Leestijd: 5 minuten

Het Amerikaanse familiebedrijf Cargill bestaat anderhalve eeuw en is van plan om nog zeker 150 jaar door te gaan met het produceren van onder meer cacaoproducten. Daarvoor is een continue stroom van technici nodig, op de arbeidsmarkt echter al jaren een schaars goed. Naar verwachting zal dit niet snel veranderen. Cargill Nederland besloot met Randstad in zee te gaan om de continuïteit in technisch geschoold personeel te waarborgen. Met Randstad opleidingen en trainingen worden mensen opgeleid of omgeschoold in de techniek. Dit traject wordt ingezet ruim voordat een medewerker met pensioen gaat. Martin Huizinga, plant manager bij Cargill Nederland, vertelt over regeren en vooruitzien.

cargill & randstad

De fabrieken van Cargill in Nederland verwerken cacaobonen tot cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter. Dat vereist technisch personeel zoals proces operators, elektro- en mechanische monteurs. In de eigen gelederen van Cargill slaat de vergrijzing echter toe, en in de schoolbanken is niet genoeg aanbod om de verouderende populatie te vervangen. Daarbij heeft Cargill ook de ambitie om te groeien, waardoor de vraag naar nieuwe medewerkers nog verder toeneemt. Martin Huizinga is plant manager van drie fabrieken van Cargill. Om te zorgen dat de werkvloer voldoende bemand blijft, heeft hij een meersporenbeleid ingezet: “We bieden actief stages aan op de opleidingen zodat studenten vroegtijdig met ons bedrijf kennis maken. Daarnaast staan we open voor mensen die weliswaar de passende papieren niet hebben maar wel geïnteresseerd zijn in techniek. Die bieden we alsnog de kans om als technicus aan de slag te gaan door middel van een werk- en leertraject, het BBL-traject. Om het proces in goede banen te leiden, werken we samen met Randstad, onze opleidingspartner.”

flexpool met nieuw doel

Aanvankelijk had Cargill een eigen flexpool van medewerkers. Maar die medewerkers stroomden slechts zelden door naar vaste functies bij Cargill. Daarom is besloten om de flexpool in te zetten als voortraject van het werk- en leertraject. Huizinga: “We hebben dit op zo’n manier met Randstad opgezet, dat leerlingen na de opleiding direct bij ons kunnen instromen.” Dat klinkt wellicht eenvoudig, maar een dusdanig werk- en leertraject heeft flink wat voeten in de aarde. Omdat het traject een combinatie is van werken en leren, vergt het veel van kandidaten. Dat vraagt om intensieve persoonlijke begeleiding en een goede screening vooraf. Potentiële kandidaten ondergaan bij Randstad een assessment om te ontdekken of het basis technisch inzicht voldoende is en of diegene het juiste werk- en denkniveau heeft. Ook wordt uitgebreid gesproken met de kandidaat over diens motivatie en over de thuisomstandigheden, om zeker te weten dat er tijd en gelegenheid is om de opleiding te voltooien. Maar ook tijdens het traject is een vinger aan de pols van belang. Huizinga vertelt over de nauwe samenwerking met Randstad: “De studenten worden zowel door Randstad als Cargill begeleid. Om een compleet beeld van onze medewerkers te krijgen, zowel op de werkvloer als in de schoolbanken, is een goede afstemming en een nauwe samenwerking van belang. Daarom bespreken we de voortgang op zeer regelmatig basis. Randstad is daarbij de schakel tussen Cargill, de kandidaten in opleiding, feitelijk hebben zij de regie van het opleidingstraject.”

niet zonder slag of stoot

Een van de kandidaten van het BBL traject is Carlo Hofmann. Hij werkte al bij Cargill via een partnerbedrijf als industrieel reiniger. Hij had altijd al een passie voor techniek en reageerde daarom op een vacature voor proces operator. Zijn inzet zorgde dat hij geselecteerd werd voor het BBL traject. Huizinga: “Carlo is een goed voorbeeld van een geschikte kandidaat. Het was duidelijk dat hij erg gemotiveerd was. Inmiddels is hij halverwege de opleiding en zijn we erg tevreden over zijn resultaten. Maar het verloopt niet altijd zonder slag of stoot, Carlo heeft een gezin thuis en vindt het soms best pittig. Daar heeft hij met zijn vaste begeleider van Randstad gesprekken over, wat hij kan doen om op de rit te blijven. Hij staat hierin niet alleen, alle kandidaten vinden het traject pittig. Er zijn tijdens de opleiding altijd momenten dat het tegenzit, dat het druk is op het werk of dat ze een toets niet halen. Het is voor hen fijn dat ze dan bij iemand terecht kunnen met hun zorgen en problemen.”

mismatch oplossen

Ondanks de zwaarte van het traject is het slagingspercentage hoog, 90% haalt de opleiding, mede dankzij de intensieve begeleiding. Martine Schutten, opleidingsadviseur bij Randstad opleidingen en trainingen, komt wekelijks over de vloer bij Cargill, waar ze haar inmiddels als een collega zien. “We zijn enorm trots op dat percentage, dat mede te danken is aan het strenge voortraject en het de intensieve begeleiding. We werken nauw samen met Cargill en kennen het bedrijf goed. Daardoor weten we dat zij motivatie bij een kandidaat ontzettend belangrijk vinden, daar letten we dus extra op. Daarnaast hebben wij een goed zicht op de markt, en kijken daarbij naar de persoon achter het cv. Welk potentieel bezit iemand om omgeschoold te worden, de juiste vakvaardigheden aan te leren? Er zijn genoeg werkzoekenden op de arbeidsmarkt, ze hebben alleen niet altijd de juiste vakvaardigheden.”

goede formule 

Ook Huizinga benoemt het BBL traject als succesvol. “In het verleden hadden we op de krappe arbeidsmarkt moeite om medewerkers met de juiste motivatie te vinden die goed aansloten op de bestaande ploeg. Nu hebben we een hele goede formule gevonden, een kanaal van gemotiveerde mensen. Dat blijft ook buiten de muren van Cargill niet onbekend, kandidaten melden zich bij Randstad aan voor een Randstad opleidingen en trainingen leer-werktraject bij ons. Wat mij betreft gaan dus we op deze manier door, waarbij we idealiter elk jaar vijf tot tien operators opleiden.”

randstad opleidingen en trainingen

Het opleidingstraject van Cargill wordt begeleid door Randstad opleidingen en trainingen, het opleidings en ontwikkelingsprogramma van Randstad. Randstad signaleerde jaren geleden al een mismatch in bepaalde branches op de arbeidsmarkt, terwijl er in andere takken voldoende kandidaten waren. Door het omscholen en opleiden van mensen zodat ze de vakvaardigheden bezitten waar in sommige branches een tekort aan is, biedt Randstad kandidaten meer kansen voor de toekomst en worden werkgevers voorzien van vakbekwaam personeel. Wil jij weten wat Randstad opleidingen en trainingen voor jouw organisatie kan betekenen? Kijk hier hoe Randstad jouw bedrijf kan helpen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en best practices? Schrijf je dan nu voor onze nieuwsbrief.