvol werk? Maar: wat heeft nu betekenis in jouw leven? Als je dit nog niet goed kan beantwoorden nodig ik je uit om de komende tijd een aantekening te maken van momenten waarop je voelt dat je in je element bent. Hoe voelt dat? Je doet iets wat je weinig energie kost, waar je om moet lachen, waar je je na afloop vitaler en levendig door voelt, waar je jezelf bent en ontspannen voelt en je tevredenheid ten aanzien van jezelf vergroot. Schrijf die momenten op, ze zijn de sleutel tot betekenisvol werk. 

Het whitepaper ‘Focus op Groeikracht’ van Randstad gaat hier in detail op in. Duurzame inzetbaarheid is niet alleen de fysieke vitaliteit van de medewerkers, maar ook dat je zingeving in je werk kunt vinden, je betrokken voelt, je talent maximaal kunt benutten en, met name, kunt groeien. Om zo de beste versie van jezelf zijn. Betekenisvol werk is niet te vinden op een beroepenlijstje gemaakt door economen of antropologen. Betekenisvol werk is werk dat jij nu moet doen, op dit moment in de tijd, in deze samenleving, met jouw talenten en waar jouw hart van gaat zingen.

whitepaper focus op groeikracht