Een verpleegkundige is iemand die zorg verleent aan een patiënt. Vaak werk je in het ziekenhuis, maar je kan ook op andere plekken aan de slag zoals in een verzorgings- of  bejaardentehuis. Als verpleegkundige help je mensen met gezondheidsproblemen. Je helpt ze met hun hygiëne, verzorgt wonden, brengt medicijnen rond en legt verslag van de ontwikkelingen. Daarnaast ben je vaak ook het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun naasten. 

wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor:

  • de persoonlijke verzorging van de patiënten, zoals wassen en aankleden

  • het verlenen van medische zorg, waaronder infusen aanbrengen, medicijnen toedienen, katheters inbrengen of wonden verzorgen

  • het ondersteunen van artsen bij onderzoek en het geven van nazorg aan de patiënt

  • het bijhouden van medische dossiers van patiënten

werken als verpleegkundige

werken in de zorg als verpleegkundige

Je werk als verpleegkundige is heel divers. Je komt met veel mensen in contact die allemaal een andere soort zorg nodig hebben. Wat kan je verwachten als je gaat werken als verpleegkundige? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als verpleegkundige

Als verpleegkundige begeleid en ondersteun je de cliënt met medische verzorging en verpleging. Andere taken die tot jouw takenpakket horen zijn:

  • verzorgen van cliënten

persoonlijke verzorging is een belangrijk onderdeel van je werk als verpleegkundige. Veel cliënten hebben moeite om zichzelf te verzorgen. Je helpt hen daarom bij het aan- en uitkleden, verschonen, wassen en afdrogen

  • ondersteunen bij medische taken

door je opleiding mag je ook verschillende medische taken uitvoeren. Zo help je infusen aan te brengen en weet je wat je moet doen met katheters, stoma’s en (maag)sondes 

  • medicatie toedienen

dagelijks sta je met veel cliënten in contact en weet je precies wie wat nodig heeft. Als verpleegkundige ben je degene die de juiste hoeveelheid medicijnen aan de patiënten geeft. Verandert er iets in de toestand van je cliënt? Jij merkt dit direct op en geeft het door aan de arts

  • familie en cliënten op de hoogte houden

je hebt alle medische gegevens van je cliënten binnen handbereik en kent daardoor alle ontwikkelingen. Veranderingen geef je door aan de familie en eventueel ook aan de cliënt zelf. 

wie zijn je collega’s?

Als verpleegkundige ben je een onmisbare spil binnen de zorgsector. Je werkt samen met andere verpleegkundigen om de zorg van de aanwezige cliënten zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Met (basis)artsen en specialisten overleg je of de zorg voldoende is, of misschien moet worden aangepast. Daarnaast begeleid je minder ervaren verpleegkundigen, helpenden en verzorgenden op de afdeling. Verder werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals ergotherapeuten, diëtisten en voedingsassistenten om de beste zorg aan je cliënten te leveren. 

werkdag van een verpleegkundige

Werken als verpleegkundige kan iedereen die de beste zorg wil bieden en er wil zijn voor mensen. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als verpleegkundige? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Wil je weten wat je gaat verdienen als verpleegkundige? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als verpleegkundige via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als verpleger of verpleegster valt je baan onder de cao Ziekenhuizen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je precies weet in welke salarisschaal jouw functie is ingedeeld. Hier vind je alle salarisschalen in het ziekenhuis.

In totaal zijn er zestien functiegroepen die onderverdeeld zijn in meerdere salarisschalen. Iedere schaal is in treden verdeeld met een vast salaris. Bij vacatures staat vaak aangegeven in welke schaal de functie is vastgesteld. Het is mogelijk dat de salarissen per ziekenhuis verschillen, omdat niet iedere functie precies hetzelfde inhoudt.

Een ander belangrijk onderdeel dat het loon van een verpleegkundige bepaalt, is de onregelmatigheidstoeslag. Als verpleegkundige werk je vaak op wisselende dagen en tijden. Daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag. Die verdien je bovenop je basisloon. Vaak ligt deze toeslag tussen de 22 tot 60 procent en wordt die vastgesteld aan de hand van de uren en dagen waarop je werkt.

Er is veel vraag naar verpleegkundigen. Dat betekent dat er veel kansen zijn om door te groeien. Aan de hand van een cursus kan je bijvoorbeeld doorleren voor begeleider op de IC, de spoedeisende hulp of oncologieverpleegkunde.

Daarnaast kan je ook als leidinggevende aan de slag op de afdeling waar jouw specialisme ligt. Denk bijvoorbeeld aan de afdeling cardiologie. Als teamleider stuur je je team aan zorg je voor een fijne werkomgeving.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als verpleegkundige kan je na je opleiding in verschillende sectoren gaan werken. Uiteraard vind je verpleegkundigen in het ziekenhuis, maar je kan bijvoorbeeld ook aan de slag als bedrijfsverpleegkundige. Voorbeelden van soorten verpleegkundigen zijn:

  • hoofdverpleegkundige

  • wijkverpleegkundige

  • sociaal psychiatrische verpleegkundige

  • sociaal medisch verpleegkundige

  • kraamverpleegkundige

  • verpleegkundige oncologie

  • verpleegkundige intensive care

Ook kun je aan de slag als docent verpleegkundige om andere verplegers of verpleegsters op te leiden. 

je werkplek in het ziekenhuis, bejaardentehuis, en bij mensen thuis

Er zijn veel plekken waar je als verpleegkundige kan werken. Waar je precies gaat werken, is afhankelijk van de richting die je binnen je opleiding hebt gekozen en je specialisme. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, bij mensen thuis of misschien wel bij een maatschappelijk instelling, zoals het Leger des Heils. 

Welke keuze je maakt, beslist ook welke mensen je gaat verplegen. Bij het Leger des Heils zijn dit bijvoorbeeld vaak mensen met verslavingsproblemen en in bejaardentehuizen verpleeg je natuurlijk ouderen.

leuke bedrijven om te werken als verpleegkundige

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • het umc utrecht? Het ziekenhuis in Utrecht waar je je verpleegkundige kwaliteiten kan laten zien op verschillende afdelingen

  • de ggd, waar je mensen helpt met gezondheidsproblemen. Je geeft advies en beantwoordt medische vragen van cliënten

de werktijden van een verpleegkundige

Patiënten en cliënten dienen dag en nacht verzorgd te worden, ook in het weekend. Dit betekent dat je als verpleegkundige vaak niet op vaste tijden werkt. Hier staat uiteraard wel de onregelmatigheidstoeslag tegenover. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

De meest gangbare opleidingen tot verpleegkundige zijn de mbo verpleegkundige niveau 4 (mbo-v) en hbo verpleegkunde (hbo-v). Beide opleidingen duren vier jaar. Ook zijn er opties als een leer-werktraject mogelijk. Als je de hbo-opleiding hebt afgerond, beschik je over een meer theoretische achtergrond dan bij de mbo-opleiding. De hbo-verpleegkundige is werkzaam op niveau 5. 

De opleiding verpleegkunde geeft je een een brede medische achtergrond. Je kan daarom aan de slag in verschillende sectoren, zoals de (kinder)verpleegkunde, psychiatrische zorg en sociale gezondheidszorg.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Goede zorgverlening begint bij sterke communicatieve vaardigheden. Bij de eerste kennismaking speelt je communicatie dan ook een belangrijke rol, zodat je cliënt zich op zijn of haar gemak voelt. 

Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk als verpleegkundige: 

  • goed samenwerken

als verpleegkundige ben je een spin in het zorgweb en coördineer je met je collega's de optimale zorg. Het is dus belangrijk dat je goed overleggen kan en samenwerken met je collega's.

  • communicatief

om de beste zorg te verlenen, is het belangrijk dat je goed contact kan maken met je patiënten. Ook is het heel belangrijk dat je goed kan overleggen met artsen en andere zorgprofessionals. Goed communiceren is belangriijk. Samen gaan jullie voor de beste zorg! 

  • stressbestendig

als verpleegkundige werk je vaak onder tijdsdruk, maar je weet daar gelukkig goed mee om te gaan! Ook moet je soms snel keuzes maken, maar je houdt het hoofd altijd koel om helder te blijven denken. Je bent stressbestendig

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als verpleegkundige via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over verpleegkundigen

  • wat doet een verpleegkundige?

    De taken van een verpleegkundige zijn zeer uiteenlopend. Het verlenen van persoonlijke en medische zorg staat uiteraard voorop. Je dient bijvoorbeeld medicatie toe en kleedt mensen aan. Lees snel meer over deze baan.

  • wat doe je als verpleegkundige niveau 4?

    Als mbo-verpleegkundige geef je de benodigde zorg en begeleiding aan cliënten. Je verricht hiervoor verpleegtechnische handelingen. Ook doe je lichamelijk onderzoek en geef je instructies en voorlichting aan patiënten. Nieuwsgierig naar deze functie? Lees het functieprofiel.

  • wat voor opleiding heb je nodig om verpleegkundige te worden?
  • wat doet een hbo-verpleegkundige?

    Als hbo-verpleegkundige heb je een afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Je bevordert het herstel, de vitaliteit en de gezondheid van individuele cliënten. Naast psychosociale begeleiding en verpleegkundige zorg coördineer je het zorgproces, van opname tot ontslag. Ook deel je taken toe aan collega's en bewaak je de kwaliteit van de zorgprocessen op je afdeling. Lees alles over de taken van een hbo-verpleegkundige.

  • hoe moet ik solliciteren op een verpleegkundige vacature?

    Solliciteren als verpleegkundige is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!