wat is een arbeidsvoorwaardengesprek? 

In een arbeidsvoorwaardengesprek maak je met je werkgever afspraken over de arbeidsvoorwaarden die in je contract staan. Deze bestaan uit primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Nadat zowel jij als je nieuwe leidinggevende uitspreken met elkaar verder te gaan, volgt vaak een arbeidsvoorwaardengesprek. Ook tijdens je functionerings- of beoordelingsgesprek heb je vaak een salarisonderhandeling.

waarover onderhandel je tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek?

  • primaire arbeidsvoorwaarden
    Vaak onderhandel je bij een nieuwe baan in het arbeidsvoorwaardengesprek over je salaris, een bekend voorbeeld van primaire arbeidsvoorwaarde. Ook de afspraak die je maakt over het aantal uur dat je werkt is een primaire arbeidsvoorwaarden
  • secundaire arbeidsvoorwaarden
    Je reiskostenvergoeding, vakantiedagen of een telefoonvergoeding zijn voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden. De afspraken die je maakt in dit gesprek worden vervolgens vastgelegd in je nieuwe arbeidsovereenkomst. Het is dus altijd goed om ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.

tips voor het onderhandelen over salaris

Onderhandelen over je loon is best spannend. Het voelt misschien als een confrontatie die je liever niet aangaat met je nieuwe werkgever of huidige baas. Met deze 13 tips helpen wij je om goed voorbereid elke salarisonderhandeling in te gaan! 

algemene tip vooraf aan het onderhandelen van je salaris

  • accepteer niet direct het eerste aanbod. Ontvang je een aanbod van je werkgever? Zeg hier niet gelijk ja op. Het is verstandig om de tijd te nemen om je voor te bereiden en een plan van aanpak op te stellen. Geef aan bij je werkgever dat je terugkomt met een reactie op het aanbod.

bereid je voor op je salarisonderhandeling 

  • zoek uit wat je waard bent. Onderzoek wat het gemiddelde salaris is voor je nieuwe functie. Dit doe je heel eenvoudig met onze salarischecker. Bekijk ook de salarisindicaties in soortgelijke vacatures, pols bij je vrienden of kijk of er salarisschalen zijn in jouw sector.

  • bepaal een ondergrens en bovengrens. Heb je gevonden wat een redelijk loon is voor je functie? Bepaal dan je ondergrens. Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten. Let wel op: zuig dit getal niet uit je duim, maar probeer deze salariswens te onderbouwen met feiten en argumentatie.

  • bereid je onderhandeling voor. Onderbouw je salariswens met goede redenen. Wat heb je de afgelopen jaren bereikt? Welke prestaties neem je mee naar deze functie? En wat levert het je werkgever op als jij straks dat nieuwe salaris hebt? Oftewel: zet al je pluspunten op een rij. Bezig met een loonsverhoging voorbereiden in je huidige baan? Lees dan zeker ook het blog: hoe vraag je om loonsverhoging?

  • oefen je salarisgesprek. Denk na over de richtingen die het gesprek op kunnen gaan. Met welke tegenargumenten komt de werkgever als hij het niet eens is met jouw redenen? Hoe reageer je als je werkgever je argumenten afkraakt? Kom goed voor de dag en oefen je gesprek met iemand uit je omgeving. Ook voor salarisonderhandelingen geldt: oefening baart kunst. 

  • breng ook je andere wensen in kaart. In een arbeidsvoorwaardengesprek zijn er naast het salaris nog meer arbeidsvoorwaarden om over te onderhandelen. Bepaal vooraf welke je belangrijk vindt. Reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen of flexibele werktijden? Bedenk bij deze voorwaarden welke je écht wilt en welke minder prio hebben. 

hoe onderhandel je over je salaris: onderhandeltechnieken

  • heb je salarisindicatie helder. Vraagt je toekomstige werkgever wat je salarisindicatie is? Zorg dat je goed voorbereid bent op deze vraag! Het kan namelijk zijn dat dít de start is van de salarisonderhandeling. Slim is om ter voorbereiding de salarischeck te doen. Meer weten? Lees alles over het bepalen van je salarisindicatie.

  • overdonder de leidinggevende niet met argumenten. Geef niet direct aan het begin van je onderhandeling al je redenen bloot. Onderbouw eerst je startbod voor je salaris. Wacht rustig af om op een ander moment, in het gesprek of in een volgende e-mail, om je overige argumenten te vertellen. Bewaar bijvoorbeeld een paar redenen voor de arbeidsvoorwaarden. 

  • vraag door. Geeft je werkgever aan dat je salariswens niet mogelijk is? Vraag waarom hij/zij dat vindt. Ook als iets onduidelijk is, doe je er goed aan om door te vragen. Met vakjargon of voorschriften probeert een werkgever je misschien wel in verwarring te brengen. Luister daarom goed naar de tegenargumenten van je werkgever en blijf vragen stellen. 

  • houd de sfeer goed. Het arbeidsvoorwaardengesprek is geen strijd met één winnaar, maar heeft als doel om samen tot een overeenkomst te komen. Wees duidelijk in je salariswens, maar zorg dat je nooit gefrustreerd of agressief raakt. Luister naar wat de leidinggevende te zeggen heeft en probeer niet direct afkeurend te reageren. Laat zien dat je het begrijpt en vertel opnieuw over jouw redenen voor dit salaris..  

  • dram niet door. Komen jullie er samen niet uit over het salaris? Blijf hier niet op doorzeuren. Denk mee met je werkgever en sta open voor alternatieven. Begin bijvoorbeeld over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Vergeet niet, ook deze voorwaarden dragen bij aan een beter totaalpakket van je loon. 

  • komen jullie er écht niet uit? Lopen de onderhandelingen compleet vast, dan is het beter om het gesprek voor nu te beëindigen. Maak samen een nieuwe afspraak voor een nieuw arbeidsvoorwaardengesprek. Nu hebben jij en de leidinggevende even rustig de tijd om er over na te denken en oplossingen te bedenken.  

vergeet dit niet na het onderhandelen

  • leg alles vast op papier. Zorg ervoor dat je werkgever alle afspraken opneemt in een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Zo voorkom je gedoe achteraf.  

voorbeeldbrief tegenvoorstel salarisaanbod

Beste [naam werkgever], 

Nogmaals bedankt voor het leuke kenningsmakingsgesprek en het doorsturen van het contract.

Naar aanleiding van alle informatie die ik heb ontvangen en de gesprekken die ik heb gevoerd, heb ik een goed beeld gekregen van [naam bedrijf] en ben ik enthousiast over de werkzaamheden en uitdagingen van de functie. Ook zie ik veel mogelijkheden waar ik met mijn vaardigheden en eerdere werkervaring bij [naam bedrijf] toegevoegde waarde kan bieden. 

Na alles goed overwogen te hebben, waaronder mijn huidige salaris en contract bij [huidige werkgever], wil ik een tegenbod doen. 

Via deze weg wil ik op het salarisaanbod van [xx] euro bruto per maand, een tegenvoorstel doen van een bedrag van [xx] euro bruto per maand. Naar mijn mening is dit bedrag te rechtvaardigen op basis van mijn huidige werkervaring en het marktconforme salaris voor deze functie. 

Ik hoor graag van u en hoop dat we het contract snel rond kunnen maken! 

Met vriendelijke groet, 

[naam] 

3 veelgestelde vragen over salarisonderhandelingen

  • 1. wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

    Een arbeidsvoorwaardengesprek is een gesprek waarin je met je werkgever afspraken maakt over je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. De gemaakte afspraken worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst.  

  • 2. hoe onderhandel je over je salaris?

    Laat tijdens het onderhandelingsgesprek over je salaris je werkgever altijd het eerste bod doen. Accepteer nooit het eerste bod. Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes. En houd te allen tijde de sfeer goed. Blijf rustig en helder en vermijd een agressieve toon. 

  • 3. hoe bereid ik een salarisonderhandeling voor?

    Zoek uit het wat het gemiddelde salaris is voor je baan. Dit doe je snel en eenvoudig met de salarischecker. Bepaal voor jezelf een boven- en ondergrens voor je salaris. Probeer de bovengrens van je salaris te onderbouwen met feiten en argumenten. Denk ook na over je wensen voor andere arbeidsvoorwaarden. Je hoeft niet alleen over je salaris te onderhandelen. 

  • 4. moet ik ook over secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen?

    Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld reiskostenvergoeding, vakantiedagen, pensioenregeling en dertiende maand. Deze afspraken worden ook opgenomen in je contract. Het is daarom belangrijk om over je secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen en dit vast te leggen.