werken en leren via randstad

We helpen je graag verder met omscholen via de opleidingen en trainingen van Randstad. We bieden opleidingen aan in sectoren waarin veel vacatures zijn, daarom is de baangarantie ook groot. Kies je een opleiding waarin je werkt en leert tegelijk? Dan krijg je ook gelijk salaris. Dat is mooi meegenomen. 

Bekijk onze opleidingsmogelijkheden per vakgebied: 

werken en leren in je vakgebied

Wil je een opleiding volgen en werken tegelijk? Dat kan met onze bbl-opleidingen. We bieden opleidingen aan in de volgende vakgebieden:

Omscholen betekent een opleiding voor een beroep of vak volgen waarvoor je niet eerder bent opgeleid. Dit kan een hele opleiding zijn, maar een carrièreswitch kan je soms ook bereiken met het volgen van trainingen, cursussen of andere activiteiten waarbij je nieuwe vaardigheden of kennis aanleert om een ander beroep uit te oefenen.

Het maken van een carrièreswitch kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

  • het werk dat je nu doet vind je niet leuk meer:
    het kost je meer energie dan dat het je energie geeft. En dat is niet de bedoeling natuurlijk. Leuk werk geeft plezier! 
  • het werk dat je nu doet vind je nog wel interessant, maar de baan past niet meer in de rest van je leven:
    Bijvoorbeeld omdat je kinderen hebt gekregen, mantelzorger bent geworden of verhuisd bent en de reistijd nu te groot is geworden.
  • het werk dat je doet heeft helaas geen toekomstperspectief meer:
    Dit komt bijvoorbeeld doordat je weet dat er een grote ontslagronde aankomt bij je bedrijf of je functie wordt opgeheven. Of: het is moeilijk om met je huidige opleiding aan een baan te komen.  
  • je bent werkloos en hard op zoek naar een nieuwe baan:
    In een andere sector is de baangarantie veel hoger, maar je mist nog de juiste opleiding voor dat vakgebied.
  • je droomt stiekem altijd al van een andere baan, maar hebt de stap ernaartoe nog niet eerder durven zetten.

omscholing volwassenen

Wist je trouwens dat óók volwassenen van 50 jaar of ouder zich ook nog goed kunnen omscholen? Stel je even voor, als je 50 jaar bent moet je volgens de huidige regelingen nog 17 (!) jaar werken in Nederland. Tijd zat dus om je ook op latere leeftijd te laten omscholen! Je bent nooit te oud om (verder) te leren, toch? Er zijn verschillende opleidingen met baangarantie voor volwassenen. Bijvoorbeeld in de financiële sector. 

Er zijn veel opties om je te laten omscholen, van een nieuwe baan in de zorg tot in de ICT. In de volgende drie stappen kan jij je omscholen via Randstad:

1. bepaal wat je leuk vindt

2. onderzoek welke opleiding je nodig hebt

3. meld je aan voor de opleiding

1. bepaal wat je leuk vindt

De eerste stap is natuurlijk erachter komen naar welk beroep je je precies wilt laten omscholen. Bekijk verschillende vacaturesites, speur je LinkedIn-netwerk af en praat eens met vrienden en familieleden om je heen. Zo kom je er wellicht achter wat je leuk vindt en welk werk goed bij je past.   

Snel weten wat voor een soort functie je ligt en in welk team je het beste past? Bekijk eens een van onze gratis testen: beroepskeuzetest of persoonlijkheidstest

2. onderzoek welke opleiding je nodig hebt 

Nu je weet wat je leuk vindt, is het goed om te onderzoeken welke opleiding je voor je droombaan nodig hebt. Vraag jezelf eens af bij vacatures die je interessant vindt: om welke opleiding(en), diploma en/of certificaten word(en) er gevraagd? Dit antwoord bepaalt je omscholingstraject. 

3. meld je aan

Nu je alles op een rijtje hebt, is het slim om een opleiding te kiezen en je aan te melden. Zeker als je je gaat omscholen hoef je vaak niet weer fulltime terug in de schoolbanken. Er bestaan een heleboel opleidingen waarbij je werkt, leert én al salaris krijgt! Klinkt dat je als muziek in de oren? Bekijk dan onze opleidingsmogelijkheden per vakgebied waarbij je het omscholen lekker combineert met werken.

Wanneer je kiest voor een carrièreswitch, geeft het je een hoop voordelen. Een aantal voordelen van omscholen op een rijtje:  

  • je gaat werk doen waar je heel blij van wordt, het allerbelangrijkste!
  • je grijpt de kans aan om jezelf verder te ontwikkelen en je (zelf)kennis te vergroten
  • je nieuwe baan past waarschijnlijk beter bij je persoonlijkheid, je behoeften en je interesses
  • een beter toekomstperspectief: omscholen kan leiden tot een hoger salaris en wanneer je kiest voor een sector met meer baangarantie, zit je ook voor de lange termijn gebakken

Als je contract wordt beëindigd, of niet wordt verlengd terwijl je al langer dan 2 jaar in dienst bent bij het bedrijf, dan heb je in principe recht op een transitievergoeding. Dat is een ontslagvergoeding. 

Ontslag is natuurlijk helemaal niet fijn, maar er is gelukkig ook goed nieuws. De transitievergoeding is bedoeld om te besteden aan bijscholing of omscholing naar nieuw werk. Dus: ben je onlangs ontslagen en heb je recht op een transitievergoeding? Pak je kans en gebruik het geld voor omscholing naar een nieuwe baan!