op deze pagina:

de vier leerstijlen van kolb

De één leert op een andere manier dan de ander. De Amerikaanse psycholoog David Kolb onderscheidt vier leerstijlen: de denker, doener, dromer en beslisser. Iedereen die iets nieuws leert, heeft een voorkeur voor een bepaalde methode. Zo pakt Pieter eerst de handleiding erbij als hij zijn nieuwe tv gaat installeren, terwijl Esther gelijk met de afstandsbediening aan de slag gaat. Dit zijn twee typische voorbeelden van verschillende leerstijlen. Misschien herken je dit wel bij jezelf. Hoe pak jij het aan als je uitzoekt hoe iets werkt?

De vier leerstijlen komen voort uit twee voorkeuren, namelijk: 

  • leer jij graag actief, bijvoorbeeld door zelf iets uit te proberen? Of leer je liever reflectief, bijvoorbeeld door eerst te kijken hoe een ander het doet?

  • leer je liever op een concrete manier, bijvoorbeeld door zelf te voelen? Of leer je liever abstract, bijvoorbeeld door iets eerst te analyseren?

Door deze twee vragen te beantwoorden, vind je de leerstijl die bij jou past. Lees hieronder meer over de vier leerstijlen.

denker

Leer jij het beste door te kijken en analyseren hoe iets werkt? Dan ben je een denker. Een denker leert het beste door een college te volgen of een voorbeeld filmpje te kijken. Een denker houdt van feiten en theorie en probeert dit samen te vatten in een duidelijk overzicht.

doener

Ga je liever direct aan de slag en zie je wel waar het schip strandt? Dan ben je een echte doener. Lekker gelijk de handen uit de mouwen steken en uitproberen, dat werkt het beste voor jou. Als doener voel je zelf hoe iets werkt door gewoon te doen en te experimenteren.

dromer

Dromers kijken graag in plaats van doen en proberen zich vervolgens voor te stellen hoe iets werkt. Een dromer bekijkt dingen graag vanuit verschillende kanten. Brainstormen en ergens mee oefenen nadat het is voorgedaan zijn typische leermethoden van een dromer.

beslisser

Een beslisser denkt graag na over hoe iets werkt in de praktijk. ‘Wat heb ik hier aan?’ en ‘wat kan ik hiermee?’ zijn typische vragen van beslissers. Een beslisser houdt van checklists, schema’s en stappenplannen en voert graag opdrachten uit.

Als je hebt ontdekt welke leerstijl het beste bij jou past, kun je ook proberen te herkennen welke leerstijlen anderen hebben. Als je begrijpt welke leerstijl je studiegenoten of collega’s hebben, kun je de samenwerking verbeteren door bijvoorbeeld samen eerst na te denken over een vraagstuk of juist direct aan de slag te gaan en gewoon uit te proberen wat wel of niet werkt. Zo komen jullie samen sneller tot het gewenste resultaat.