wat doet een zorgondersteuner?

Een zorgondersteuner assisteert mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Denk aan hulp bij aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging, eten, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische assistentie (EVA). 

De mensen die je helpt wonen vaak zelfstandig, wat betekent dat zij aangeven wanneer ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Goed luisteren naar de behoefte van cliënten en met ze samenwerken is daarom erg belangrijk.

Heb je nog geen ervaring in de zorg? Dan is deze opleiding een mooie manier om kennis te maken met het vak. En wil je daarna nóg verder doorgroeien in de zorg? Dan kan je met deze opleiding doorgroeien naar helpende of verzorgende IG. Zo kom je misschien wel terecht in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) en/of de gehandicaptenzorg (GHZ).

hoe ziet de opleiding tot zorgondersteuner eruit?

De opleiding tot zorgondersteuner bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Eerst leer je de basisinformatie van ADL, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Daarna volg je een aantal trainingen waarin je de opgedane kennis in praktijk toepast. De gehele opleiding volg je op bij een erkende zorginstelling. Na afronding van de trainingen ontvang je een intern  ADL-certificaat.

Dit certificaat geeft je vaak ook vrijstelling op bepaalde lessen als je een vervolgopleiding gaat doen. Dit werk-leertraject tot zorgondersteuner is dus een mooie ingang voor jou in de zorg. 

wat kan ik na de opleiding zorgondersteuner?

Na het afronden van de opleiding zorgondersteuner:

  • weet je wat het inhoudt om te werken als adl-assistent;

  • weet je op welke wijze je zorg verleent op het gebied van algemene dagelijkse levensverrichtingen;

  • beschik je over een goed basisniveau aan kennis van zorgondersteuning;

  • kun je doorgroeien naar de functie van Helpende of Verzorgende IG.

hoe lang duurt de opleiding tot zorgondersteuner?

De opleiding tot zorgondersteuner verschilt in duur. Als wij je aanmelding hebben ontvangen, kijken we goed of en wat de mogelijkheden zijn bij jou in de regio. De duur van de opleiding hangt af van waar je geplaatst wordt, deze kan wisselen van 2 weken tot 3 maanden (werken en leren). Het betreft altijd een opleider die gespecialiseerd is in de zorg en het is altijd een combinatie van werken en leren.

dit hebben we van je nodig

Als je wil starten met de opleiding zorgondersteuner hebben we een paar dingen van je nodig. Hier is de checklist:

  • je kunt aangeven waarom de opleiding je aanspreekt en waarom je in de zorg wil werken

  • je hebt een referentie van een docent of (ex-)werkgever

  • je vindt het leuk om zorg te verlenen en assistentie te bieden aan mensen van 18 tot 70 jaar

wat krijg je van ons?

  • werken en leren tegelijkertijd

  • persoonlijke begeleiding op maat vanuit Randstad en de zorginstelling waar je de opleiding volgt

  • loongarantie tijdens de opleiding

persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding

En natuurlijk krijg je alle begeleiding die je wilt tijdens deze opleiding. Van begin tot eind kijkt een opleidingsadviseur van de Randstad Vakschool met je mee. Dit tot dat de organisatie je overneemt en je daar in dienst kan. Met de opleidingsadviseur bespreek je de voortgang en eventuele stuikelpunten. 

Ook kom je minimaal 3 keer per jaar samen met je opleidingsadviseur, docent van de studie en praktijkondersteuner op de werkvloer. Samen bespreken jullie hoe het gaat en waar je eventueel nog extra hulp of ondersteuning nodig hebt. Verder staat de opleidingsadviseur voor je klaar waar nodig.

interesseformulier opleiding zorg

veelgestelde vragen over de opleiding zorgondersteuner

  • wat is een zorgondersteuner?

    De nam zegt het eigenlijk al. Een zorgondersteuner is een persoon die ondersteuning biedt aan mensen die hulp nodig hebben. Je kunt dan denken aan het helpen bij bij dagelijkse activiteiten zoals eten, drinken en het aan- en uitkleden. Ook help je bij andere lichte zorgtaken.  Een erg leuke baan waarbij je mensen écht helpt. Klinkt goed toch? 

  • wat doet een zorgondersteuner?

    Een zorgondersteuner assisteert mensen met een lichame beperking bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Denk aan hulp bij aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging, eten, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische assistentie (EVA). Een zorgondersteuner laat de regie bij de cliënten en werkt met ze samen om alles goed te laten verlopen. Hier lees je meer over de werkzaamheden van een zorgondersteuner.

  • wat zijn de taken van een zorgondersteuner?

    De taken van een zorgondersteuner kunnen natuurlijk per cliënt verschillen. Toch zijn er een aantal taken die je vaak terugziet. Je kunt dan denken aan taken zoals iemand wassen, helpen bij aankleden en tandenpoetsen en andere dagelijkse dingen. Maar ook taken zoals: iemand helpen met de mediacatie of assisteren bij een rolator of rolstoel horen bij de taken van een zorgondersteuner. Verder help je ook bij huishoudelijke taken. Echt van alles wat dus!

     

  • hoe ziet de opleiding zorgondersteuner eruit?
  • welke vooropleiding moet je hebben voor adl?

    Om je adl-certificaat te te halen, en dus zorgondersteuner te worden, heb je geen moeilijke vooropleiding nodig. Het is wel belangrijk dat je erg gemotiveerd bent en graag aan de slag wil als zorgondersteuner. Heb je al ervaring in de zorg? Dat is natuurlijk helemaal top! Ook kun je je ervaring als vrijwilliger goed gebruiken. Dus...klaar om te beginnen met de opleiding?