Als werkgever wil je graag dat medewerkers duurzaam inzetbaar blijven, maar door de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt is dit soms een uitdaging. Om je medewerkers te behouden is het belangrijk om te investeren in de om- en bijscholing van je talenten. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je dat scholing effectief blijft? Lees het hieronder!

Wil jij de begeleiding van Randstad RiseSmart? Neem contact met ons op.

Ga snel naar:

1. goede begeleiding is heel belangrijk

2. zorg voor toegang tot tools

3. persoonlijke coaching

4. 360 gradenfeedback

houd scholing effectief

Om scholing effectief te houden en talent langer te behouden moet je begrijpen hoe belangrijk het is om je medewerkers de mindset van ‘continu leren’ aan te leren. Je kunt namelijk wel scholingsmogelijkheden aanbieden, maar hoe groot is de kans dat je medewerkers er dan zelf iets effectiefs uithalen? 

Slechts 9% van de hr-managers en leidinggevenden heeft er volgens onze enquête vertrouwen in dat medewerkers zelf effectief voor de juiste scholing kiezen. Maar hoe kies je als werkgever voor het juiste en effectieve scholingsaanbod dat zorgt dat je talent behoudt en opleidingsrendement met zich meebrengt?

geef scholing prioriteit

In 2018 voorspelde het World Economic Forum dat 42% van alle gevraagde competenties in alle branches tussen 2018 en 2022 zou veranderen. Uit cijfers van Gartner blijkt dat het aantal competenties dat voor één enkele baan vereist is sinds 2017 ieder jaar met 10% is toegenomen! En dit is sindsdien alleen maar gestegen door globalisering, de groei van automatisering en de pandemie. 

Door deze snelle veranderingen is het dus heel belangrijk dat je medewerkers stimuleert om hun competenties te blijven ontwikkelen. Zodat uiteindelijk meer functies intern gevuld worden en medewerkers geschikt blijven voor nieuwe banen. Benieuwd hoe je effectieve scholing prioriteit geeft binnen je bedrijf? Bekijk onze vier praktische tips.

1. goede begeleiding en richting is heel belangrijk

Gebrek aan keuzemogelijkheden in het scholingsaanbod is vaak niet het probleem, maar gebrek aan begeleiding wel. Scholing vindt volgens onderzoek tegenwoordig vooral online plaats, maar online leren is soms nog best lastig. 

Zonder docent neemt online leren namelijk een belangrijk element weg: de begeleiding. Medewerkers krijgen te veel keus en weten zelf niet wat ze moeten leren voor een nieuwe functie of nieuwe competenties. Als zij niet weten waar ze moeten beginnen of wat ze moeten invullen, maken ze nooit optimaal gebruik van deze tools. En dat is zonde!

2. zorg voor toegang tot tools

Met behulp van tools komen medewerkers er zelf achter wat ze met hun loopbaan willen, zodat ze kiezen waar ze meer aandacht aan willen besteden. Zo vormen ze alvast een loopbaantraject dat aansluit bij veel gevraagde competenties op de arbeidsmarkt en maken ze doordachte beslissingen over hun loopbaan. 

We bieden deelnemers een aantal tools om deze inspanningen zo effectief mogelijk te maken. Met slimme technologie matchen we medewerkers met relevante interne functies. Via Randstad RiseSmart worden ze zelfs begeleid naar hun nieuwe functie. Met artikelen, assessments, video’s en oefeningen, bijvoorbeeld het in kaart brengen van je sterke eigenschappen, worden ze klaargestoomd voor een nieuwe (interne) functie. Daarnaast zijn er ook nog online workshops en is er een simulatietool voor sollicitatiegesprekken. 

Je verhoogt de effectiviteit en opbrengst van je scholingsaanbod door je medewerkers te ondersteunen tijdens het traject: in hun nieuwe functie of tijdens hun loopbaanontwikkeling. Het is voor beide partijen dus fijn om hier tijd in te steken.

3. persoonlijke coaching

Al je medewerkers hebben baat bij persoonlijke één-op-één begeleiding van een loopbaancoach. Persoonlijke coaching helpt medewerkers om hun loopbaanmogelijkheden uit te breiden. Zo leren ze bijvoorbeeld sneller nieuwe competenties omdat doen wat ze écht interessant vinden. En ze blijven relevant voor de arbeidsmarkt door professionele om- en bijscholing.

Extra begeleiding is soms nodig om te zorgen dat medewerkers het beste uit de scholing en loopbaanontwikkeling halen. Opleidingsadviseurs kunnen bijvoorbeeld helpen bij de opzet van een loopbaanplan. Of de adviseur helpt medewerkers om complexe leerplannen op de rails te houden.

4. 360 gradenfeedback

 

Voor een succesvolle groei van personeel binnen je organisatie is het verzamelen en opvolgen van de feedback van medewerkers heel belangrijk. Laat je medewerkers bijvoorbeeld een enquête invullen zodat ze elkaar feedback geven en laat ze meebeslissen over nieuwe initiatieven. Zo wordt je om- en bijscholing nóg relevanter.

zet scholing in om je organisatie te ontwikkelen

Iedere medewerker heeft een andere routekaart om competenties te ontwikkelen. Met meer inzicht in de competenties van je medewerker wordt scholing veel effectiever. Zo stromen medewerkers intern veel sneller door naar een andere functie en blijven ze inzetbaar op de arbeidsmarkt. 

Met medewerkers die zich blijven ontwikkelen, bescherm je je bedrijf voor een onvoorspelbare toekomst. Bovendien levert toegankelijke scholing via RiseSmart je als organisatie meer op omdat medewerkers het eerder gebruiken. Investeer dus in de begeleiding bij scholing van RiseSmart!

zet in op duurzame inzetbaarheid met onze begeleiding

Om je medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is effectieve begeleiding nodig. Door samen te werken met de juiste aanbieder begeleid je je medewerkers goede begeleiding tijdens hun scholingsprogramma. Het programma van RiseSmart omvat een loopbaancoach, een jobhunter en een gecertificeerde opleidingsadviseur die medewerkers helpen hun loopbaanplan om te zetten in een strategische routekaart voor competentieontwikkeling. We motiveren je medewerkers om zich bij- en om te scholen. Zo pas je bestaande scholingsprogramma's beter toe, blijven je medewerkers langer inzetbaar en haal jij meer uit het talent van je medewerkers. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? 

Neem contact met ons op