Een sleutelaar metaal is iemand die leidingen, installaties en machines monteert, repareert en onderhoudt. De term ‘sleutelaar’ is een naam die vroeger vaak werd gebruikt voor een monteur. Met een ‘sleutelaar metaal’ wordt dus een monteur bedoeld die werkt in de metaalsector. 

De term sleutelaar metaal is zo een verzamelnaam voor veel beroepen, zoals:

wat doet een sleutelaar metaal?

Als sleutelaar metaal ben je verantwoordelijk voor:

  • het installeren of demonteren van leidingen, installaties en machines

  • het zien en oplossen van technische problemen

  • het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

  • het signaleren en melden van afwijkingen

  • het lezen van technische tekeningen

  • het zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

Wil je weten over je gaat verdienen als sleutelaar metaal? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor sleutelaars metaal. Groei bijvoorbeeld door naar deze functies in de techniek

  • ploegleider: vind je het leuk om je collega’s te begeleiden en ben je goed in het houden van overzicht? Als ploegleider stuur je een team van sleutelaars aan en ben je eindverantwoordelijk voor het resultaat dat je team aflevert 

  • werkvoorbereider: als werkvoorbereider bereid je nieuwe projecten zo voor dat iedereen weet wat er wanneer precies moet gebeuren. Ook begeleid je sleutelaars zodat ze het project tot een goed einde brengen. Zie jij jezelf al werken in deze adviserende rol?  

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als sleutelaar metaal kan je aan de slag bij verschillende bedrijven. Je precieze taken als sleutelaar metaal hangen daarom ook af van je werkgever. Je kan als sleutelaar metaal bijvoorbeeld aan de slag als:

  • flensmonteur: als flensmonteur ben je altijd bezig met pijpleidingen. Je monteert en demonteert flensverbindingen, en bouwt kleppen, appendages en afsluiters in of uit. Zo ben je de hele dag aan het sleutelen!

  • mechanisch monteur: als mechanisch monteur ligt je focus op mechanische apparatuur en onderdelen. Je test, installeert en repareert ze zodat alles werkt zoals het moet werken

  • monteur werktuigbouw: als monteur werktuigbouw zorg je ervoor dat machines en installaties goed functioneren. En dat kan bij veel verschillende bedrijven: van verwarmingsbedrijven tot autofabrikanten. Veel keuze dus, waar kies jij voor? 

  • service- en onderhoudsmonteur: als onderhoudsmonteur ben je natuurlijk bezig met onderhoud. Vaak gaat het om sleutelen aan machines in een productiefabriek. Loopt er een machine vast? Dan valt de productie stil! Aan jou de taak om dit te voorkomen

  • constructiebankwerker: als constructiebankwerker houd je je bezig met het vervaardigen en monteren van metaalconstructies. Boren, lassen en verspanen: je doet het allemaal! 

Als sleutelaar metaal zet je jouw technische skills de hele dag in om leidingen, installaties en machines voor de volle 100% te laten werken. Wat kan je verwachten als je gaat werken als sleutelaar metaal? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als sleutelaar metaal

  • installeren en repareren van leidingen, installaties of machines

Als sleutelaar metaal is het natuurlijk je belangrijkste taak om leidingen, installaties of machines te installeren of te repareren. Of je nu een lekkage aan een pijpleidingsysteem repareert of een nieuw koelsysteem installeert: jij snapt wat er moet gebeuren! 

  • uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

Werkt alles nog precies zoals het moet werken? Als sleutelaar metaal ben je regelmatig op pad om preventief leidingen, installaties en machines te controleren. Je weet tijdens die inspecties goed waar je op moet letten. Kom je een technisch probleem tegen? Jij zorgt dat het probleem snel wordt verholpen! 

  • lezen van technische tekeningen

Technische tekeningen: die bestudeer je als sleutelaar metaal altijd nauwkeurig voordat je begint met sleutelen. Zo weet je precies wat er moet gebeuren en kom je tijdens het werken niet voor verrassingen te staan 

  • gereedschap onderhouden en schoonmaken

Als sleutelaar metaal werk je natuurlijk veel met je handen, maar je bent nergens zonder je gereedschap! Er gaat geen werkdag voorbij zonder je steeksleutel of ringsleutel. Het is belangrijk dat je jouw gereedschap goed verzorgt, zodat je lekker kan blijven doorwerken. Daarom maak je je gereedschap regelmatig schoon

  • zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

Je houdt van een nette en veilige plek om te werken. Daarom werk je altijd volgens het veiligheidsprotocol, zodat je de kans op veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk houdt

wie zijn je collega’s?

Als sleutelaar metaal werk je in de technische sector en dat betekent vaak: veel collega’s! Je werkt als sleutelaar vaak samen in een team met andere sleutelaars/monteurs. Daarnaast heb je veel contact met je leidinggevende, die jou en je team aanstuurt. 

Werk je als sleutelaar metaal in een fabriek? Dan heb je vaak contact met andere monteurs, operators, assemblagemedewerkers, productiemedewerkers en kwaliteitsmedewerkers

Ben je als sleutelaar metaal vaak op pad? Bijvoorbeeld omdat je werkt als flensmonteur? Dan heb je ook vaak contact met operators en systeembeheerders van de plek waar je aan het werk bent. Ook maak je regelmatig  een praatje met de portier of bewaker van het pand wanneer deze je begeleidt naar de installaties. 

Het hangt dus van je werkgever af wie je collega’s precies zijn. Eén ding is zeker: of je nu in een groot team wil werken, of juist meer zelfstandig aan de slag wilt, het is allemaal mogelijk! 

werkdag van een sleutelaar metaal

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als sleutelaar metaal? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! 

Lonneke liep een dag mee met Kees-Jan, hij werkt als service- en onderhoudsmonteur in een grote fabriek waar soepgroenten worden verwerkt. Als sleutelaar metaal kan je gemakkelijk op een plek als deze aan de slag. Benieuwd hoe je werkdag er dan uitziet? Ontdek het in deze video!

Sleutelaar metaal

je werkplek: tussen de leidingen, installaties en machines

Sleutelaars metaal zijn overal te vinden waar er te sleutelen valt aan pijpleidingen, installaties en machines. Veel mogelijkheden dus!

Je werkt als sleutelaar metaal vaak binnen, bijvoorbeeld in een fabriek waar veel grote installaties en machines staan. Of in grote kantoren of wooncomplexen waar klimaatinstallaties te vinden zijn. 

Maar je kan als sleutelaar ook in de buitenlucht aan de slag! Denk dan aan een boorplatform, een waterzuiveringsinstallatie, een olieraffinaderij of in een havengebied. Waar zie jij jezelf werken? 

de werktijden van een sleutelaar metaal

Als sleutelaar metaal werk je meestal overdag, van maandag tot en met vrijdag. In de weekenden en avonden ben je dan gewoon vrij. De meeste sleutelaars werken fulltime. 

Sommige werkgevers werken in ploegendiensten. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wel volgens een vast patroon. Bijvoorbeeld: je werkt de ene week van 07.00 tot 15.00 uur en de week erna van 15.00 tot 23.00 uur. Lekker afwisselend dus! En een ander voordeel: werken in ploegendiensten betekent een flinke bonus op je salaris. 

Om als sleutelaar metaal aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. De meeste sleutelaars volgen een technische mbo opleiding op niveau 2 of niveau 3. Bijvoorbeeld de opleiding tot constructiewerker of monteur werktuigbouw. Zo ben je goed voorbereid op alles dat je tegenkomt tijdens je werk!

Via Randstad start je gemakkelijk met de opleiding tot constructiewerker. Tijdens deze opleiding werk je vier dagen per week en ga je één dag per week naar school. Door de combinatie van het werk- en leertraject verdien je dus al direct een loon! Lees hier alle informatie over onze opleiding tot constructiewerker

Om te werken als sleutelaar metaal heb je daarnaast een VCA-diploma nodig. Met dit diploma heb je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu op zak en weet je precies hoe je risicovolle werkzaamheden uitvoert én ongevallen op het werk voorkomt. Wel zo veilig, dus. 

Dit VCA-diploma haal je ook gemakkelijk via Randstad. We hebben 21 opleidingslocaties door het hele land, dus grote kans dat je het diploma dicht bij jou in de buurt kan scoren! En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. 

Tot slot vinden veel werkgevers het een groot pluspunt als je in het bezit bent van je rijbewijs B en een eigen auto. Zo kan je als sleutelaar metaal gemakkelijk naar je werkplek toe rijden wanneer er een reparatieverzoek binnenkomt of wanneer je een onderhoudscheck gaat doen. Zorg dus dat je je rijbewijs alvast op zak hebt wanneer je op zoek gaat naar een baan als sleutelaar metaal. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een sleutelaar metaal? Technisch inzicht! Of dat je techniek in ieder geval interessant vindt. Want met jouw technische skills lever je altijd goed werk af.

Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een goede sleutelaar metaal:

  • oplossingsgericht: als sleutelaar metaal stuit je vaak op een technisch probleem of mankement. Gelukkig herken je dit snel én vind je het leuk om de beste oplossingen te bedenken

  • actieve houding: snel handelen en de juiste beslissingen maken, daar ben jij goed in! Of je nu voor het eerst bij een klant binnenstapt, of voor de vijfde keer dezelfde machine aan de praat probeert te krijgen, je zet altijd je beste beentje voor

  • veilig werken: als sleutelaar metaal kom je soms in risicovolle situaties terecht. Gelukkig werk je altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften waardoor het werken zo veilig mogelijk verloopt

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als sleutelaar metaal via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over sleutelaars metaal

  • wat is een sleutelaar metaal?

    Als sleutelaar metaal monteer, repareer en onderhoud je leidingen, installaties en machines. De term ‘sleutelaar metaal’ is een verzamelnaam voor een technisch monteur die zorgt dat apparatuur en techniek draaien én blijven draaien. Je werkt bijvoorbeeld als flensmonteur, mechanisch monteur, monteur werktuigbouw of constructiebankwerker. Lees op deze pagina meer over wat werken als sleutelaar metaal precies inhoudt.

  • wat verdien je gemiddeld als sleutelaar metaal?

    Een fulltime sleutelaar metaal verdient gemiddeld tussen de 2.135 en 2.890 euro bruto per maand. Per jaar is dat 32.529 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Lees hier meer over het salaris van een sleutelaar metaal.

  • heb je ervaring nodig om sleutelaar metaal te worden?
  • hoe moet ik solliciteren op een sleutelaar metaal functie?

    Solliciteren als sleutelaar metaal is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!